Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Colorado

  Påmeldingsfristen gikk ut i Colorado allerede i slutten av mars, men det har tatt delstatsmyndighetene nesten en måned å komme opp med en fullstendig liste over kandidater. Colorado er en typisk vippestat som har gått to ganger for Obama, men der republikanerne i høyeste grad er konkurrransedyktige på alle nivåer. Delstaten har en senator, syv kongressdistrikter, fem delstatsverv og 3/4 av delstatsforsamlingen på valg i 2014.

  Den demokratiske senatoren Mark Udall tar gjenvalg, og utfordres av kongressmann Cory Gardner (R). Sistnevnte er fullt konkurransedyktig på målingene, og jeg har dette som svakt demokratisk inntil videre.

  Distrikt 1 er trygt demokratisk, og Diana DeGette får greit gjenvalg mot investeringskonsulent Martin Walsh (R).

  Distrikt 2 er ogå trygt demokratisk, og Jared Polis får greit gjenvalg mot advokat George Leing (R).

  Distrikt 3 heller klart republikansk. Kongressmann Scott Tipton ble første gang valgt under bølgen i 2010, og distriktet ble gjort mer republikansk etter folketellingen samme år. Han får seriøs konkurranse fra tidligere lotteridirektør og delstatspolitiker Abel Tapia (D), men må anses som favoritt. Trolig republikansk.

  Distrikt 4 holdes i dag av Cory Gardner, som stiller til Senatet. Fire republikanere kjemper om nominasjonen; fylkeskommissær Barbara Kirkmeyer, fylkesadvokat Ken Buck, tidligere borgermester og senatskandidat i Rhode Island, Steve Laffey og delstatssenator Scott Renfroe. Demokratene stiller med saksbehandler Vic Meyers, men her er all spenning knyttet til det republikanske primærvalget. Trygt republikansk.

  Distrikt 5 er også solid republikansk, men representant Doug Lamborn ble valgt etter et ganske skitten nominasjonsoppgjør, og har aldri riktig befestet stillingen. Han får intern konkurranse fra tidligere generalmajor Bentley Rayburn, mens demokratene stiller med tidligere generalmajor Irving Halter. Primærvalget kan bli interessant, men distriktet er trygt republikansk.

  Distrikt 6 er det mest jevne i delstaten, og det mest utrygge for den sittende representanten, i dette tilfellet republikaneren Joe Coffman. Han er forholdsvis konservativ, og har i tillegg en kontroversiell stil. Han fikk en seriøs utfordring i 2012 og vant en knapp seier med under 49%. Han får en tung utfordrer i Andrew Romanoff (D), som er tidligere Speaker i delstatshuset. Svakt republikansk.

  I distrikt 7 er kongressmann Ed Pearlmutter (D) trygg mot tidligere delstatspartinestleder Don Ytterberg (R).

  Guvernør John Hickenlooper får konkurranse fra fire republikanere; hvem som nomineres avgjør hva vurderingen blir. De fire er tidligere kongressmann Bob Beauprez, administrasjonsminister Scott Gessler, tidligere delstatssenator Mike Kopp og tidligere kongressmann og guvernørkandidat (for Konstitusjonspartiet) Tom Tancredo. Sistnevnte har markert seg som en kontroversiell innvandringsmotstander og vil sikkert oppildne egne rekker, men vil knapt være valgbar. Med de tre andre vil vurderingen være svakt demokratisk.

  Viseguvernørkandidaten plukkes ut av den seirende guvernørkandidaten. Viseguvernør Joe Garcia er fortsatt Hickenloopers mann, mens ingen av republikanerne har valgt noen ennå.

  Administrasjonsminister Gessler stiller altså til guvernørvalget, og republikanerne nominerer fylkesfunksjonær Wayne Williams til å erstatte ham. Demokratene nominerer universtitetsregent Joe Neguse. Svakt republikansk.

  Finansminister Walker Stapleton (R) tar gjenvalg og utfordres fra demokrat og tidligere kongresskvinne Betsy Markey. Trolig republikansk.

  Justsminister John Suthers (R) (som mange hadde håpet skulle stille til guvernør) tar ikke gjenvalg. For republikanerne kjemper gruppelederen i delstatshuset, Mark Waller med assisterende justisminister Cynthia Coffman (kona til Joe Coffman) om nominasjonen. For demokratene stiller tidligere fylkesadvokat Don Quick. Svakt demokratisk.

  Hele delstatshuset og halve delstatssenatet er på valg i år. Ved hjelp av tilbakekallingsvalg har republikanerne nå et knapt flertall i Senatet, mens demokratene har et lite flertall i Huset. Begge kamre er etter min oppfatning i høyeste grad mulige å ta for begge partier.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også