Morgenkaffen700

God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert. I dag er det 31. mars, den mye omtalte deadlinen for å tegne helseforsikring under Obamacare for å unngå straffeskatt. Deadlinen har mange unntak, og vi avventer det endelige antallet som har tegnet forsikring siden forsikringsmarkedene åpnet i fjor høst. Obama-administrasjonen er på tå hev.

«The problem is that the CIA went into Waldoff senate computers in a bona fide investigation that is being done of the detention and interrogation of detainees. Having said that, that is a problem. And it isn’t the first time, it is actually … the third time. So this is a serious issue. I have asked for an apology and statement that it would never happen again. I have not received this to this day.»

Senator Dianne Feinstein (D-California) på CNNs «State of the Union».

#AMPOL-NYTT

 • Formannen i Senatets etterretningskomité,  Dianne Feinstein (D-California), gjestet CNNs «State of the Union» i går. Hun var relativt forsiktig i uttalelsene sine, men sa at CIA har overskredet maktfordelingsprinsippet i sin overvåking av en av Senatets datamaskiner. Feinstein nevnte samtidig at det er ironisk at man omtaler NSA sin datainnsamling som et så stort problem når det er det etterretningsprosjektet man har best kontroll over. Et større problem, i følge Feinstein, er de tusener av prosjekter som foregår med mye mindre grad av kontroll. Senator Ron Wyden (D-Oregon) så ikke ironien da han besøkte NBCs «Meet the Press», og kritiserte heller president Barack Obama for å fortsette NSAs gjeldende praksis i påvente av handling fra Kongressen. Wyden mener også at den foreslåtte innstramningen av NSA er altfor svak, mens Feinstein lurer på om den er for sterk til å få flertall.
 • Ryktene sier at representant Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), formannen av budsjettkomiteen i Representantenes hus, kommer til å slite med å få med seg nok republikanere til å få igjennom neste års budsjett. Mens noen ønsker hardere kutt i underskuddet, reagerer andre på budsjettkutt. The Hill skriver at Ryan har hatt 10 republikanske representanter som har stemt imot budsjettet hans de siste to årene, men at det nå kan bli vanskelig å holde tallet under 17 — antallet der republikanerne begynner å trenge demokratiske stemmer.
 • New York Times melder at republikanere i svingstater som Ohio, Wisconsin og North Carolina fortsatt jobber for å begrense muligheten til å avgi stemme. Man ønsker å fjerne velgerregistrering og stemming samme dag, redusere tiden man kan forhåndsstemme, samt begrense åpningstiden i helgene, et tidspunkt som spesielt lavinntekts-velgere benytter seg av. Flere stater har også snevret inn hvilke typer ID som man kan benyttes ved stemmegivning. Begrunnelsen fra republikanere som støtter disse tiltakene er at man sparer penger og forhindrer juks, mens kritiske demokrater peker på andre, mindre edle motiver.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

 • Aller først: Påmeldingsfristen er ute i California. Du finner de tre oversiktene over de ulike valgdistriktene herher og her.
 • Florida-guvernør Rick Scott (R) synes å ta litt innpå sin utfordrer Charlie Crist (D). En ny måling fra St. Leo University gir Crist en knapp 43-39 ledelse, ned fra en ledelse på 12 prosentpoeng i desember.
 • Delstatssenator Brad Hutto (D-South Carolina) har gitt demokratene en seriøs utfordrer til senator Lindsey Graham (R-South Carolina). Hutto ønsker å stille i fall en av de seks andre republikanerne skulle beseire Graham i det republikanske primærvalget.
 • MI-8: Den republikanske kongressmannen Mike Rogers, som leder Husets etterretningskomité vil ikke ta gjenvalg i Michigans 8. distrikt. Distriktet er bare moderat republikansk (R+2), men det ventes at partiet vil holde det.
 • Bystyret i Charlotte, North Carolina har vedtatt å ikke holde et nyvalg for å erstatte borgermester Patrick Cannon (D), som gikk av få timer etter at det ble kjent at han var arrestert for korrupsjon. Bystyret vil velge en borgermester selv, og avgjørelsen kan komme så fort som mandag.

VEIEN TIL DET HVITE HUS

 • Som vi meldte i forrige uke tok flere potensielle republikanske presidentkandidater turen til Las Vegas denne helgen for å delta i Republican Jewish Coalitions vårmøte, arrangert av milliardæren Sheldon Adelson, spøkefullt omtalt som «the Sheldon Primary.» New Jersey-guvernør Chris Christie (R) rotet det litt til da han beskrev en helikoptertur i Israel over «de okkuperte områdene,» noe som naturlig nok fikk en gruppe jødiske konservative til å stusse. Christie unnskyldte seg senere overfor Adelson. Ellers var det på innenriksfeltet at de fleste utmerket seg. Både Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) og Ohio-guvernør John Kasich (R) mener Det republikanske partiet må bli mer fokusert på den vanskelige situasjonen til dem med dårligst økonomi.
 • Jeb Bush, tidligere Florida-guvernør og bror av tidligere president George W. Bush, nyter stigende popularitet hos mange pengesterke donorer, ifølge Washington Post. Han har ikke sagt noe nytt om hvorvidt han stiller eller ikke, men han reiser stadig mer rundt på noe som minner svært mye om forberedelsene til en valgkamp. Killder nær Bush sier imidlertid at den potensielle kandidaten er usikker på om han takler dagens harde valgkamp med Twitter-kriger og nådeløse super-PAC kampanjer. Bush har vært ute av politikken siden 2006 og et comeback på nasjonalt nivå kan bli en påkjenning.
 • Washington Examiner skriver at tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee (R) og senator Rand Paul (R-Kentucky) topper en ny meningsmåling på republikansk side. Problemet er at de hver bare får en oppslutning på 13 prosent. Jeb Bush ligger på tredje plass med 11 prosent. Det republikanske feltet er fortsatt splittet.

DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

«President Obama’s foreign policy paradox», av Robert Kagan (Washington Post): Obama gir folk den utenrikspolitikken de vil ha, men det amerikanske folket hater resultatene, skriver Robert Kagan. LINK


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.