Mer

  Verdens Mektigste By: Nettaggressivitet

  Bildet er hentet fra Tumbleren ObamaIsCheckingYourEmail.
  Bildet er hentet fra Tumbleren ObamaIsCheckingYourEmail.

  WASHINGTON, D.C. — Verdens Mektigste By har landets raskeste internett, ifølge en ny undersøkelse. Er det derfor ingen gidder å forsvare det?

  VerdensMektigsteBySom kandidat snakket senator Barack Obama varmt om “likestillingen” på internett: Alle nettsteder laster like raskt, uansett om det er kattebilder eller forsiden av The Washington Post.

  Som president har han ikke vært like oppmerksom. I fjor nominerte han Tom Wheeler til å lede Federal Communications Commission (FCC) — etaten som kontrollerer diverse bølger og signaler i USA. Wheeler kom rett fra sin rolle som lobbyist for telekombransjen.

  Siden Wheeler tok over har mye skjedd. Først ble retningslinjene FCC hadde lagt frem for et fritt og åpent internett funnet ulovlige i januar. Det reviderte utkastet, som The Wall Street Journal fikk fatt i denne uken, vil gjøre det lovlig for nettleverandører å diskriminere mellom forskjellige nettsider. Det kan for eksempel bety at telegiganten Verizon lar sin egen strømmetjeneste laste raskere for å trekke kunder vekk fra Netflix.

  I praksis er dette allerede i ferd med å skje. I februar begynte Netflix å betale USAs største nettleverandør, Comcast, for å få bedre tilgang til selskapets kunder. To måneder senere opplever Comcast-kunder at Netflix er 65 prosent raskere enn før. Samtidig blir tjenesten dyrere for nye kunder.

  Comcast er i ferd med å sluke konkurrenten Time Warner Cable, landets nest største leverandør, for $45 milliarder. Hvis avtalen godkjennes, får det nye Comcast tilgang til to tredjedeler av amerikanske husholdninger — blant dem min egen, siden jeg ikke har noe annet valg.

  (Netflix ble også enig med Telenor om en liknende avtale. Gratulerer, Telenor! Dere er nordens Comcast.)

  Det blir for konspiratorisk å foreslå at Wheeler er på hemmelig oppdrag som dobbeltagent. Selv med en aktivist i hans stilling, ville etaten slitt med å forsvare nettnøytralitet.

  I 2005 bestemte Høyesterett at FCC kunne bestemme om bredbånd burde kategoriseres som en informasjons- eller telekomtjeneste. De valgte førstnevnte, men det betyr at FCC ikke kan regulere internett på samme måte som f.eks. fasttelefoner.

  Det høres vel fritt og åpent ut og i tråd med internettets prinsipper, gjør det ikke? Men når FCC nå innser at litt oversikt må til, trenger telekomleverandørene bare peke å på den avgjørelsen: FCC har ikke lov.

  Da Comcast fikk lov til å kjøpe mediehuset NBC i 2011, lovte selskapet å være nettnøytral frem til 2018. Vi kan derfor nyte fire nye år med åpent internett, før vi må betale for nettbanken, se Netflix i stillbildeform — hvem vet.

  Sørg ikke for meg. Surf for meg.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også