Mer

  Påmeldingsfristen er ute i North Dakota

  north-dakotaPåmeldingsfristen gikk ut i North Dakota tidligere denne måneden. Delstaten har ingen senatsvalg, men ett representantvalg, og seks av 13 delstatsvalg, samt halvparten av delstatsforsamlingen er på valg i 2014. Alle nominasjoner er alt foretatt av delstatskonventet, så det blir intet primærvalg i juni.

  Kongressmann Kevin Cramer (R) er bare inne i sin 1. periode, men har hatt valgte og oppnevnte posisjoner i delstatspolitikken i mange år. Han tok 55% i 2012, og lite tyder på at han vil ta noe særlig mindre i år.

  Demokratene stiller med en seriøs kandidat, delstatssenator George Sinner. Han er sønn av en tidligere guvernør, men navnet er neppe nok til å beseire Cramer. Trolig republikansk.

  Som nevnt velger North Dakota hele 13 delstatsverv og seks av dem er på valg i år. Alle innehas i dag av republikanere.

  Administrasjonsminister Al Jaeger ble første gang valgt i 1992 og kommer ikke til å ha noen problemer med å beseire tidligere delstatssenator April Fairfield, som er demokratenes kandidat.

  Justisminister Wayne Stenehjem ble første gang valgt i 2000 og er trygg på gjenvalg mot advokat Kiara Kraus-Parr.

  Landbrukskommisjonær Doug Goehring var den eneste republikaneren som fikk intern konkurranse på partiets nominasjonsmøte forrige helg, men han vant lett. Han kommer også til å beseire demokratenes kandidat, tidligere delstatssenator Ryan Taylor, som for øvrig var partiets guvernørkandidat i 2012.

  Skattekommisjonær Ryan Rauschenberger ble oppnevnt i november 2013 av guvernøren, til å sitte ut de siste månedene av tidligere kommisjonær Corey Fongs embetsperiode. Han stiller til sitt første ordinære valg i 2014 og kommer til å vinne greit over advokat Jason Astrup.

  Endelig er det to valg til delstatens kommisjon for offentlige tjenester. Det ene er et suppleringsvalg til de to siste årene av tidligere kommisjonsmedlem Kevin Cramers embetsperiode. Setet er på ordinært valg igjen i 2016. Her stiller den guvernøroppnevnte erstatteren Julie Fedorchak mot delstatssenator Tyler Axness (D).

  Det andre setet skal fylles for en ordinær seksårsperiode og besittes av Brian Kalk, som får motstand av forretningsmann Todd Risenauer (D).

  Halvparten av begge kamre i delstatsforsamlingen er på valg i 2014. Kamrene er fullstendig dominert av republikanerne, og intet tyder på at dette vil endre seg.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også