Mer

  Nominasjonskonvent og primærvalg lørdag

  Lørdag 26. april er det to stater som ser flere nominasjoner bli avgjort. I Utah avholder begge partier nominasjonskonvent; her er reglene slik at det kun blir primævalg dersom ingen, etter tre valgrunder, får mer enn 60% av stemmene. I Virginia er det nominasjonskonvent for demokratene i det 10. distriktet, mens republikanerne avholder et begrenset primærvalg for partimedlemmer i de fylkene distriktet omfatter.

  va10 barbara comstock
  Delstatsrep. Barbara Comstock

  Vi starter med det siste først; demokratene har bare en kandidat; fylkesråd John Faust. På republikansk side er det seks kandidater, men partiet tror og håper at delstatsrepresentant Barbara Comstock skal seire, siden hun trolig er den eneste valgbare av de som stiller. Hun har ledet på den ene målingen som er blitt offentliggjort, og har samlet inn mer cash enn resten av flokken tilsammen. De øvrige er delstatsrepresentant Bob Marshall, konsulent Stephen Hollingshead, veteran Howie Lind, forretningsmann Mark Savitt og kongressrådgiver Rob Wasinger.

  Fire av dem er politiske nobodies, mens Marshall er av den meget kontroversielle typen. Jeg har dette som svakt republikansk, men dersom en av de andre brødgjøkene vinner kommer jeg til å flytte det til trolig, kanskje til og med trygt demokratisk. Setet holdes i dag av den moderate republikaneren Frank Wolf, men det er politisk jevnt, og trender mot venstre, så republikanerne har ikke råd til å skusle bort denne muligheten.

  I Utah er det altså nominasjoner på delstatskonventet som gjelder. Avstemningene foregår i opptil tre runder. Først elimineres alle, utenom de tre med flest stemmer. I neste runde forsvinner nummer tre. Den siste avstemningen blir avgjørende; dersom vinneren tar over 60% er nominasjonen over. Dersom resultatet blir jevnere går avgjørelsen til et primærvalg i juni.

  I distrikt 1 er det kun to republikanere; kongressmann Rob Bishop vinner helt sikker greit mot fitnessinstruktør David Chu og unngår primærvalget i juni. På demokratisk side kjemper lege Peter Clemens og veteran Donna McAleer om nominasjonen. Sistnevnte var kandidat for to år siden, og selv om de har samlet inn omtrent like mye cash, er hun favoritt.

  I distrikt 2 stiller tre republikanere mot kongressmann Chris Stewart; tidligere kongressrådgiver Vaughn Hatton, eiendomsmegler Zach Hartman og advokat Larry Meyers. Av disse har bare Hartman samlet inn noe penger, og ikke mye i forhold til Stewart. Dog er dette et konvent med delegater fra hele staten, så penger betyr kanskje mindre her enn stormende valgtaler. Jeg tror dog Stewart klarer seg og unngår primærvalg i juni; uansett er han garantert vinner der og mot den demokratiske delstatssenatoren Luz Robles i november.

  I distrikt utfordres kongressmann Jason Chaffetz av fotograf Mark Hedengren og dataprogrammerer Robert Stevens. Igjen har ingen av dem samlet inn penger og Chaffetz kommer til å vinne greit.

  ut4 mia love
  Mia Love – en utradisjonell republikaner.

  I fjerde distrikt går den moderate, demokratiske kongressmannen Jim Matheson av. Her står det på republikansk side mellom borgermester Mia Love, som såvidt tapte i 2012 og forretningsmann Bob Fuehr. Love bør gjøre kort prossess med Fuehr, og skal dermed være klar for DC i november. Kombinasjonen av svart og kvinne er nær uimotståelig for partiet, selv om Love rotet det til for seg ved flere anledninger mot Matheson. Formodentlig har hun lært noe av erfaringen. Demokratene kommer til å nominere advokat Doug Owens, som er sønn av en tidligere kongressmann, men også ingeniør Bill Peterson stiller.

  Jeg ser altså ikke for meg noen overraskelser her; alle favorittene går videre og Utah kommer til å være trygt republikansk på alle bauger og kanter etter november.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også