Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Virginia

  Påmeldingsfristen gikk ut i Virginia i forrige uke. Delstaten har ett senatsvalg og 11 representantvalg i november; to av dem i usikre seter. Alle delstatsverv velges i oddetallsår.

  Senator Mark Warner (D) var tidligere guvernør, og er svært populær i Virginia. Han regnes som ganske sentrumsorientert og som forretningsmann er han lydhør for næringslivets synspunkter. Det var en stund spenning rundt gjenvalget, da mange heller hadde håpet han skulle stille til guvernør igjen, men det ser ut til at Warner har funnet seg til rette i Senatet.

  Motstanderen blir nesten helt sikker den tidligere partiformannen i det Republikanske partiet, Ed Gillespie. Han har et stort nettverk av donorer fra sin tid som partiboss, og kjenner gamet godt. Han er således en kompetent kandidat. Det holder imidlertid neppe mot en så populær fyr som Warner. Den eneste grunnen til at jeg ikke har dette som trygt demokratisk er fordi vi ennå ikke kan si noe om hvor stor den republikanske bølgen blir i november.

  I tillegg til Gillespie stiller kongressrådgiver Tony DeTora, finanskonsulent Shak Hill og teknologikonsulent Chuck Moss. Republikanerne kommer til å nominere på delstatskonventet 7. juni.

  Virginia har 11 representanter; 3 demokrater og 8 republikanere. Ett sete er å anse som litt utsatt og ett som svært utsatt, ellers er det lite action i år. Virginia har ellers et litt sært nominasjonssystem der partiene i hvert enkelt kongressdistrikt kan velge om de vil nominere på konvent (partimøte) eller ved primærvalg.

  I distrikt 1 er republikaner Rob Wittman trygg, og demokratene har ikke engang nominert en motkandidat.

  I distrikt 2 har vi det eneste distriktet med noe usikkerhet. Republikaner Scott Rigell sitter i et jevnt sete og demokratene har sikret seg en troverdig kandidat i Suzanne Patrick, som er fjerdegenerasjons veteran. Hun har tidligere jobbet i forsvarsdepartementet under både Reagan og Bush Jr.

  Distrikt 3 har et flertall svarte velgere og er det mest demokratiske i Virginia. Kongressmann Bobby Scott er trygg på gjenvalg, mens republikanerne vil nominere sin kandidat på konvent den 3. mai.

  Distrikt 4 kommer til å gjenvelge republikaneren Randy Forbes uten en demokratisk motkandidat.

  Distrikt 5 besittes av republikaneren Robert Hurt og er trygt for partiet. Demokratene i distriktet vil nominere sin kandidat på et konvent 24. mai. Kandidatene er skuespiller Lawrence Gaughan og lærer Ben Hudson.

  I distrikt 6 er Bob Goodlatte (R) også garantert gjenvalg. Foreløpig stiller ingen demokrater, og det er usikkert om og når et nominasjonskonvent avholdes.

  I distrikt 7 er republikanernes gruppeleder Eric Cantor trygg på gjenvalg. Professor Dave Brat stiller mot ham internt. Konsulent Mike Dickinson stiller for demokratene.

  I distrikt 8 er det sirkus rundt den demokratiske nominasjonen. 12 mer eller mindre kvalifiserte kandidater kjemper om å få erstatte Jim Moran i dette trygt demokratiske setet: Tidligere viseguvernør Don Beyer, delstatssenator Adam Ebbin, delstatsrepresentantene Charniele Herring, Alfonso Lopez og Patrick Hope, borgermester Bill Euille, non-profit direktør Lavern Chatman, professor Derek Hyra, aktivist Satish Korpe, tidligere kongressrådgiver Mark Levine, konsulent Nancy Najarian, samt forretningsmannen Bruce Shuttlesworth som tok 26% mot Moran i primærvalget i 2012.

  På republikansk side stiller tidligere kongressrådgiver Dennis Bartow, lobbyist Micah Edmond og advokat og tidligere delstatsrepresentant i Texas, Paul Haring. Den republikanske kandidaten vil bli nominert på et konvent 26. april.

  Distrikt 9 holdes greit av republikaneren Morgan Griffith. Demokratene har så langt ingen kandidat, og ingen dato for et eventuelt konvent.

  Distrikt 10 blir åpent til høsten, da den moderate republikaneren Frank Wolf avstår fra gjenvalg. Setet er veldig jevnt og demokratene mener å ha en sjanse her når Wolf nå takker for seg. De har en seriøs kandidat i fylkesråd John Foust.

  Republikanerne ser ut til å samle seg om delstatsrepresentant Barbara Comstock, men hun har interne utfordrere; delstatsrepresentant Bob Marshall, veteran Howie Lind, forretningsmann Marc Savitt, konsulent Stephen Hollingshead og kongressrådgiver Rob Wasinger. Under den betingelse at Comstock vinner nominasjonen, har jeg dette som svakt republikansk.

  Republikanerne har for øvrig vedtatt en fremskyndet nominasjonsprosess, med primærvalg 26. april. Demokratene har på sin side valgt å nominere via konvent, på samme dato.

  Endelig har vi distrikt 11, der demokraten Gerry Connolly får greit gjenvalg. Regnskapsfører Gerald Geddes og menneskerettighetsaktivist Suzanne Scholte stiller mot ham fra republikansk hold. Republikanerne vil nominere sin kandidat på konvent 10. mai.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også