Mer

  Morgenkaffen tirsdag 22. april: Biden til Ukraina; Obama til Asia

  God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  I dag relanserer vi AmerikanskPolitikk.no etter å holdt dørene stengt i to lange uker. Vi håper du har hatt en fin påske og at du liker det nye designet på nettsiden. Hva synes du? Det er 196 dager til høstens mellomvalg og vi skal gjøre vårt beste for å gi deg Norges beste dekning av amerikansk politikk i valgåret 2014. Da setter vi igang:

  «I think I would first of all send some tanks and some weapons to help the Ukrainian people. Putin would understand then that we’re serious. Those would be consequences.»

  Den tidligere majoritetslederen, visepresidentkandidaten (1976) og presidentkandidaten (1996) Bob Dole (R) argumenterte mandag for at USA må kjøre en hardere linje overfor Russland.

  #AMPOL-NYTT

  I går ankom utenriksminister Joe Biden Kiev for å stadfeste USAs støtte til Ukraina og landets regjering. Biden kommer til å tilby en ny hjelpepakke til Ukraina som vil inneholde økonomisk og politisk assistanse, melder The Hill.

  Obama reiser i dag til Asia for en ukes lang tur til Malaysia, Filippinene, Japan og Sør-Korea. Turen var opprinnelig planlagt i oktober, men den ble utsatt grunnet stengningen av de føderale myndighetene i oktober. I følge Washington Post er Obama-administrasjonen mindre opptatt av store politiske tiltak enn å fremme båndene mellom USA og de asiatiske landene. Avisen skriver at Obama vil forsøke å skape et grunnlag for en handelsavtale med Japan, bearbeide forholdet til den japanske statsministeren Shinzo Abe og Sør-Koreas president Park Geun-Hye, skape tettere bånd til myndighetene i Malaysia og støtte opp om Filippinenes president Benigno Aquino III.

  Obama-administrasjonen fremholdt mandag at utenriksdepartementets avgjørelse om å utsette avgjørelsen om hvorvidt man bør sette i gang byggingen av oljerørledningen Keystone XL eller ikke var en selvstendig vurdering fra departementet, og ikke som en følge av føringer fra Obama-administrasjonen. Utenriksdepartementets utsettelse medfører at Obama-administrasjonen sannsynligvis kommer til å vente med å avgjøre om Keystone XL prosjektet skal godkjennes til etter mellomvalgene i november. Spesielt republikanerne, men også demokrater i Kongressen, har kritisert Obama-administrasjonen for å sitte på gjerdet uten å ta en avgjørelse. Pressesekretær Jay Carney uttalte mandag at Kongressen er ansvarlig for at prosjektet har blitt utsatt tidligere.

  En føderal ankedomstol avgjorde mandag at Justisdepartementet må offentliggjøre en rekke hemmeligstemplede notater der de legitimerer droneangrep med den hensikt å likvidere terrorister, blant annet droneattentatet på den amerikanske statsborgeren Anwar al-Awlaki. Domstolen erklærte at offentligheten har rett til å få høre begrunnelsen for dronebruken.

  USAs justisminister Eric Holder uttalte mandag at Obama forbereder seg på å ta i bruk sine fullmakter til å gi benådning til ikke-voldelige narkotikadømte som har sonet lange dommer. ”Det hvite hus har indikert at de ønsker å vurdere ytterligere bruk av benådning for å gjenopprette en grad av rettferdighet og proporsjonalitet for personer som ikke utgjør en trussel mot offentlig sikkerhet”, sa Holder i en videosnutt.

  USAs finansminister Jack Lew skal besøke Detroit denne uken. Detroit gjennomgikk den største offentlige konkursen i USAs historie i juli, og Lew skal fremheve det Finansdepartementet omtaler som ”Obama-administrasjonens vedvarende engasjement for byens revitalisering. Finansdepartementet uttalte også at Obama-administrasjonen vil ”utforske nye måter å fremme arbeidsplasser og økonomisk vekst”.

  VALGSNACKS

  Huset: En (av mange) statistiske valgmodeller gir republikanerne en 239-196 seier i høstens kongressvalg. Dette er, pussig nok, eksakt det resultatet undertegnedes stalltips for april gir…

  PPP har foretatt en noe odiøs måling av guvernørvalget i Iowa, men finner i det minste guvernør Terry Branstad (R) klar for gjenvalg, med en 43-38 ledelse på Jack Hatch (D).

  Rasmussen gir Kansas-guvernør Sam Brownback (R) en 47-40 ledelse på demokrat Paul Davis.

  2016-NYTT

  Lovforslaget som ville tillatt senator Rand Paul (R-Kentucky) å stille både til gjenvalg og til president i 2016, har lidd en brutal død i det demokratkontrollerte delstatshuset…

  Politico ser på Texas-guvernør Rick Perrys (R) politiske omvendelse etter hans mislykkede presidentkandidatur i 2012. Stikkord: Få velgerne til å glemme valgopptreden i 2012 («Ooops!»), fremheve Texas i sitt selvsikre konservativ budskap, regelmessig deltagelse på talk shows, og — ikke minst — nye briller.

  ”Hvor mange varianter av Hillary Clinton-2016 kan man finne på?” spør CNN. Dette har blitt et relevant spørsmål for de mange PACene som støtter et Clinton kandidatur: HillaryPAC, Hillary For The Win, Time for Hillary, Ready for Hillary, Madam Hillary 2016 og Hillary Clinton Super PAC er allerede i bruk. Mandag ble enda en Clinton PAC lansert: Hillary 2016 PAC – en grasrotorganisasjon som, i likhet med de andre, arbeider for at Clinton skal stille i 2016.

  I kategorien dagens minst interessante sak: Donald Trump avviste mandag at han støtter senator Ted Cruz (R-Texas) dersom han stiller i 2016, etter at det ble kjent at Trump støttet Cruz sin senatskampanje. Trump roste derimot Cruz, og skøyet med at han liker den omstridte senatoren fordi han ”ikke er kontroversiell”.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «AmerikanskPolitikk.no 2.0» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Det har gått tre og et halvt år siden jeg skrev det første innlegget her på nettsiden. Den gang beskrev jeg formålet med AmerikanskPolitikk.no som å tilby gjennomtenkt og balansert lesestoff for nordmenn som interesserer seg for amerikansk politikk. Det skal vi fortsette med. Vi skal skille oss ut i positiv forstand fra medier som har en tendens til å overse og forenkle nyanser og realiteter når amerikansk politikk omtales på norsk. Her er misvisende overskrifter, misforståelser, forenklinger og en ukritisk gjengivelse av det et knippe kilder måtte ha å melde et trist gjennomgangstema. Det finnes selvsagt hederlige unntak, men det er en klar tendens til at norske medier ikke tar amerikansk politikk på alvor med mindre det er en måned til neste presidentvalg. Det gjenspeiles i frilansinntektene for de av oss som skriver om amerikansk politikk. Her på AmerikanskPolitikk.no skal vi fylle tomrommet, uavhengig av om det er valgår eller ikke.» LINK

  “Democrats seek to reshape midterm electorate along lines of a presidential year”, av Dan Balz (Washington Post): “Democrats have a problem and everyone knows it. President Obama calls it a “congenital disease.” If they can’t control it, Obama could spend the final years of his presidency battling not only a Republican House but also a Republican Senate.” LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også