Mer

  Morgenkaffen, tirsdag 1. april: «The Galifianakis Bump» — Stor pågang fram mot Obamacare-deadlinen

  Morgen-Obamacare

  God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  “We were in a bad place in October and November, and it speaks to the determination of the president and his team to get it right … and we’re going to have a very strong number when this period ends.”

  Obamas pressesekretær Jay Carney uttalte i går at det endelige påmeldingstallet for Obamacare vil bli ”vesentlig større” enn det som ble annonsert forrige (6 millioner), grunnet den økte etterspørselen de siste dagene. Den offisielle påmeldingsfristen for Obamas helsereform gikk ut i går. Heleseminister Kathleen Sebelius snakket samtidig om «The Galifianakis Bump» — med referanse til Obamas opptreden på Zach Galigianakis sitt satireprogram «Between Two Ferns» — som en av faktorene bak det økende antallet som har tegnet helseforsikring den siste tiden.

  #AMPOL-NYTT

  • Nettsiden HealthCare.gov har fungert godt siden fjorårets tekniske problemer, men i går – som var den offisielle fristen til å melde seg på den offentlige helseforsikringsordningen – oppstod det i flere timer problemer med nettsiden grunnet svært høy aktivitet. Problemene ble etter hvert løst, og antallet registrerte steg jevnt og trutt fram mot deadlinen.
  • Visepresident Joe Biden (D) lovpriset helsereformen i et TV-intervju i går: ”I think everyone is going to be really surprised and pleased by how well this has turned out.”
  • Los Angeles Times melder at “Obamacare” har ført til at 9,5 millioner som tidligere ikke hadde forsikring nå har fått helseforsikring, noe som betyr at det er den største økningen i helseforsikring siden Medicare og Medicaid ble etablert i 1965. Tallene blir presentert som følger: 4,5 millioner uforsikrede er nå på Medicaid – som har blitt utvidet som følge av helsereformen, 3 millioner har fått forsikring gjennom bestemmelsen som tillater dem å være på foreldrenes forsikring til de er 26, mens 2 millioner som ikke hadde helseforsikring har kjøpt det gjennom Obamacares forsikringsmarkeder. Los Angeles Times påpeker at en av hovedutfordringene til helsereformen er at forsikringsprisene kan stige kraftig til neste år, noe som kan medføre at mange av de nylig forsikrede faller fra.
  • En ny Washington Post-ABC News meningsmåling utgitt mandag viser at støtten til Obamacare har økt den siste måneden. 49 % oppgir at de støtter helsereformen, mot 48 % som er motstandere av den. I den samme meningsmålingen fra november var støtten 40 % og motstanden 57 %. Blant demokratenes velgere steg oppslutningen til helsereformen fra 65 % i januar, til 76 % i mars. Helsereformen er fortsatt upopulær blant både republikanske og uavhengige velgere; blant uavhengige velgere oppgir 54 % at de er mot loven, mens kun 44 % er for. 54 % svarer fremdeles at de misliker Obamas håndtering av loven, og republikanerne har erklært at de skal gjøre ”Obamacare” til et hovedtema i mellomvalgene i november.
  • Utenriksminister John Kerry (D) reiste fra Paris til Israel mandag for å fortsette de pågående USA-ledede fredssamtalene mellom Israel og Palestina. Kerry møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu mandag, og det er forventet at han skal møte Palestinas president Mahmoud Abbas i dag. Reuters melder at det kan bli aktuelt å frigjøre Jonathan Pollard, en israelsk agent som soner en livstidsdom for spionasje mot USA, samt Palestinske fanger som elementer for å få til en fredsavtale.
  • Kerry slapp også en pressemelding søndag, i forbindelse med den nye klimarapporten til FN, der han advarer mot at kostnadene mot å ikke handle er katastrofale. I uttalelsen sto det også at USAs politiske systemet må våkne og at verden må følge etter.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  • Aller først: Påmeldingsfristen er ute i South Carolina.
  • Lederen av finanskomiteen i Huset, republikaneren Dave Camp tar ikke gjenvalg i Michigans 4. distrikt. Camp, som er 60, har tidligere hatt helseproblemer med kreft. Distriktet skal forbli republikansk.
  • Senator Bill Nelson (D) har endelig bekreftet en gang for all at han ikke kommer til å stille til guvernør i Florida i 2014.
  • President Barack Obama har gitt sin støtte til senator Brian Schatz (D-Hawaii), som får en meget tøff intern utfordring fra kongresskvinne Colleen Hanabusa i det demokratiske primærvalget på Hawaii.
  • Rasmussen har målt Mississippi og finner at begge republikanerne, senator Thad Cochran (R) og hans interne konkurrent delstatssenator Chris McDaniel (R), har en solid ledelse på den demokratiske kandidaten, tidligere kongressmann Travis Childers. Cochran leder 48-31, mens McDaniel leder 47-35.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • I et Fox News-intervju mandag forsvarte New Jersey-guvernør Chris Christie (R) hans tette bånd med Obama under stormen Sandy, som skylte inn over New Jersey (og det nordøstlige USA) under presidentvalgkampen i 2012. På spørsmål om han kunne nevne tre potensielle hovedkandidater i 2016, svarte Christie tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R), Wisconsin guvernør Scott Walker (R) og representant Paul Ryan (R-Wisconsin). Christie vurderte å stille i 2012, og uttalte at han gjør det samme i år; han la også til at han nå er ”smartere og mer erfaren”.
  • Time melder at mange republikanske donorer er bekymret for at senator Rand Paul (R-Kentucky) skal få for mye innflytelse i 2016, spesielt grunnet hans mer isolasjonistiske utenrikspolitiske standpunkt.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  “GOP Sees a New Path for Senate Through Iowa”, av Ben Kesling og Beth Reinhard (Wall Street Journal): “Misstep by Democratic Candidate Energizes the Local Party Until last week, Democrats surveying an increasingly challenging bid to retain control of the Senate took some comfort in Iowa, a state won twice by President Barack Obama. That was before U.S. Rep. Bruce Braley, the Democratic candidate in Iowa’s first wide-open Senate race in 30 years, was caught appearing to scoff at—of all things—farmers.” LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også