Mer

  Morgenkaffen mandag 5. mai: Republikanerne snakker Benghazi mens DC er i «nerd prom» bakrus

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «These days, House Republicans are actually giving John Boehner a harder time than they’re giving me, which means orange really is the new black.»

  President Barack Obama på lørdagens White House Correspondents’ Dinner. Du ser videoer og høydepunkter her.

  #AMPOL-NYTT

  Republikanerne i Representantenes hus har bestemt seg for å nedsette en spesialkomité for å etterforske Benghazi, melder Politico. Artikkelen reiser samtidig spørsmålet om det er noe mer å finne ut av etter tretten høringer, og 25 000 sider med dokumenter som allerede har blitt gransket. Mitt Romney mente i 2012 at Benghazi ikke var noe amerikanere flest var opptatt av, men det virker som om republikanerne i Kongressen har et ønske om å holde saken varm opp mot mellomvalget.

  CBS’ «Face the Nation» var senator Lindsey Graham (R-South Carolina) gjest. Han konsentrerte seg selvsagt om Benghazi-saken, og trakk fram en lekket e-post som en «smoking gun.» Ifølge Graham forsøkte Obama-administrasjonen å vri fakta for å beskytte presidenten. Han mener Obamas daværende FN-ambassadør og nåværende sikkerhetsrådgiver Susan Rice løy når hun hevdet at en YouTube-video var skyld i opprøret, og at det ikke var en feil i Obama-administrasjonens politikk eller deres risikohåndtering. Graham tok avstand fra påstanden om at GOP bruker saken for politisk vinning, og sa at den like gjerne kan skade partiet, men at det var et for viktig spørsmål til å ignorere.

  Når det gjelder Ukraina ønsker Graham enda hardere sanksjoner mot energisektoren, samt at USA bør gi våpen til Ukraina. Han mener Obama ikke forstår hva som er i ferd med å skje når Ukraina dras mot en borgerkrig.

  Tidligere utenriksminister Condoleezza Rice måtte nylig trekke seg fra sitt engasjement som taler på universitetet Rutgers avgangssermoni, skriver Washington Post. Nyheten om at Rice skulle tale har blitt møtt med protester, og selv om universitet har forsvart avgjørelsen om å invitere Rice og gjøre henne til æresdoktor, valgte Rice å trekke seg av hensyn til avgangsstudentene. Bush-administrasjonen er med andre ord fortsatt gjenstand for dyp kontrovers.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  For det første: Sjekk helgens stalltips for guvernørene, senatorene og representantene.

  Påmeldingsfristen gikk ut i Florida på fredag.

  Rasmussen har senator Lamar Alexander (R-Tennessee) med en meget solid ledelse på to potensielle demokratiske utfordrere.

  En ny måling fra Vox Populi gir kirurg Monica Wehby (R) en 45-41 ledelse på senator Jeff Merkley (D-Oregon). Målingen testet ikke Merkley mot den andre republikaneren, delstatsrepresentant Jason Conger.

  Målingen fra Oregon spurte også om guvernørvalget, og der har Oregon-guvernør John Kitzhaber (D) og delstatsrepresentant Dennis Richardson (R) 44% hver.

  Kongressmann John Conyers (D-Michigan, 13. distrikt) er foreløpig ikke kvalifisert til det demokratiske primærvalget i august. Den endelige avgjørelsen blir tatt onsdag, men ytterligere runder i rettsapparatet kan ikke utelukkes.

  En måling fra Arkansas gir bankier French Hill 59% og dermed ledelsen i det republikanske primærvalget i Arkansas’ 2. distrikt. På andreplass følger veteran Conrad Reynolds med 14% og delstatsrepresentant Ann Clemmer på tredjeplass med 7%.

  Samme måling fra Arkansas av det republikanske primærvalget i det 4. distriktet gir delstatsrepresentant Bruce Westerman 47%, mot bare 10% for advokat Tommy Moll.

  2016-NYTT

  Senator Tim Kaine (D-Virginia) har gitt sin støtteerklæring til Hillary Clinton dersom hun stiller i 2016. Kaine, som støttet Obama tidlig i forkant av 2008-racet, mener Clinton er den beste personen til å lede USA «i en meget komplisert verden.»

  Texas-guvernør Rick Perry (R) besøkte NBCs «Meet the Press» i går. Det virker som om Perry har bestemt seg for å prøve på nytt i nominasjonskampen i 2016, og han var sikker på at landet ville gi ham en ny sjanse. På spørsmål om det er plass til senator Ted Cruz (R-Texas) og Rick Perry fram mot 2016 svarte Perry «it’s a big state.»

  Perry forsvarte dødsstraff på tross av skandalehenrettelsen i Oklahoma, og mente Texas har et bedre system. Han kritiserte samtidig president Obama for stadig å søke etter «one-size-fits-all» løsninger, der man heller bør la statene finne de beste løsningene hver for seg. Selv om de siste tallene viser en arbeidsledighet nede på 6.3 % argumenterte Perry for at det er store problemer også for alle dem som jobber ufrivillig deltid. Løsningen er i følge Perry å gjøre regelverket enklere og redusere risikoen for at bedrifter blir ofre for grunnløse rettsaker. Perry mener derimot ikke at en økning av minstelønnen er riktig vei fremover.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Stalltips for mai: Guvernørene,» «Stalltips for mai: Senatet» og «Stalltips for mai: Representantenes hus,» av Jon Henrik Gilhuus (AmerikanskPolitikk.no). Les!

  «Vitser og artige videoer fra årets White House Correspondents’ Dinner», av Are Tågvold Flaten (Amerikanskpolitikk.no): En gjennomgang av talene på den store pressemiddagen i Washington. Obamas tale var ikke fullt så morsom som i fjor, men som vanlig er presidenten over gjennomsnittet vittig. LINK

  «Verdens Mektigste By: Stilling søkes», av Carl Straumsheim (AmerikanskPolitikk.no): «Flere får jobb, men færre jobber. USA bør ønske arbeidsinnvandring velkommen, men Verdens Mektigste By smeller heller døren igjen.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også