Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Tennessee

  Påmeldingsfristen gikk ut i Tennessee torsdag. Delstaten skal velge en senator, en guvernør, ni representanter og 3/4 av delstatsforsamlingen i år. Det lille som er av spenning er knyttet til et par primærvalg på republikansk side.

  Senator Lamar Alexander (R) utfordres internt av delstatsrepresentant Joe Carr og en skokk mindre kjente aktivister, men skal være trygg. Demokratene synes å slutte rekkene rundt advokat Terry Adams, men bakeriarbeider Gary Davis, advokat Gordon Ball og psykolog Larry Crim stiller også. Det sier sitt om Alexanders popularitet at ingen tyngre demokrater vil prøve seg. Trygt republikansk.

  Tennessee har 2 demokrater og 7 republikanere i Huset og det skal politiske jordskjelv til for å endre på den fordelingen.

  I 1. distrikt er Phil Roe alt klar for to nye år, siden ingen demokrater stiller mot ham. Han utfordres internt av sykepleier Dan Hartley og John Paul Rader, men kommer til å vinne greit.

  2. distrikt holdes av republikaneren Jimmy Duncan Jr, og det kommer til å fortsatte i minst to år til. Selger Jason Zachary utfordrer ham internt. Ingeniør Bob Scott stiller for demokratene.

  I 3. distrikt kan vi komme til å se en jevn nominasjonskamp mellom sittende kongressmann Chuck Fleischmann (R) og forretningsmann Weston Wamp, som kom på tredjeplass i nominasjonen i 2012. Weston er sønn av Zack Wamp, som hadde setet før Fleischmann, men som avsto fra gjenvalg i 2010 for å stille til guvernør. For demokratene stiller lege Mary Headrick. Setet er bunnsolid republikansk.

  I distrikt 4 brygger det også opp til nominasjonskamp, først og fremst mellom sittende kongressmann Scott DesJarlais og delstatssenator Jim Tracy. DesJarlais tok setet fra en demokrat i 2010, men i 2012 kom skan­da­lene tett mot slutten av valg­kampen; stikkord er utro­skap, abort og ulov­lige resept­me­di­siner. Han kan bare håpe at proteststemmene fordeles på Tracy og de andre kandidatene i det republikanske primærvalget, slik at han kan ta nominasjonen med under 50% av stemmene.

  Setet skal uansett forbli republikansk; selv i 2012 slo han den demokratiske kandidaten, en delstatssenator, med 56%. De andre republikanerne er entreprenør Michael Warden, lege Yomi Faparusi, David Tate og lærerne John Anderson og Steve Lane. For demokratene stiller regnskapsfører Lenda Sherrel.

  Distrikt 5 holdes av den konservative demokraten Jim Cooper, som er helt trygg. Forretningsmennene Christopher Carter og Bob Ries, Ronnie Holden, David Russell og politimann John Smith stiller for republikanerne.

  Distrikt 6 holdes av republikaneren Dianne Black, som også er klar for to nye år. Lærer Jerry Lowery stiller mot henne internt. Aktivist Amos Powers stiller for demokratene.

  Distrikt 7 holdes av republikaneren Marsha Blackburn, som får greit gjenvalg. Sykepleier Jacob Brimm stiller mot henne internt. For demokratene stiller veteran Credo Amouzouvik og ingeniør Dan Cramer.

  Distrikt 8 holdes også av en trygg republikaner, Steve Fincher. Han får intern konkurranse fra Dana Matheny og Ralph Mills. For demokratene stiller fylkeskommissær Wes Bradley, Rickey Hobson, advokat Lawrence Pivnick og Tom Reasons.

  Endelig har vi distrikt 9, der den hvite demokraten Steve Cohen representerer delstatens eneste sete med et flertall svarte velgere. Han utfordres til nominasjonen av svarte politikere foran hvert valg, men blir alltid renominert. Denne gangen er hovedutfordreren advokat Ricky Wilkins, men også aktivist Isaac Richmond stiller. For republikanerne stiller forretningskvinne Charlotte Bergmann.

  Tennessee har bare ett delstatsverv. Guvernør Bill Haslam (R) kommer til å få greit gjenvalg. Han får ubetydelig intern konkurranse fra entertainer Mark Brown, forretningsmann Basil Marceaux og pensjonist Donald Ray McFolin. For demokratene stiller Ed Borum, Charles Brown, forsikringsagent Mark Clayton, Jesse Gore, Kennedy Spellman Johnson, Ron Noonan og John McKamey; alle er politiske nobodies.

  Halvparten av delstatssenatet og hele delstatshuset er på valg i 2014. Republikanerne har massive flertall i begge kamre, og ingenting tilsier at dette vil forandre seg.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også