Mer

  Minstelønnsøkning blokkert i Senatet, noe som passer demokratene ypperlig

  Mitch McConnell (R-Kentucky), republikanernes minoritetsleder i Senatet, var med på å senke avstemningen om økningen av minstelønnen i går. Foto: Gage Skidmore.
  Mitch McConnell (R-Kentucky), republikanernes minoritetsleder i Senatet, var med på å senke avstemningen om økningen av minstelønnen i går. Foto: Gage Skidmore.

  Republikanerne i Senatet blokkerte i går avstemningen om en føderal minstelønnsøkning. Det passer demokratenes mellomvalgsstrategi ypperlig.

  Demokratene fikk kun med seg én republikaner (senator Bob Corker, Tennessee), og sikret seg dermed ikke de 60 stemmene som var nødvendig. Den endelige voteringen ble 54-42.

  «Dette er en veldig enkel sak,» sa president Barack Obama timer etter avstemningen. «Enten så støtter du økningen av lønnen for hardtarbeidende amerikanere, eller så gjør du ikke det.»

  I følge Mark Knoller (CBS) er det 37. gang Obama har uttalt seg om behovet for å øke den føderale minstelønnen siden State of the Union-talen i januar.

  Obamas uttalelse oppsummerer på mange måter demokratenes minstelønnsstrategi i årets mellomvalg. Det er en sak som er lett å forklare og som attpåtil appellerer til mange av partiets kjernevelgere.

  Den føderale minstelønnen ligger i dag på $7.25 i timen. Demokratene ønsker å øke den til $10.10 i timen, og de har den nasjonale opinionen på sin side.

  I følge den ferske Washington Post/ABC News-målingen oppgir 49 % av respondentene som er registrerte velgere at de ligger nærmest demokratenes standpunkt i minstelønnssaken. 34 % oppgir at de ligger nærmere republikanerne. Målingen er gjennomført mellom 24. og 27. april og har en feilmargin på +/- 3,5 prosentpoeng.

  Nøkkelen til republikanernes motstand er selvsagt at situasjonen er en annen fra delstat til delstat, og fra kongressdistrikt til kongressdistrikt.

  Demokratene har gjort en økning av minstelønnen til en sentral del av valgkampstrategien foran mellomvalget i november. Voteringen i Senatet og den republikanske motstanden passer dermed demokratene bra. Hvorfor? Minstelønnskampen fortsetter.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også