Mer

  Stalltips for mai: Senatet

  STALLTIPS-SENAT-MAI

  Det er et halvt år til valgdagen i november og det er duket for en ny runde med stalltips for høstens senatsvalg.

  I år er 36 senatorer i 34 delstater på valg; normalt skulle det bare vært avholdt 33, men det er suppleringsvalg på Hawaii og i South Carolina, der guvernøroppnevnte senatorer må foran velgerne. I tillegg blir det et ekstra åpent sete i Oklahoma. Av de 64 setene som ikke er på valg er 34 demokratiske og 30 republikanske.

  En foreløpig analyse pr mai måned gir et meget knapt 51-49 flertall for republikanerne i Senatet fra og med januar 2015:

  STALLTIPS-SENATETseter-MAI

  Som før nevnt har jeg tre kategorier for vurderingen av de enkelte valgene:

  Trygt betyr at setet vurderes som minst 90 % sikkert for det ene eller andre partiet.

  Trolig innebærer at sjansene for endring er mellom 10 % og 45 %.

  Svakt, den siste og mest interessante kategorien, betyr at sjansene er max 55-45 for det ene eller andre partiet.

  D-SVAK

  Jeg har følgende 5 stater som svakt demokratiske; alle holdes av demokrater i dag:

  I Colorado kommer senator Mark Udall til å måtte slite kraftig, nå som kongressmann Cory Gardner har klar bane til den republikanske nominasjonen. Gardners er konkurransedyktig på målingene, til tross for at det er gravd frem noen saker han har flip-floppet på. Dette setet kan fort vippe til svakt republikansk.

  I Iowa har vi et åpent sete. Demokratene stiller med kongressmann Bruce Braley. Også her er det helt i det blå hvem republikanerne nominerer og vurderingen er betinget av at de plukker en valgbar kandidat. Det kan se ut som om de to i tet er forretningsmannen Mark Jacobs og delstatssenator Joni Ernst. Braley har hatt et par brølere og dersom republikanerne vet å utnytte det kan dette fort vippe til svakt republikansk.

  Louisiana er en delstat med et spesielt valgsystem; dersom ingen kandidater tar over 50 % i november, blir det en ny runde i desember. Senator Mary Landrieu har alt sittet i tre perioder, men har aldri tatt mer enn 52 % av stemmene. Denne gangen er elektoratet mer polarisert enn noen gang og Landrieu kommer til å slite mot den republikanske kandidaten, kongressmann Bill Cassidy. Imidlertid kommer nok dette til å gå til en valgrunde nr. 2.

  I Michigan går mangeårig senator Carl Levin av, til tross for at han ville vært garantert gjenvalg. Demokratenes kandidat er kongressmann Gary Peters, som representerer deler av Detroit. Distriktet hans har en majoritet svarte velgere, og Detroit er ikke akkurat blitt mer populært blant delstatens øvrige velgere etter alt det økonomiske rotet der de siste årene. Administrasjonsminister Terry Lynn Land stiller for republikanerne. Hun har samlet inn overraskende bra med penger, men har også virket usikker når hun har blitt presset på politikk. Hun har hatt en liten ledelse på de fleste målingene og dette setet er vel det som sterkest kvalifiserer som «tossup» akkurat nå.

  New Hampshire er en delstat som ofte svinger kraftig mellom republikansk og demokratisk. Delstaten har imidlertid generelt gått litt til venstre de siste årene og tidligere guvernør Jeanne Shaheen (D) skal i utgangspunktet være favoritt til gjenvalg. Imidlertid ser det nå ut til at republikanerne nominerer tidligere Massachusetts-senator Scott Brown. Dermed er dette setet inntil videre svakt demokratisk.

  De fem ovenstående delstatene er allerede i dag demokratiske. Jeg anser det som usannsynlig at demokratene erobrer en eneste republikansk stat i 2014.

  R-SVAK

  Jeg har følgende 4 stater som svakt republikanske; alle holdes i dag av demokrater:

  I Alaska har senator Mark Begich en svært vanskelig oppgave foran seg. Det ser ut til at tidligere direktør for delstatens naturressurser, Dan Sullivan har opparbeidet seg et overtak i det republikanske primærvalget, men viseguvernør Mead Treadwell henger fortsatt med. Begge ligger likt med eller litt foran Begich på de siste målingene og jeg tror stadig mer taler for at han ikke får gjenvalg.

  I Arkansas er senator Mark Pryor i store problemer, og prøver å fossro unna Obama og helsereformen. Republikanerne stiller med kongressmann Tom Cotton, som jeg holder som svak favoritt. De siste målingene har gitt et lite oppsving for Pryor, men det holder neppe.

  Montana er en stat som går republikansk i presidentvalg, men som frustrerende nok for republikanerne fortsetter å velge demokrater år etter år til Senatet. Senator Max Baucus ble ambassadør til Kina, og viseguvernør John Walsh ble oppnevnt til å erstatte ham. Republikanerne kommer til å nominere kongressmann Steve Daines, en forretningsmann som har gjort det ganske skarpt i politikken. Partiet i Montana synes meget fornøyd med hans meget korte periode i Huset og målingene gir grunn til optimisme.

  North Carolina har gått fra ganske trygt republikansk til en vippestat i presidentvalg, mye på grunn av Obama. Senator Kay Hagan vippet ut Elizabeth Dole i brakvalget i 2008, men hun ligger dårlig an på meningsmålingene og er ikke i nærheten av å vekke den type entusiasme som nok er nødvendig for å få tilstrekkelig med svarte velgere opp av sofaen i november. Det er usikkert hvem republikanerne nominerer, men den klare favoritten er Speakeren i delstatshuset, Thom Tillis. Delstatsforsamlingen er ikke just populær i North Carolina, men Tillis bør klare å etablere et normalt, republikansk kandidatur og vinne denne staten.

  D-TROLIG

  Jeg har følgende 3 stater som trolig går demokratisk – alle er demokratiske fra før:

  I Minnesota tar senator Al Franken gjenvalg. Han ble valgt med syltynn margin over en republikaner i 2008 og ble faktisk ikke sverget inn før utpå sommeren 2009. Jeg har ikke sett noe fra de republikanske kandidatene som tyder på at de er i samme klasse politisk og holder derfor dette setet som trolig demokratisk.

  Oregon er en moderat demokratisk stat, men senator Jeff Merkley (D) kan få problemer mot den rette republikaneren. De to som kjemper om nominasjonen er delstatsrepresentant Jason Conger og lege Monica Wehby. Foreløpig er trolig demokratisk den rette kategorien, men denne kan endre seg dersom helsereformen forblir en hovedsak utover sommeren og høsten (delstaten kommer trolig til å kassere sin egen versjon av den famøse nettsiden, som har vært enda verre enn den føderale) og/eller en av republikanerne viser seg som en sterk kandidat.

  Virginia er en vippestat som nok må regnes å ha demokratisk slagside i år. Her stiller den meget populære senatoren og tidligere guvernøren Mark Warner til gjenvalg og kan godt vippe opp til trygt. Imidlertid ser det ut til at republikanerne kommer til å nominere sin tidligere føderale partiformann Ed Gillespie, som har et stort nettverk av donorer og kontakter. Gillespie har kraftig motbakke mot Warner, men dersom klimaet skulle bli enda mer republikansk utover i 2014 og/eller Warner tabber seg ut, er han sterk nok til å kunne utnytte det.

  R-TROLIG

  Jeg har følgende 4 stater som trolig republikanske; to er republikanske fra før, to er demokratiske:

  I Georgia avstår senator Saxby Chambliss (R) fra gjenvalg og etterlater seg et kaotisk primærvalg med tre sittende kongressmedlemmer, en tidligere delstatsminister og guvernørkandidat, samt en velstående forretningsmenn som deltagere. Det er i skrivende stund umulig å si hvem av dem som blir valgt, men dersom partiet velger feil kan dette setet gå til «svakt republikansk». Demokratene vil stille med en uprøvd kandidat som dog har et sterkt navn; Michelle Nunn, datter av tidligere senator Sam Nunn.

  I Kentucky kjemper senator Mitch McConnell (R) en tofrontskrig mot demokratene og mot høyrefløyen i eget parti. Millionene han har samlet inn anvendes smart på reklamer som sår alvorlig tvil om hans interne utfordrer, investor Matt Bevin, som har Tea Party-støtte. Når det er vel overstått tipper jeg han kommer til å seire over demokratenes kandidat, administrasjonsminister Alison Lundergan Grimes. Målingene viser at McConnell er gruelig lite populær, men når han gjør dette til et valg mellom sine verdier og Obamas bør saken være klar.

  South Dakota er en stat med samme historie som Montana, bare enda mer republikansk i presidentvalg. I det siste har delstaten dog gått klart til høyre og da senator Tim Johnson erklærte at han ikke tok gjenvalg var dette i praksis en gevinst for republikanerne. Tidligere kongressrådgiver Rick Weiland har ikke nubbsjangs mot tidligere guvernør, Tim Rounds. Imidlertid er det to republikanere/ex-republikanere som stiller, eller truer med å stille i november, og det er en teoretisk sjanse for at de kan trekke en del stemmer fra Rounds. Derfor er trolig republikansk rette kategori.

  West Virginia er en delstat som har gått fra trygt demokratisk til sterkt republikansk i presidentvalg og konservative demokrater erstattes fortløpende av republikanere nedover i rekkene på delstatsnivå. Senator Jay Rockefeller tar ikke gjenvalg, og demokratene kommer til å nominere et av sine sterkeste navn, administrasjonsminister Natalie Tennant. Hun møter imidlertid en av delstatens mest populære politikere, kongresskvinne Shelley Moore Capito. Tennant er en for sterk kandidat til at denne staten kan flyttes til den trygge kategorien, men inntil videre er den i det minste trolig republikansk.

  D-TRYGG

  Jeg regner 7 seter som trygge for demokratene:

  Delaware skal være trygg når senator Chris Coons går for sin første fulle periode.

  Hawaii er også trygg, uansett hvem av sittende senator Brian Schatz og kongresskvinne Colleen Hanabusa som kommer seirende ut av det demokratiske primærvalget.

  Illinois kunne vært konkurransedyktig under ideelle forhold, men senator Dick Durbin møter altfor svak motstand fra delstatssenator Jim Oberweis, som bare såvidt slo en helt ukjent utfordrer i primærvalget. Trygt gjenvalg.

  Massachusetts har funnet tilbake til sine demokratiske røtter, med senator Ed Markey klar for sin første seksårsperiode. Republikanerne har alt nominert bystyremedlem Brian Herr, som kommer til å bli gruset i november.

  New Jersey har også en senator på jakt etter sin første, fulle periode – Cory Booker. Igjen, ingen tunge republikanere stiller.

  New Mexico holder jeg også for å være trygg. Republikanernes eneste kandidater er forretningsmannen Allen Weh og advokat og tidligere fylkespartiformann David Clements. Ingen av dem skal være i stand til å true senator Tom Udalls gjenvalg.

  Rhode Island er bunnsolid så lenge senator Jack Reed tar gjenvalg.

  R-TRYGG

  Jeg regner 13 seter som sikre for republikanerne, en fler enn i april:

  Senator Jeff Sessions er alt gjenvalgt fra Alabama. Han har ingen demokratiske utfordrere og påmeldingsfristen er ute.

  Idaho er trygt for senator Jim Risch. Demokratene stiller med advokat Nels Mitchell.

  Kansas er trygt for senator Pat Roberts. Han har fått kritikk internt for ikke å ha et ordentlig bosted i Kansas, men hans republikanske motstander Milton Wolf imploderte da det ble kjent at han hadde postet mildt sagt ufine kommentarer om døde personers røntgenbilder på Facebook. Det kan selvsagt tenkes at f.eks. tidligere kongressmann og tapende senatskandidat Todd Thiart (R) vil stille i stedet, men uansett er dette trygt republikansk. Demokratene stiller trolig med fylkesanklager Chad Taylor, som er en seriøs kandidat, men denne staten valgte altså sist en demokratisk senator i 1932.

  I Maine definerer jeg nå den moderate republikaneren Susan Collins som trygg; hun er personlig populær og selv ikke de mest ihuga demokratene tror enger at hun kan trues av partiets kandidat, Shenna Bellows, som er tidligere direktør for borgerrettsorganisasjonen ACLU i delstaten.

  Mississippi er såpass republikansk at det skal ekstremt mye til før en demokrat blir konkurransedyktig her. Så langt er den alvorligste trusselen for senator Thad Cochran en intern utfordring fra delstatssenator Chris McDaniel. Nå stiller demokratene med en seriøs kandidat i tidligere kongressmann Travis Childers, men med mindre McDaniel vinner primærvalget er denne staten simpelthen ikke utsatt for konkurranse.

  Nebraska har et åpent sete, med en uavklart nominasjon; det ser i øyeblikket ut som en kamp mellom universitetspresident Ben Sasse og tidligere finansminister Shane Osborn. Uansett trygt republikansk.

  Oklahoma er en blodrød stat og James Inhofe er trygg på gjenvalg. Delstaten har dessuten et suppleringsvalg der nominasjonen fortsatt er uavklart; de eneste reelle kandidatene er Speaker i delstatshuset, T. W. Shannon og kongressmann James Lankford. Også dette setet er bunnsolid republikansk.

  South Carolina har et potensielt spennende nominasjonsvalg, der senator Lindsey Graham får pepper fra flere motstandere for sin kompromissvilje med demokratene. Den siste konflikten i Ukraina kommer som en gave fra himmelen for hauken Graham., og jeg tror han rir stormen av. Selv om han ikke gjør det skal det veldig mye til før demokratene er konkurransedyktige her, ikke minst fordi de ikke ser ut til å nominere noen sterke navn. Også denne delstaten har et suppleringsvalg, der den guvernøroppnevnte senatoren Tim Scott må vinne de to siste årene av forgjenger Jim DeMints embetsperiode. Det skal gå greit.

  Tennessee er nok en konservativ sørstat der demokratene sliter med engang å stille kandidater. Trygt gjenvalg for Lamar Alexander.

  Texas forblir utenfor rekkevidde for demokratene i noen år til. Trygt gjenvalg for senator John Cornyn. De to som kjemper om den demokratiske nominasjonen er en velstående, men slesk tannlege og en skvær gæern konspirasjonsteorist.

  Wyoming er veldig republikansk i senatsvalg og plukket sist en demokrat i 1970. Trygt gjenvalg for Mike Enzi.

  For å oppsummere:

  Jeg tror i skrivende stund at republikanerne er favoritter i seks delstater som i dag holdes av demokratene; fire svake og to trolige. Det gir et knapt 51-49 flertall i Senatet.

  De fem statene som deretter er mest usikre er alle demokratiske stater. Det vil si at republikanerne etter min mening har hele elleve delstater å høste av før vi kommer til de statene som i dag er usikre for de sittende republikanerne. Dersom demokratene tar noen av disse, vil den politiske stemningen nasjonalt trolig være av en slik karakter at flere av de utsatte demokratiske setene uansett vil være utenfor republikansk rekkevidde.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også