Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Oklahoma

  oklahomaPåmeldingsfristen i Oklahoma gikk ut rett før påske. Delstaten har flere valg enn vanlig, siden det i tillegg til et ordinært senatsvalg er suppleringsvalg til det andre setet. I tillegg er de fem kongressetene, 9 av 11 delstatsverv og 3/4 av delstatsforsamlingen på valg. Som de fleste sørstater avholder Oklahoma primærvalg i to runder, 24. juni og 26. august.

  Det ordinære senatsvalget er for setet til James Inhofe (R). Han tok 57% i 2008 og går for gjenvalg. En håndfull nobodies utfordrer ham i primærvalget, og forsikringsselger Matt Silverstein stiller for demokratene i november. Inhofe kommer til å gjøre kort prosess med dem alle.

  Det andre setet tilhører senator Tom Coburn, som har varslet sin avgang til høsten, mest pga. helseproblemer. Dette setet er på ordinært valg igjen i 2016. På republikansk side ser det ut til å bli en kamp mellom Speaker i delstatshuset T. S. Shannon og kongressmann James Lankford. Begge er solid konservative, men Lankford er en smule mer verdikonservativ, mens Shannon mer har fokus på økonomisk konservatisme. Tidligere delstatssenator Randy Brogdon kan ta nok stemmer til å tvinge dette over i to valgrunder, men er neppe sterk nok til å gå videre. Andre republikanere er veteran Andy Craig, professor Kevin Crow, entreprenør Eric McCray og paramedic Jason Weger.

  For demokratene stiller delstatssenator Connie Johnson, pensjonist Jim Rogers og Patrick Hayes. Jeg holder begge senatssetene som trygt republikanske.

  Oklahoma har fem kongressdistrikter, alle holdes av republikanere. Jeg vurderer alle fem som trygt republikanske.

  I 1. distrikt kan vi applaudere Jim Bridenstine inn til en ny periode; han har ingen motstandere.

  Distrikt 2 holdes av Markwayne Mullin, som får intern motstand fra forretningsmann Darrel Robertson. Demokratene stiller med pensjonist Earl Everett og Joshua Harris-Till.

  Distrikt 3 holdes av Frank Lucas, som får intern konkurranse fra entreprenør Robert Hubbard og forretningsmann Tim Murray, som var demokratenes kandidat i 2012. Ingeniør Frankie Robbins stiller for demokratene.

  4. distrikt besittes av Tom Cole. Han utfordres internt av fylkespartileder Anna Flatt. Forretningsmann Tae Si og lærer Bert Smith stiller for demokratene.

  Endelig har vi 5. distrikt, der kongressmann James Lankford stiller til Senatet. På republikansk side er kandidatene forretningskommissær Pat­rice Douglas, baptistprest Harvey Sparks, delstatssenator Clark Jolley, tidligere delstatssenator Steve Russell, delstatsrepresentant Mike Turner og tidligere delstatsrepresentant Shane Jett. Douglas har samlet inn mest cash, og må regnes som svak favoritt, men dette kan bli jevnt.

  Professor og tidligere tapende kandidat til nominasjonen, Tom Guild, Leona Leonard og delstatssenator Al McAffrey stiller for demokratene.

  Som nenvt er det ni delstatsverv på valg i år. Alle holdes i dag av republikanere, og jeg vurderer alle som trygt republikanske.

  Guvernørembetet innehas av tidligere viseguvernør og kongresskvinne Mary Fallin. Hun utfordres internt av aktivistene Dax Ewbank og Chad Moody. Delstatsrepresentant Joe Dorman stiller for demokratene.

  Viseguvernøren velges separat fra guvernøren. Todd Lamb tar gjenvalg, mens restauranteier Cathy Cummings stiller for demokratene.

  For vervene finansminister, delstatsrevisor, justisminister stiller ikke demokratene kandidater, så her kan vi bare gratulere med tidlig gjenvalg til de respektive republikanerne.

  Forsikringskommisær John Doak utfordres internt av forsikringskonsulent Bill Viner, men ingen demokrater stiller.

  Arbeidsminister Mark Costello tar gjenvalg. Elektriker Mike Workman stiller for demokratene.

  Posten som undervisningsinspektør holdes i dag av Janet Barresi. Tidligere skolestyremedlem Joy Hofmeister og lærer Brian Kelly stiller mot henne internt.

  For demokratene stiller skoleinspektør John Cox, charterskoleleder Freda Deskin, pensjonist Jack Herron og tidligere delstatspartileder Ivan Holmes.

  Endelig har vi tjenestekommisjonen, der ett av tre medlemmer skal velges for en 6-årsperiode. Sittende kommissær Patrice Douglas stiller til Huset, og kampen om den republikanske nominasjonen står mellom delstatssenator Bill Branan og tidligere delstatshusleder og viseguvernørkandidat Todd Hiett. Ingen demokrater stiller.

  Halvparten av delstatssenatet og hele delstatshuset er på valg i 2014. Republikanerne har meget solide flertall begge steder, og det kommer ikke til å endre seg.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også