Mer

  Morgenkaffen onsdag 23. april: Høyesterett om «affirmative action» mens USA forbereder militærøvelse i Øst-Europa

  God morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «It is time for Russia to stop talking and start acting – act on the commitments they made. We need to see these kinds of concrete steps. Time is short in which to make progress.»

  Visepresident Joe Biden advarte tirsdag Russland mot å bryte den multilaterale avtalen som ble inngått i Genève i forrige uke. Et eventuelt brudd blir møtt med nye sanksjoner.

  #AMPOL-NYTT

  Pentagon annonserte tirsdag at amerikanske soldater vil bli sendt til øvelser i Øst-Europa, for å sikre sine allierte langs den russiske grensen, skriver Wall Street Journal. De 600 amerikanske soldatene vil bli stasjonert i Polen, Litauen, Latvia og Estland førstkommende helg. Dette skjer etter at Ukraina anklaget pro-russiske separatister for å torturere og drepe to mennesker, samt skyte ned ett av sine fly, noe som har økt spenningsnivået i konflikten igjen. Visepresident Joe Biden, som nettopp har kommet hjem fra Ukraina, besøkte landet for å vise USAs støtte i konflikten med Russland i form av 50 millioner dollar i støtte til frie valg, samt til fremmingen av ikke-russiske naturgasskilder. Dette kommer i tillegg til 1 milliard dollar i lånegarantier, som amerikanerne alt har gitt ukrainerne. USA har godtatt å sende 8 millioner dollar i utstyr til Ukraina, men på tross av forslaget til senator John McCain (R-Arizona) & co inkluderer ikke denne bistanden våpen.

  Tirsdag opprettholdt Høyesterett forbudet mot å gi søkere fra minoriteter en fordel i opptaket til offentlige universiteter (affirmative action). Politico skriver at en opphevelse av forbudet ville hindre universitetene i å ta rase, kjønn, etnisitet eller nasjonalitet i betraktning i vurderingen av nye studenter. Avgjørelsen kom ikke som en overraskelse, men det klare flertallet mellom dommerne — 6 mot 2 — viser at Høyesterett fortsatt tenderer til å helle mot høyre i slike spørsmål.

  Som New York Times skriver kom Høyesterettssaken opp som et velgerinitiativ fra Michigan, hvor man ønsket å fjerne forbudet. I sin argumentasjon skrev høyesterettsdommer Anthony Kennedy følgende: «This case is not about how the debate about racial preferences should be resolved. It is about who may resolve it. There is no authority in the Constitution of the United States or in this court’s precedents for the judiciary to set aside Michigan laws that commit this policy determination to the voters.» Dommen kan leses i sin helhet her.

  President Barack Obama, som er på ukesturné i Asia og som har landet i Japan, forventes å annonsere en avtale med Filippinene neste mandag. Avtalen vil gi amerikanske skip og fly rett til utstrakt bruk av landets kystinstallasjoner. New York Times skriver at avtalen er et midtpunkt i Obamas lenge utsatte Asiaopplegg, for å gjenvinne USAs militære nærvær i regionen. For Kina, som har økt sin innflytelse i området og som er midt i en konflikt over landområder med nettopp Filippinene, kan dette fremstå som et provoserende trekk. For president Obama er dette det siste eksemplet på den økende kompleksiteten i hans strategiske skifte mot Asia, som han annonserte for tre år siden; politisk press hjemme og kriser ute har hindret ham fra å gjennomføre sin såkalte Pivot to Asia.

  President Obamas job approval har gått ørlite opp fra mars til april, fra 42,9 til 44,7 prosent i andelen av befolkningen som vender tommelen opp for Obamas innsats. Over halvparten av amerikanske velgere er fortsatt negative, i følge Real Clear Politics sine beregninger.

  VALGSNACKS

  NY Times har sin egen statistiske modell, som pr dags dato gir demokratene en 51% sjanse til å beholde flertallet i Senatet.

  En ny måling gir New York-guvernør Andrew Cuomo (D) en 58-28 ledelse over Rob Astorino (R). Samtidig viser målingen at mange velgere i utgangspunktet er positive til en mer progressiv kandidat enn den sentrumsorienterte Cuomo, dersom en slik skulle stille.

  En intern måling for senator Jeff Merkley (D-Oregon) gir ham solide forsprang på de to republikanske kandidatene; 53-32 over lege Monica Wehby og 50-34 over delstatsrepresentant Jason Conger.

  FL-19: Det republikanske primærvalget i FL-19 ble vunnet av forretningsmannen Curt Clawson med ca. 38% av stemmene. Han er nå storfavoritt foran suppleringsvalget 24. juni mot demokraten April Freeman. Jeg vurderer det valget til trygt republikansk.

  FL-13: Baptistpresten Manuel Sykes er første demokrat til å stille mot den nyvalgte republikaneren David Jolly.

  2016-NYTT

  Få tviler på at Hillary Clintons presidentkandidatur ville vært bra for kvinner, men det vil også blokkere andre kvinners vei til å bli både president og visepresident, skriver New York Times. Det har aldri vært så mange kvinnelige politiske talenter hos demokratene, med 16 kvinner i Senatet (republikanerne har fire). Blant disse er Elizabeth Warren (D-Massachusetts), Amy Klobuchar (D-Minnesota) og Kirsten Gillibrand (D-New York) navnene som oftest nevnes med tanke på 2016. I tillegg har en guvernørtalenter som Maggie Hassan (D-New Hamspire). Men å gå til valg med to kvinner på stemmeseddelen kan bli risikosport: «You want a ticket that represents men and women», som senator Dianne Feinstein (D-California) poengterer. Vil det bli plass til flere kvinner enn Clinton for demokratene om to år?

  Demokratene vurderer disse 15 byene til å huse landsmøtet i 2016. Du finnner oversikten her.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Richard Nixon Was Jay Gatsby», av John Aloysius Farrell (Politico Magazine): «The novel tells the tale of Jay Gatsby, an iniquitous bounder who pursues a dream beyond his lot to its, and his, ineluctable destruction. It’s a concise, affecting American fable of desire, delusion and the sham of possibility. After clawing his way to riches and fame, his dream at last at hand, Gatsby is shattered on the hard malice of the ruling class; crushed for his presumption (…) Sitting there, in the dark at Camp David, did [Nixon] not see? Could he not help but recognize? The Great Gatsby is the story of his life.» LINK

  «Looking at Costs and Risks, Many Skip Health Insurance», av Abby Goodnough (New York Times): «Steve Huber, an affable salesman who is still paying off an unexpected medical bill, was not among the millions of Americans who signed up for health insurance under the Affordable Care Act during the enrollment period that ended March 31. After seeing television ads for Kentucky’s new online insurance marketplace, Mr. Huber, 57, made several attempts to explore the website but found it too complicated. Moreover, his income has dropped in recent years, he said, and he felt certain that he could not afford coverage.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Christoffer Gundersen
  Christoffer Gundersen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2014.

  Les også