Mer

  Morgenkaffen, torsdag 3. april: Høyesterett hever taket for valgkampdonasjoner mens Obama vil heve minstelønnen

  Morgen

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  En soldat har skutt og drept seg selv og tre andre på militærbasen i Fort Hood, Texas. 16 mennesker er skadet, noen alvorlig. President Obama følger saken. Fort Hood var også åsted for en skytemassakre i november 2009.

  «These are troubled times and religious liberty, the very first liberty in the bill of rights, the very first protection we have, has never been more in peril than it is right now»

  Senator Ted Cruz (R-Texas) talte i går ved Lynchburg University i Virginia. Temaet for talen til den potensielle presidentkandidaten: Religiøs frihet i USA og hvordan Obamas helsereform utgjør en fare denne (Stikkord: Hobby Lobby, helseforsikring, prevensjonsmidler).

  #AMPOL-NYTT

  • Høyesterett konkluderte i går med at eksisterende grenser på valgkampbidrag fra individer strider med ytringsfriheten. I en 5-4 avgjørelse i «McCutcheon vs. FEC» ble taket for hvor mye enkeltmennesker kan gi til politiske kandidater omtalt som et brudd på ytringsfriheten, og dermed avskaffet. Den eksisterende begrensingen på at man kan bidra med totalt $2600 til én kandidat i løpet av en kampanje blir stående. Høyesterett har imidlertid fjernet begrensingene på hvor mange kandidater man kan gi dette beløpet til. De har samtidig fjernet grensen på at man ikke kan gi mer enn $74600 til partier og PACs. Høyesterettsdommer John G. Roberts Jr. hadde følgende å si om avgjørelsen: «If the First Amendment protects flag burning, funeral protests and Nazi parades — despite the profound offense such spectacles cause — it surely protects political campaign speech despite popular opposition.”
  • Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) uttalte seg positivt om Høyesteretts avgjørelse og ser det hele som en sier for ytringsfriheten.På spørsmål fra reportere om ikke avgjørelsen vil gi for mye makt til rike givere, svarte Boehner følgende: «What I think this means is that freedom of speech is being upheld. You all have the freedom to write what you want to write. Donors ought to have the freedom to give what they want to give.»
  • Obama tok i går turen til Michigan og Illinois for å snakke om heving av minstelønnen. Dette er en sentral del av demokratenes mellomvalgsstrategi, og vi kommer til å høre mer fra Obama om denne saken fram mot november. I løpet av turen innom Chicago fikk Obama tid til å spise på Cold Cut Steakhouse (hat tip: en av Morgenkaffens faste lesere i Chicago), mens Chicago Tribune melder at Obama har en særlig viktig oppgave i Michigan der det åpne setet til senator Carl Levin (D-Michigan) har gitt republikanerne håp om å ta over setet.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Først av alt: Påmeldingsfristen er ute i New Jersey. Den har også gått ut i Colorado, men listen vil ikke bli offentliggjort av delstatsmyndighetene før 25. april.
  • Quinnipiacs nyeste måling av Representantenes hus gir demokratene en knapp 40-38 ledelse. Det betyr ikke at demokratene ligger an til å vinne tilbake flertallet i Huset.
  • En måling av guvernørvalget i Georgia gir sittende guvernør Nathan Deal (R) 43%, mot 39% for demokrat og delstatssenator Jason Carter.
  • En måling gir Michigan-guvernør Mitch Snyder (R) en 47-39 ledelse på tidligere kongressmann Mark Schauer.
  • Samme måling fra Michigan gir Terry Lynn Land (R) en knapp 40-38 ledelse på Gary Peters (D) i senatsvalget.
  • En måling fra SurveyUSA viser fortsatt ganske jevnt løp i det republikanske senatsprimærvalget i North Carolina. Delstatsrepresentant Thom Tillis har 23%, mot 15% for lege Greg Bannon og 11% for baptistprest Mark Harris. De tre republikanerne har alle en syltynn ledelse på senator Kay Hagan (D).

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • En meningsmåling fra Monmouth University/Asbury Park Press Poll som tar for seg New Jersey-guvernør Chris Christies (R) popularitet i etterkant av den såkalte «Bridgegate»-skandalen viser at 54% av voksne i New Jersey er kjent med rapporten som kom i forrige uke og som frikjenner Christie på alle punkter. Ifølge meningsmålingen mener 30% av de som kjenner til rapporten at etterforskningen som ligger til grunn for rapportens funn er pålitelig og objektiv, mens 52% mener at formålet med rapporten var å øke populariteten til Christie. Meningsmålingen viser også til at 62% av de spurte mener at «Bridgegate» har skadet Christies 2016 sjanser, opp fra 51% i januar.
  • Louisiana-guvernør Bobby Jindal (R) omtalte i går Det hvite hus’ melding om 7,1 millioner påmeldte til Obamas helsereform på følgende måte: «So what that under the threat of a government mandate they are able to get to this target of 7.1 million?». Jindal gikk videre til å nevne at man enda ikke vet hva tallene betyr, og at man ikke vet hvor mange som vil falle fra, unnlate å betale og hvor mange av de 7,1 millionene som tidligere var uforsikrede. Det er ifølge Jindal viktig at republikanere som stiller til valg i november har en konkret plan om hvordan man kan forbedre helsereformen, og ikke bare si at de er imot Obamacare. Jindal lanserte i går sin egen plan, og han prøver å posisjonere seg som en policy-wonk i det repbulikanske feltet.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Behind the Obamacare surprise», Edward-Issac Dovere & Carrie Budoff Brown (Politico): «The administration overcame a disastrous start to actually hit 7 million enrollees. They lost two months — and all the political capital they won from the government shutdown — to a broken website that seemed to prove every one of their critics’ complaints, and fed the most negative coverage and worst polls President Barack Obama’s ever gotten.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Christoffer Gundersen
  Christoffer Gundersen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2014.

  Les også