Påmeldingsfristen gikk ut i New Jersey på mandag. Delstaten har ett senatsvalg og 12 valg til Huset på stemmeseddelen i november – delstatsvalgene foregår i oddetallsår.

Senatssetet ble holdt av Frank Lautenberg (D) i flere år, inntil han døde i 2013. Suppleringsvalget ble skrevet ut for oktober, og demokraten Cory Booker vant overlegent. Han stiller på ny, denne gang for en ordinær seksårsperiode, og er garantert seier.

Republikanerne har ikke vunnet et senatssete i denne staten siden 1972, og intet ved de nåværende kandidatene tyder på at det kommer til å endre seg. Kandidatene er politisk konsulent Jeff Bell, betongbedriftseier Brian Goldberg, forretningsmann Rich Pezzullo og professor Murray Sabrin. Bell beseiret for øvrig en sittende republikansk senator i primærvalget helt tilbake i 1978.

New Jersey har 12 kongresseter; seks til hvert parti. Det er ett sete som kan vippe til demokratene, men ellers skal alle de nåværende representantene være trygge.

I det 1. distriktet avholdes det to valg samtidig i november. Demokraten Rob Andrews hadde pådratt seg såpass mye etikkproblemer og beskyldninger om korrupsjon at han valgte å cashe ut og ta en jobb i at advokatfirma i Philadelphia i februar. Det skal således holdes et suppleringsvalg for de to siste månedene av hans embetsperiode.

Demokratene kommer til å nominere delstatssenator Donald Norcross, som er bror av den lokale partibossen i området. Han får en intern utfordring fra borgermester Frank Minor og veteran Frank Broomell, men i en maskinstat som New Jersey skal det svært mye til å vinne uten partiapparatet i ryggen.

Republikanerne har en nominasjonsstrid mellom tidligere fotballspiller Cary Cobb, Lee Lucas, eiendomsmegler Gerard McManus og tidligere skolestyremedlem Claire Gustafson. Cobb er den eneste av dem med et kjent navn, så jeg holder ham som favoritt.

Kun de tre demokratene stiller til suppleringsvalget.

I distrikt 2 skal republikaneren Frank LoBiondo være ganske trygg, men jeg holder muligheten åpen for at dette distriktet kan bli konkurranseutsatt. LoBiondo får intern konkurranse fra tidligere skolestyremedlem Mike Assad. Demokratene stiller med advokat Bill Hughes, som er sønn av en tidligere kongressmann; jeg vil ikke helt utelukke at han kan vise seg som en sterk kandidat. Han utfordres internt av dataingeniør Dave Cole. Inntil videre er dette dog trygt republikansk.

I distrikt 3 er det derimot ganske åpent. Den tidligere fotballstjernen Jon Runyan erobret distriktet for republikanerne i 2010, men takker allerede for seg. På republikansk side er det duket for et tøft oppgjør mellom forretningsmann og tidligere borgermester Tom MacArthur og tidligere borgermester og senatskandidat Steve Lonegan. Partimaskinen i de to fylkene distriktet omfatter, har begge stilt seg bak MacArthur, som oppfattes som langt mindre stridbar og kontroversiell enn Lonegan, Jeg har dette som svakt republikansk foreløpig, men dersom Lonegan vinner vipper jeg det over til trolig demokratisk.

På demokratisk hold stiller fylkesråd Aimee Belgard, konspirasjonsgærning Bruce Todd og advokat og rabbi Howard Kleinhendler. Jeg vil bli meget forbauset om Belgard ikke vinner dette greit.

Distrikt 4 er trygt republikansk. Kongressmann Christopher Smith kommer til å mose demokratenes kandidat, advokat Ruben Scolavino i november.

Distrikt 5 er også trygt republikansk. Kongressmann Scott Garrett vinner klart over enten advokat Roy Cho (D) eller LaRouche-gærning Diane Sare (D).

Distrikt 6 er trygt demokratisk, og kongressmann Frank Pallone kommer til å beseire advokat Anthony Wilkinson (R) lett.

Distrikt 7 holdes av republikaneren Leonard Lance, som utfordres internt av David Larsen, for tredje gang. Det er uvisst om borgermester Janice Kovach blir offisiell kandidat for demokratene, eller om hun må stille som write-in i primærvalget; hun har gått til retten for å forbli på stemmeseddelen. Uansett trygt republikansk.

Distrikt 8 er bunnsolid demokratisk og kongressmann Albio Sires er klar for to nye år.  Republikanernes kandidat er advokat Jude-Anthony Tiscornia.

Distrikt 9 besittes av demokraten Bill Pascrell, og er trygt. Republikanerne stiller med professor Dierdre Paul.

Distrikt 10 er delstatens mest demokratiske, og holdes av Donald Payne Jr, som arvet det fra sin far i et suppleringsvalg i 2012. Han får intern konkurranse fra aktivist Aaron Fraser, lærer Robert Toussaint og selger Curtis Vaughn. Lærer Yolanda Dentley stiller for republikanerne.

Distrikt 11 holdes av republikaneren Rod Frelinghuysen. Han utfordres internt av entreprenør Rick Van Glahn. Finanskonsulent Mark Dunec, Brian Murphy og IT-konsulent Lee Anne Brogowski stiller for demokratene. Trygt republikansk.

Endelig har vi distrikt 12, hvor kongressmann Rush Holt avstår fra gjenvalg. Setet er solid demokratisk, så all spenning her er knyttet til det demokratiske primærvalget. Der stiller delstatssenator Linda Greenstein, delstatsrepresentantene Bonnie Coleman og Upendra Chivukula og lege Andrew Zwicker. Senatskandidat og lege Alieta Eck stiller for republikanerne.

6 Kommentarer