Mer

  Påmeldingsfristen er ute i South Carolina

  Påmeldingsfristen gikk ut i South Carolina søndag. Delstaten er ganske så dominert av republikanerne, og jeg ser egentlig bare guvernør- og viseguvernørvervet som noenlunde tagbart for demokratene i 2014. Delstaten har valg på begge senatorene, syv kongresseter, og hele ni delstatsverv, i tillegg til hele delstatshuset.

  Det første senatssetet, som er på regulært valg, besittes av republikaneren Lindsey Graham. Han har vært en nær alliert av republikanernes tidligere presidentkandidat, John McCain i Senatet, og har ofte samarbeidet over partigrensene, noe som har vakt forargelse på høyrefløyen i partiet. Som McCain er han imidlertid en hauk på forsvarspolitikk, og delstaten har mange veteraner. Ukrainakrisen var nok også en gavepakke til Graham.

  En skokk radikalere utfordrer ham internt: Advokatene Det Bowers, Bill Connor og Benjamin Dunn, delstatssenator Lee Bright, pastor Richard Cash og forretningskvinne Nancy Mace. Jeg tror Graham tar nominasjonen allerede i første runde, men selv om han ikke skulle bli renominert er dette en så konservativ stat at jeg fortsatt vil holde republikanerne som favoriserte. Men inntil videre, trygt republikansk.

  På demokratisk side stiller delstatssenator Brad Hutto og forretningsmann Jay Stamper. Hutto har gjort klart at han ikke har noen illusjoner om å slå Graham, men at han mer stiller for at partiet skal ha en seriøs kandidat i det tilfellet at republikanerne skulle finne på å nominere en annen kandidat.

  I det andre senatssetet sitter tidligere kongressmann Tim Scott (R). Han ble oppnevnt til å erstatte tidligere senator Jim DeMint (R) da han gikk av for å ta over Heritage Foundation i januar 2013. Scott må foran velgerne for å kunne sitte ut de to siste årene av DeMints embetsperiode og er på ordinært valg igjen i 2016. Han utfordres internt av systemadministrator Randall Young.

  For demokratene stiller fylkesrådene Joyce Dickerson og Sidney Moore, samt advokat Harold Pavilack. Jill Bossi, visepresident i det føderale Røde Kors stiller for det Amerikanske partiet. Trygt republikansk.

  Ingen av de syv kongressmedlemmene – seks republikanere og en demokrat – er truet foran valget.

  I det 1. distriktet får republikaner og tidligere guvernør Mark Sanford lekende lett gjenvalg, da ingen stiller mot ham. Litt av en prestasjon når vi tenker på alt kaoset rundt suppleringsvalget her i fjor.

  I det 2. distriktet får Joe Wilson (R) gjenvalg. Han får intern konkurranse fra veteran Eddie McCain i 2014. For demokratene stiller tidligere skolestyremedlem Phil Black og helseforsikringsadministrator Ed Greenleaf.

  Distrikt 3. besittes av republikaneren Jeff Duncan. Han får ubetydelig demokratisk motstand fra pensjonist Barbara Jo Mullis og forsikringsselger Hosea Cleveland.

  I distrikt 4 kan vi gratulere Trey Gowdy (R) med to nye år; heller ikke han har noen utfordrere.

  Distrikt 5 er likeledes trygt republikansk; kongressmann Mick Mulvaney kommer til å mose bystyremedlem Tom Adams (D) i november.

  Distrikt 6 er tegnet spesifikt for den svarte demokraten James Clyburn. Han får intern konkurranse fra Karen Smith. Republikanerne stiller med veteran Leon Winn og Anthony Culler.

  Til sist har vi distrikt 7, der kongressmann Tom Rice (R) forrige gang tok nesten 55% mot tidligere collegepresident Gloria Tinubu (D), som stiller på ny.

  Guvernørracet blir en omkamp fra fire år tilbake. Guvernør Nikki Haley (R) er fortsatt ikke veldig populær blant delstatens republikanere, og det er iskaldt forhold mellom henne og republikanerne i delstatsforsamlingen. Hun får intern motstand fra advokat og tidligere dommer Tom Ervin.

  Som forrige gang stiller demokratene med delstatssenator Vince Sheheen. Delstatens konservative legning bør vært nok til å redde Haley, men hun er langt fra trygg. Trolig republikansk.

  Viseguvernørracet kan også bli et spenningsmoment. Ikke at vervet betyr så mye; dette er siste gang det velges uavhengig av guvernøren. Fra og med 2018 vil de to vervene velges likt. For republikanerne stiller konsulent og sønn av en tidligere guvernør, Mike Campbell, forretningsmann Pat McKinney, tidligere justisminister Henry McMaster og prest Ray Moore. Delstatsrepresentant og advokat Bakari Sellers stiller for demokratene. Som i forrige valg tror jeg delstatens konservatisme redder dette for republikanerne. Trolig republikansk.

  Ellers vil republikanerne gjøre rent bord, akkurat som i 2010. Adminstrasjonsminister Mark Hammond (R) kommer til å beseire demokrat og konsulent Ginny Deerin. Justisminister Alan Wilson (R) kommer til å slå advokat Parnell Diggs. Comptroller Richard Eckstrom (R) kommer til å slå sin interne motstander Robert Shelley, og deretter demokratenes Kyle Herbert.

  Finansminister Curtis Loftis, landbruksminister Hugh Weathers og generaladjutant Bob Livingstone har ingen demokratiske utfordrere, og de to siste har bare ubetydelig motstand i primærvalget.

  Det siste vervet, skoleinspektør, er det imidlertid en drøss kandidater som kjemper om: For republikanerne stiller lærer Sally Atwater, skolestyremedlemmene Elizabeth Moffly og Gary Burgess, tidligere assisterende skoleinspektør Meka Childs, advokat Amy Cofield, aktivist Sheri Few, professor Don Jordan og tidligere delstatsrepresentant Molly Spearman. For demokratene stiller lærerne Sheila Gallagher, Tom Thompson og Montrio Belton, samt delstatsrepresentant Jerry N. Govan. Trolig republikansk.

  Delstatshuset er ganske solid republikansk, og det kommer ikke til å skje store endringer her.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også