Mer

  Morgenkaffen tirsdag 6. mai: GOP fortsetter Benghazi-fokus mens Biden snakker innvandringsreform

  God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «To continue the dreams of all the American people, we have got to get 11 million people out of the shadows. It’s not just to benefit those 11 million people, it’s badly needed for the country. The country needs a shot in the arm, and this would give it a considerable shot in the arm.»

  Visepresident Joe Biden benyttet den mexicanske helligdagen Cinco de Mayo til å argumentere for nødvendigheten av innvandringsreform, i en tale på Naval Observatory i går.

  #AMPOL-NYTT

  Pew er ute med en ny, nasjonal måling av kampen om Kongressen som ifølge dem selv viser et resultat som er sterkere for republikanerne enn noensinne på dette tidspunktet i et mellomvalgår. Republikanerne leder 47-43 over demokratene blant registrerte velgere.

  Republikanerne har et lite forsprang i forkant av mellomvalgene i november, ifølge en CNN/ORC meningsmåling publisert mandag. Registrerte velgere ble spurt om å velge mellom en republikansk eller demokratisk kandidat i deres Kongressdistrikt, og republikanerne endte med en knapp ledelse med 46 % mot 45 %. Meningsmålingen indikerer samtidig at Obamas popularitet kan redusere demokratenes vinnersjanser ytterligere: bare 43 % er fornøyd med Obamas arbeidsinnsats, mot 55 % som gir presidenten tommel ned.

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) annonserte mandag at kongressmannen Trey Gowdy (R-South Carolina, 4. distrikt) er valgt til å lede republikanernes planlagte spesialkomité som skal etterforske terrorangrepet i Benghazi, Libya, den 11. september 2012. “Trey Gowdy is as dogged, focused, and serious-minded as they come. His background as a federal prosecutor and his zeal for the truth make him the ideal person to lead this panel,” sa Boehner i en uttalelse. Det kan altså virke som om republikanerne planlegger å bruke Benghazi-hendelsen for alt det er verdt i forkant av mellomvalgene.

  Det hvite hus indikerte mandag at det ikke er sikkert at de vil samarbeide med Benghazi-komitéen. Pressetsekretær Jay Carney uttalte at Obama-administrasjonen alltid har samarbeidet med legitime tilsynsinitiativer, men at republikanernes etterforskning er ”et svært partisk forsøk på å politisere” hendelsen. Carney ønsket ikke å svare direkte på om de vil samarbeide med komiteen, men understreket at det allerede har vært 13 kongresshøringer, 50 medlemsorienteringer, og frigitt mer enn 25,000 sider med dokumenter om Benghazi-angrepet, som tok livet av fire amerikanere.

  I gårsdagens Cinco de Mayo-tale la visepresident Joe Biden press på speaker John Boehner til å stå imot deler av sitt eget parti, for å kjempe fram en tverrpolitisk innvandringsreform. Ifølge Biden er det kun en minoritet i Det republikanske partiet som holder forhandlingene tilbake.

  En ny CNN/ORC meningsmåling tyder på at det er en økende bekymring blant amerikanerne for Ukraina-konflikten: 36 % svarer at de er veldig bekymret for situasjonen i Ukraina, opp seks prosentpoeng siden mars, mens andelen som svarer at de ikke er bekymret for konflikten falt med fem prosentpoeng, til 22 %. 25 % av de spurte oppga dessuten at de anser Russland som en fiende, mens kun 18 % ser på Ukraina som en alliert. Det er delte meninger om Obamas håndtering av situasjonen: 48 % gir presidenten tommel opp, mens 42 % er misfornøyd med Obamas håndtering.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Først vil jeg minne leserne om primærvalgene som arrangeres i Indiana, North Carolina og Ohio i natt. En egen valgpost ligger her. Jeg vil anbefale de som ønsker å følge med i natt å ha særlig fokus på de demokratiske nominasjonene i IN-2, NC-2 og NC-12, og de republikanske nominasjonene i NC-3, NC-6, NC-7 og OH-14, pluss selvsagt senatsprimærvalget i North Carolina.

  Med det sagt, så tar vi turen til senatsracet i Alaska, der den mest sannsynlige republikanske utfordreren, Dan Sullivan, ligger to prosent bak ( 42-44) senator Mark Begich (D-Alaska) ifølge en intern måling for Sullivan. Målingen viser Sullivan i teten i det republikanske primærvalget, med 38-22 over viseguvernør Mead Treadwell.

  Senator Joe Manchin (D-West Virginia) vurderer å stille til guvernør igjen i 2016. Manchin var guvernør da han stilte til Senatet i 2010 for å sitte ut resten av Robert Byrds valgperiode. Det har vært en dårlig skjult hemmelighet at Manchin har mistrivdes i Senatet.

  En republikansk måling av guvernørracet i Iowa viser Iowa-guvernør Terry Branstad (R) med 48% mot 33% for demokraten Jack Hatch.

  PPP har målt senatsracet i North Carolina og finner at delstatsrepresentant Thom Tillis leder det republikanske primærvalget med 40%, mot 28% for lege Greg Bannon og 15% for prest Mark Harris. Valget er i natt, og man trenger altså 40% i første runde for å unngå en ny valgrunde.

  2016-NYTT

  Hillary Clinton skal headline en fundraiser den 15. mai for Marjorie Margolies, moren til Chelsea Clintons ektemann, som er en del av den demokratiske nominasjonskampen for det åpne setet i Pennsylvanias 13. distrikt. Fundraiseren vil være Hillary Clintons første opptreden på et rent politisk event i år – frem til nå har hun for det meste holdt betalte taler og foredrag.

  Senator Rand Paul (R-Kentucky) deltok på et valgkamparrangement i favør av den libertariansk-lenende senatskandidaten Greg Brannon (R) i republikanernes nominasjonskamp i North Carolina i går. Paul sparte ikke på kruttet i sin omtale av Brannon: ”The status quo has gotten too strong in Washington, D.C. The Leviathan has gotten too large. … As we stand here, the debt clock is spiraling out of control. Send us a champion. Send us a hero. Send us a dragon slayer.”

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  “The GOP establishment faces a big moment in North Carolina. It’s (probably) going to win”, av Sean Sullivan (Washington Post): “The biggest question headed into Tuesday’s primary in North Carolina is a simple one: Will Republican Thom Tillis, the preferred candidate of the GOP establishment, get more than 40 percent of the vote and secure his party’s nomination for U.S. Senate without having to endure a runoff?” LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også