Mer

  Morgenkaffen, onsdag 2. april: Obama markerer gode Obamacare-tall mens republikanerne legger fram 2015-budsjettet

  Morgen-ObamaRemnick

  God morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «There are still no death panels. Armageddon has not arrived. Instead this law is helping millions of Americans.«

  President Barack Obama markerte i går det faktum at mer enn 7 millioner mennesker — administrasjonens stipulerte målsetting — tegnet helseforsikring gjennom helsereformens forsikringsmarkeder innen deadlinen den 31. mars.

  #AMPOL-NYTT

  • Minst 7,1 millioner amerikanere skal ha tegnet forsikring ved hjelp av Affordable Care Acts (ACA) forsikringsmarkeder, melder Politico. Natt til tirsdag ble den første åpne innmeldingsperioden for å tegne forsikring avsluttet, og president Obama var tydelig fornøyd med resultatet i går ettermiddag. «No, the Affordable Care Act hasn’t fixed our long broken health care system, but this law has made our broken system a lot better,» sa han til et vennligsinnet publikum i Rosehagen utenfor Det hvite hus tirsdag ettermiddag.
  • Bloomberg melder at demokrater som er oppe til valg i høst fortsatt er usikre på hvordan de skal håndtere den omstridte helselovgivningen; om de skal kjempe for den, flykte fra den eller pynte på fakta. I den anledning anbefaler tidligere president Bill Clinton sine partikamerater om å omfavne Obamacare i valgkampen, mens en av demokratenes ekspert på spørreundersøkelser, Celinda Lake, har gitt råd om å styre unna. Fox Business skriver samtidig at den utvidede tidsfristen til å tegne forsikring under ACA (for de som begynte prosessen før 31. mars men som ikke ble ferdige), «er positiv for konsumenter, men påfører forsikringsindustrien usikkerhet.»
  • Representantenes hus stemte i går (378-34) nok en gang for økonomisk støtte til Ukraina og økonomiske sanksjoner mot Russland, det siste steget for å samkjøre støttepakkene tidligere vedtatt i Kongressens to kamre. Lovpakken sendes nå til president Barack Obama for underskrift.
  • Formannen av budsjettkomiteen i Representantenes hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) la tirsdag frem republikanernes forslag for et tiårsbudsjett som tar sikte på å skape balanse i økonomien, samtidig som det reformerer Medicare/Medicaid og forenkler skattesatsene, skriver Washington Examiner. Ryan og republikanerne ønsker reformer innenriks, på forsvarsfeltet og i sosialhjelpen, noe Ryan mener vil kunne spare inn 5,1 billioner dollar over de neste ti årene. I så fall vil USA gå i pluss budsjettmessig i 2024. Det sier seg selv at dette aldri kommer til å realiseres, og demokrater i Huset brukte liten tid på å kommentere Ryans 2015-forslag. De tok seg imidlertid tid til å omtalte budsjettforslaget som «skjødesløst» og «urealistisk» — kun skapt for å skåre billige poeng hos den republikanske velgerbasen.
  • CIA-rapporten til Senatets overvåkningskomité viser at etterretningsbyrået førte den amerikanske regjeringen og befolkningen bak lyset i årevis når det gjelder de kontroversielle avhørsprogrammene som ble opprettet etter 9/11. Washington Post skriver at CIA har skjult detaljer rundt sin brutale fremgangsmåte, at organisasjonen har overdramatisert betydningen av enkelte fanger, og at den tok på seg æren for å skaffet seg kritisk informasjon som fangene allerede hadde erkjent — lenge før hardere avhørs- og torturteknikker ble brukt.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Den skandalebefengte borgermesteren av Washington, D.C., Vincent Gray (D), tapte i går primærvalget mot Muriel Bowser. Alt ligger dermed til rette for at DC får en kvinnelig borgermester.
  • Borgermestervalget i Chicago er ikke før i 2015, men en måling viser at sittende borgermester Rahm Emmanuel (D) ikke just er trygg på gjenvalg. Målingen gir Emmanuel bare 32%, mot 40% for fylkespresident Toni Preckwinkle (D).
  • En måling av guvernørvalget i Illinois gir den republikanske investoren Bruce Rauner en 46-32 ledelse på guvernør Pat Quinn (D).

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Unge amerikanere vil ha Hillary Clinton til president, men vil hun ha dem? Blant tjue nåværende og tidligere demokratiske valgkampmedarbeidere under 30 år, er tvilen like stor som troen, skriver Politico. Mange av de som er intervjuet peker på at Clinton har opparbeidet seg et solid nettverk gjennom et langt politisk liv og at disse koblingene vil komme først i prioritetsrekken hennes; at hun er kjent for å søke råd hos en liten, velutvalgt gruppe personer. Spørsmålet er om hun vil slippe ungdommen til i 2016.
  • Senator Rand Paul (R-Kentucky) mener at republikanerne må jobbe hardere for å nå ut til blant annet USAs latinobefolkning, skriver Real Clear Politics. “I think just showing up will help to improve people’s attitudes and openness towards us, but you have to have something to say. There is bias in the media. It is good that we monitor and check the media. But, for the most part, I think we need to acknowledge our own faults in trying to get our message out.” Paul argumenterte mot at papirløse innvandrere skal sendes ut av landet, og hevdet at demokratene ønsker et status quo hva angår innvandringsreform. Imens stiger latinostemmene i kurs fram mot 2016-valget.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Dynasty Isn’t Just for Monarchies Anymore – A Bush-Clinton matchup in 2016 would hardly be unusual», av Larry J. Sabato (Politico Magazine): «The very idea that just two alternating families would occupy the White House for 28 of the 36 years between 1989 and 2025 would have been abhorrent to America’s founding fathers. They weren’t enthusiastic supporters of participatory democracy, but they knew a monarchial line when they saw one, and started a revolution to end it on these shores. The presidency was never supposed to be a household inheritance.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Christoffer Gundersen
  Christoffer Gundersen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2014.

  Les også