Mer

  Morgenkaffen torsdag 24. april: Obamacare-skepsis i sør mens Obamas ‘Pivot’ møter motstand blant demokrater

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «The policy of the United States is clear. The Senkaku islands are administered by Japan, and therefore fall under the U.S.-Japan treaty, and we oppose any unilateral attempts to undermine Japan’s administration of these islands.»

  President Barack Obama i en skriftlig uttalelse til den japanske avisen Yomiuri.

  #AMPOL-NYTT

  Ifølge New York Times viser en undersøkelse i fire sørstater at folk fortsatt er svært skeptiske til Affordable Care Act (bedre kjent som «Obamacare»). Dette er selvfølgelig gode nyheter for Det republikanske partiet, men avisen skriver også at et flertall er i mot å avvikle loven, og at de heller vil fikse det som er galt, selv i sørstater. Dette er en langt større utfordring for GOP, både fordi det hersker delte meninger om hva som er galt med helsereformen, og fordi det gjør et klart budskap om til en retorisk utfordring. Spiller demokratene sine kort riktig kan de unngå at helsereformen blir den ulempen mange har spådd (for eksempel støtter 69 % ordningen med p-piller som en del av helseforsikringen), og vri det mot en større debatt om sårt tiltrengte endringer i amerikansk helsevesen. De to partiene har nå en sjelden mulighet til å skape en konstruktiv debatt, men det skjer nok neppe i valgåret 2014.

  President Barack Obamas «pivot to Asia» møter motstand fra hans eget parti, ifølge Politico. En stor del av strategien går ut på å binde landene omkring Kina tettere til USA, både militært og økonomisk. Men når det gjelder den økonomiske biten frykter både senatets majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) og husets minoritetsleder Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt) konsekvensene av å virke for positiv til en frihandelsavtale. Obama kan derfor glemme å få tommel opp fra Kongressen til å fullføre en stor handelsavtale som inkluderer 12 land i Amerika og Asia før etter mellomvalget. Obama kan trolig vente støtte fra republikanerne etter valget, men stadig flere demokrater argumenterer nå for at frihandelsavtaler svekker den amerikanske middelklassen.

  Det republikanske partiet forsøker nå å rette opp sitt image blant kvinnelige velgere og slår tilbake mot demokratenes retorikk om at de driver en «krig mot kvinner.» Huffington Post og Washington Examiner skriver begge om en ny valgkampvideo som har skapt debatt der den (kvinnelige) republikanske senatskandidaten i Michigan, Terri Lynn Land, slår tilbake mot påstandene fra en av statens demokratiske kongressmenn. Debatten er interessant i lys av at kvinner stemmer demokratisk med bortimot ti prosents overvekt. Huffington Post går sterkt ut mot Land og mener demokratenes påstand er riktig siden republikanske kvinner i Senatet stemte imot demokratenes Paycheck Fairness Act, som ønsket å øke arbeidsgiveres ansvar for lønnsdifferansen mellom kvinner og menn. Den mer konservative Washington Examiner mener derimot at de republikanske kvinnene forsøkte å delta i lovprosessen, men at de ble hindret av demokratene som var mer opptatt av sitt eierskap til likestilling enn å få noe igjennom. Uansett er kvinnesak noe vi vil få se mer av fra begge partier framover. Det er tross alt valgår.

  Senator John McCain (R-Arizona) holdt i går et foredrag der han argumenterte for at de aller fleste av de illegale innvandrerne i USA har kommet for å bli, og at den eneste realistiske løsningen er å åpne for amerikansk statsborgerskap. Dette skriver The Hill. McCain tok også for seg noen av avgjørelsene han angrer mest på fra sin tid i Senatet. Det verste var hans stemme for en støtteresolusjon til apartheidregimet i Sør-Afrika på 1980-tallet, samt i 2000 da han av rent valgtaktiske grunner uttalte at flaggingen av Sør-Carolinas konføderasjonsflagg over delstatsforsamlingen var helt opp til delstaten selv å avgjøre, i stedet for å ta avstand fra det. Han spøkte også med at det å stille som presidentkandidat i 2008 nok heller ikke var hans livs beste avgjørelse.

  VALGSNACKS

  Aller først: Påmeldingsfristen er ute i Michigan.

  Senator Mark Pryor (D-Arkansas) leder 46-36 over kongressmann Tom Cotton (R) i en NY Times-måling.

  Asa Hutchinson (R) leder 41-40 over Mike Ross (D) i Arkansas’ guvernørvalg ifølge en ny NY Times-måling.

  Senator Mitch McConnell (R-Kentucky) leder 44-43 over administrasjonsminister Alison Grimes (D) i Kentuckys senatsrace. New York Times-målingen viser også at McConnells utfordrer i primærvalget, Matt Bevin, ligger under 41-35 for Grimes.

  New York Times har også målt Lousiana: Senator Mary Landrieu (D-Louisiana) leder 42-18 over kongressmann Bill Cassidy (R).

  Senator Kay Hagan (D-North Carolina) leder 42-40 over delstatsrepresentant Thom Tillis (R). Hun leder 41-39 over en annen republikaner, lege Greg Brannon.

  Quinnipiac har målt Colorado, og finner guvernør John Hickenlooper med en 7-10 prosentpoengs ledelse på sine fire republikanske motstandere. Hickenlooper leder med akkurat samme margin i PPPs måling.

  PPP har også målt Colorado, og finner senator Mark Udall (D-Colorado) med en 47-45 ledelse på kongressmann Cory Gardner (R). Den republikanske måleren Fabrizio Lee har imidlertid Gardner med en 44-42 ledelse.

  I kampen om hvem som får erstatte senator Tom Coburn (R-Oklahoma) til høsten, leder nå T. S. Shannon 43-32 på kongressmann James Lankford i det republikanske primærvalget. Dette ifølge en intern måling for Shannon.

  Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) leder 48-45 over sin demokratiske utfordrer, Mary Burke ifølge PPP.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  Jeb Bush gjør sitt ytterste for å holde 2016-spekulasjonene igang: I går sa han at han «vurderer å stille i 2016», men at den endelige avgjørelsen ikke kommer før etter høstens mellomvalg.

  THROW BACK THURSDAY

  Sjekk dette postkortet fra Joe Biden til Iowavelgerne i 1988:

  BiidenIowa

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Mellomvalget: Et historisk tilbakeblikk», av Are Tågvold Flaten (Amerikanskpolitikk.no): Hvordan har den sittende presidentens parti gjort det i mellomvalgene? Et tilbakeblikk fra 1942 til i dag. LINK

  «The Diminishing American Edge», av Ross Douthat (New York Times): Den amerikanske middelklassen taper stadig terreng i forhold til andre vestlige økonomier, noe som kan sette den amerikanske modellen i fare. (PS: Norge blir nevnt) LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også