Mer

  Morgenkaffen torsdag 1. mai: Minstelønnsøkning blokkert i Senatet, Obama reagerer

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «If your member of Congress doesn’t support raising the minimum wage, you gotta let them know they’re out of step and if they keep putting politics ahead of working Americans, you’ll put them out of office»

  President Barack Obama gikk hardt ut mot republikanske senatorer etter at avstemningen om en føderal minstelønnsheving ikke fikk nok stemmer i Senatet i går.

  #AMPOL-NYTT

  Republikanerne i Senatet blokkerte i går avstemningen om en føderal minstelønnsøkning til $ 10,10 i timen. Demokratene trengte 60 stemmer, men med kun én republikansk senator som stemte for, fikk demokratene kun 54 stemmer. 42 stemte i mot. Demokratene lover at de kommer til å fortsette å kjempe for en minstelønnsøkning — et løfte de har gjort til en sentral del av valgkampstrategien foran mellomvalget i november. Etter at minstelønnsavstemningen mislyktes, anklaget president Obama republikanske senatorer for å ”fortelle amerikanerne at de må klare seg på egenhånd, uten engang å se dem i øynene”. Som sagt, mellomvalgstrategi.

  Ifølge en NBC/Wall Street Journal måling oppgir 45 % av velgerne at de ønsker at republikanerne tar over Kongressen etter mellomvalgene i november. Det samme antallet oppgir at de ønsker at demokratene skal lede Kongressen. Blant velgerne som sier at de har høy interesse av mellomvalgene leder imidlertid republikanerne med 15 prosentpoeng (53%-38%) i spørsmålet om hvilket parti som bør styre Kongressen. Republikanerne har tilsvarende momentum i en ABC News/Washington Post måling som ble lansert tirsdag: Demokratene og republikanerne står likt i spørsmålet om hvem som bør styre Kongressen, men republikanerne leder med 5 prosentpoeng blant velgere som oppgir at de definitivt vil stemme.

  På en pressekonferanse i går uttrykket pressetalsmann Jay Carney at Obama-administrasjonen stiller seg bak utenriksminister John Kerry etter Kerrys «apartheid stat» kommentarer. Carney presiserte imidlertid at det var galt av Kerry å bruke ordet ”apartheid”, men at essensen i det Kerry prøvde å få frem – nemlig at en tostatsløsning mellom Israel og Palestine må være løsningen – er det eneste riktige. Carney la også til at Kerry alltid har vært en ”trofast tilhenger av Israel”.

  Lederen av budjsettkomiteen i Representantenes hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) deltok i går på et lukket møte med medlemmer av Congressional Black Caucus (CBC) for å diskutere løsninger for fattigdomsreduksjon. De demokratiske CBC-medlemmene ønsker å redusere fattigdom gjennom å øke føderale midler til sosiale programmer, mens det nye Ryan-budsjettet vil kutte hundrevis av millioner til de samme programmene. Ryan uttalte i etterkant at han var ”begeistret” for de tverrpolitiske samtalene, men at de nok må bli ”enige om å være uenige” hva løsninger angår. Det samme sa også de demokratiske lovgiverne; Marcia Fudge (D-Ohio, 11. distrikt), leder av CBC, sa følgende etter møtet: “We do agree on a number of things. One is that we’re both concerned about the poverty in this country. We just disagree about how we address the problem.”

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  PPP finner et meget jevnt løp mellom senator Mark Pryor (D-Arkansas) og kongressmann Tom Cotton (R); 43-42.

  PPP har også målt guvernørracet i Arkansas, og finner Asa Hutchinson (R) med en 46-38 ledelse på Mike Ross (D). Kongressmann Tim Griffin (R) ser samtidig ut til å ta den republikanske viseguvernørnominasjonen.

  Ex-guvernør Charlie Crist (D) leder 48-38 på Florida-guvernør Rick Scott (R) ifølge Quinnipiac.

  Kongressmann John Conyers (D-Michigan, 13. distrikt) kan bli kastet avstemmeseddelen for å ha for få gyldige underskrifter. Conyers, som har sittet i Huset siden 1965, kan trolig vinne som write-in i det demokratiske primærvalget, evt. stille som uavhengig kandidat.

  Ohio-guvernør John Kasich (R) leder 46-36 over sin demokratiske utfordrer Ed FitzGerald ifølge en måling fra SurveyUSA.

  2016-NYTT

  En ny Washington Post/ABC News måling viser nok en gang at Hillary Clinton dominerer det demokratiske feltet mens det er vidt åpent på republikansk side. I en hypotetisk match-up mellom Clinton og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush leder Hillary med 53 % mot 41 %. Hele 66 % oppgir også at de har et fordelaktig syn på Clinton-familien uavhengig av politiske preferanser, mens 54 % svarte at de hadde et fordelaktig syn på familien Bush.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  “Conservatives revolt against Boehner on immigration”, av Seung Min Kim (Politico): “John Boehner teased them last week for whining about the fact that they couldn’t tackle a tough topic like immigration reform. But conservative immigration foes have yet to let go of the speaker’s remarks about them.” LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også