JFK på nært hold, Bill Clinton på hotellrommet, Mike Allen med hår på hodet, appelsin-bowling med George W. Bush og stemmesanking med Cory Booker. Her leser du mer om tidenes fem beste valgkampdokumentarer.

Dokumentarene er organisert i kronologisk rekkefølge etter valget som dekkes:

primaryPrimary (1960)

Det nærmer seg presidentvalget i 1960 og Richard Nixon, Dwight D. Eisenhowers visepresident, stiller som republikanernes presidentkandidat. Men hvem velger demokratene? Kampen står mellom senatorene John F. Kennedy (D-Massachusetts) og Hubert Humphrey (D-Minnesota). Vi reiser tilbake 54 år i tid og er en flue på kameralinsen i det begge kandidater håndhilser og godsnakker seg fra by til by på jakt etter stemmene som skal til. Vi er med da Humphrey snakker med norsk-amerikanske bønder i Wisconsin i april 1960 (”I got a couple of Norwegians over here you see, and since I’m only half a Norwegian they only gave me half of a cup and I wanted to finnish it off”), og vi får en smak av Kennedy-manien på nært hold. En ubestridt klassiker i denne sjangeren.


TheWarRoomThe War Room (1993)

Vi følger Arkansas-guvernør Bill Clinton (D) og valgkampstrategene hans på den lange veien til Det hvite hus i 1992. James Carville og George Stephanopoulos spiller sentrale roller mens vi ser mindre til Clinton selv. Vi er med på strategisesjoner, privatfly og valgkamparrangementer i en film som er tydelig inspirert av 1960s ”Primary”. Carville skribler ”It’s the economy, stupid” på en tavle, Clinton-staben snur nederlaget for Tsongas i New Hampshire ved å omtale kandidaten som ”The Comeback Kid” og de takler kvinnehistorier og utroskapsrykter som om de aldri skulle ha gjort annet. Must see-materiale.


APerfectCandidateA Perfect Candidate (1996)

Vi følger senatsvalget i Virginia i 1994, der Oliver North (R) — kjent fra Iran-Contra-skandalen — utfordrer senator Chuck Robb (D). Vi følger kandidatene, valgkampstrategene og journalistene som dekker valget — deriblant en ung Mike Allen (!) – og får et unikt innblikk i amerikansk politikk og det sagnomsuste mellomvalget i 1994. En meget severdig dokumentar, uavhengig av om du har hørt om kandidatene eller valgkampen tidligere.


JourneysWithGeorgeJourneys with George (2002)

Vi følger Texas-guvernør George W. Bush (R) på veien til Det hvite hus i 2000. Vi ser det hele gjennom det håndholdte videokameraet til Alexandra Pelosi (tilfeldigvis datteren til Nancy Pelosi), og følger Bush-kampanjen fra de første nominasjonsvalgene til høstinnspurten mot Al Gore. Bush fremstår som en folkelig og omgjengelig kar, og dokumentaren bør sees av de som aldri har forstått hvordan W. i det hele tatt kunne komme i nærheten av å nå Det hvite hus. Dokumentaren gir også et interessant innblikk i hverdagen til pressekorpset som følger kandidatene dag inn og dag ut. ”Journeys” må sees.


StreetFightStreet Fight (2005)

Vi følger borgermestervalget i Newark, New Jersey i 2002. Demokraten Cory Booker utfordrer den sittende demokratiske borgermesteren Sharpe James og hans politiske storbymaskin. Booker, som i fjor høst vant et suppleringsvalg til Senatet og som kommer til å vinne sin første hele senatsperiode i november, fremstår som en ambisiøs og mediebevisst arbeidshest som gjør alt for å vinne. Filmen tar oss med på Bookers trange og rotete kontor i det lille valgkamplokalet i det han ringer (og ringer og ringer) for å be potensielle bidragsytere om økonomiske donasjoner, og vi følger ham i samtale med velgere, naboer og politiske motstandere. Dokumentaren tegner et interessant bilde av Booker, en politiker med ambisjoner som strekker seg lengre enn komitéposter i Senatet, og vi kommer til å høre mye fra ham i årene som kommer.

77 Kommentarer