Mer

  Påmeldingsfristen er ute i California II

  California har 53 repre­sen­tanter; 38 demokrater og 15 republikanere. Delstaten har et valg­system der alle stiller på samme stemme­seddel, og de to med flest stemmer, uav­hengig av parti­til­hø­righet, går videre til valget i november. Siden 53 er et heller uhåndterlig antall, deler jeg oversikten i to nesten like deler.

  I distrikt 1 får kongressmann og tidligere delstatssenator Doug LaMalfa (R) republikansk konkurranse fra eiendomsmegler Gregory Cheadle. Heidi Hall, som jobber i delstatens departement for vannressurser, samt cannabisfarmer Dan Levine stiller som demokrater. Trygt republikansk.

  Distrikt 2 er solid demokratisk. Kongressmann Jared Huffman utfordres av Andy Caffrey, som var med og startet det grønne partiet i USA og var en av taperne i 2012s svært folksomme første valgrunde. Han stiller igjen som demokrat. Veteran Dale Mensing stiller som republikaner. Trygt demokratisk.

  Distrikt 3 er moderat demokratisk. Det ble tegnet litt mer konservativt, men tidligere viseguvernør John Garamendi er klar favoritt mot delstatsrepresentant Dan Logue (R). Trolig demokratisk.

  I distrikt 4 er kongressmann Tom McClintock (R) trygg på to nye år. Forretningsmann Art Moore, også han republikaner, er eneste utfordrer.

  I distrikt 5 kan jeg gratulere kongressmann Mike Thompson (D) med gjenvalg; han har ingen konkurrenter.

  Distrikt 6 er solid demokratisk og kongresskvinne Doris Matsui (D) kommer til å mose landskapsarkitekt og veteran Joseph McCray (R) slik hun gjorde det i 2012.

  Distrikt 7 er på papiret et vippedistrikt, men det beveger seg svakt mot venstre. Kongressmann Ami Bera slo ut en republikaner på andre forsøk i 2012, og får konkurranse fra tre republikanere: partiets senatskandidat fra 2012, Elizabeth Emken, tidligere kongressrådgiver Igor Birman og tidligere kongressmann Doug Ose. Det er helt uvisst hvem av disse tre som går videre; Birman tilhører Ron Paul-fløyen og til en viss grad Tea Party-fløyen, mens Ose er moderat. Inntil videre har jeg dette som svakt demokratisk, men avhengig av hvem av republikanerne som går videre kan dette fort gå til trolig.

  Distrikt 8 besittes av kongressmann Paul Cook, som beseiret en annen republikaner i 2012. I 2014 får Cook republikansk motstand fra lærer Paul Hannosh. Pensjonist Odessa Lee og advokat Bob Conaway stiller som demokrater.

  I distrikt 9 anser jeg Jerry McNerney (D) for trygg. Han får republikansk motstand fra tidligere US Marshall Tony Amador, forretningsmann Steve Colangelo og tidligere fylkesfunksjonær (og ex-demokrat) Karen Davis.

  I distrikt 10 ser det vel ut til at Jeff Denham (R) skal få gjenvalg, men enn så lenge har jeg dette som trolig republikansk. På demokratisk side stiller advokat Mike Barkley og bonde Michael Eggman.

  I distrikt 11 går George Miller (D) av og demokratene er nokså samlet om delstatssenator Mark DeSaulnier som hans etterfølger; andre demokrater er bystyremedlem Tony Daysog, advokat Ki Ingersol og direktør Cheryl Sudduth. Advokat og tidligere dommer Tue Phan stiller som republikaner.

  I distrikt 12 stiller demokratenes mindretallsleder Nancy Pelosi til gjenvalg, noe hun får uten problemer. Hun får konkurranse fra teknologiansatte David Peterson (D), LaRouche-konspirasjonsgærning Michael Steger (D) og forretningsmann John Dennis (R).

  Distrikt 13 er det mest demokratisk i hele California og besittes av kongresskvinne Barbara Lee (D). Finansmanager Justin Jelincic (D) og ingeniør Dakin Sundeen (R) stiller mot henne.

  I distrikt 14 kommer kongresskvinne Jackie Speier (D) til å få to nye år. For republikanerne stiller forretningsmann Robin Chew.

  Distrikt 15 holdes av overraskelsesmannen fra 2012, Eric Swalwell (D). Han tuppet ut en gammel grinebiter fra eget parti, men som takk får en en intern utfordring fra en tungvekter; lederen av delstatssenatet Ellen Corbett. Eneste republikaner er softwareutvikler Hugh Bussell.

  Distrikt 16 holdes av kongressmann Jim Costa (D). Han har hatt et par jevne valg tidligere, men skal nå være trygg. Veteran Job Melton stiller mot ham som demokrat. For republikanerne stiller forretningskvinne Joanna Garcia Botelho, advokat Steve Crass, offiser Mel Levey og bonde Johnny Tacherra.

  Ï distrikt 17 blir det intern kamp på demokratisk side. Kongressmann Mike Honda utfordres av en annen demokrat, Ro Khanna, som tidligere var statssekretær i handelsdepartementet. Honda har fått støtte fra det meste av delstatens politikere, samt presidenten, men Khanna har samlet inn store beløp. Lege Vanila Singh og teknologiansatte Joel Vanlandingham stiller som republikanere. Her kan meget vel de to demokratene gå videre.

  Distrikt 18 holdes av Anna Eshoo og er trygt demokratisk. For republikanerne stiller lærer Bruce Anderson, webpublisher Oscar Braun og lege Richard Fox.

  Distrikt 19 holdes av Zoe Lofgren og er trygt demokratisk. Forretningsmann og ex-republikaner Robert Murray (D) er eneste motkandidat.

  I distrikt 20 kan jeg gratulere Sam Farr (D) med gjenvalget; han har ingen motstandere i 2014.

  Distrikt 21 er et svakt demokratisk sete på papiret, men også et av de distriktene som ser et kraftig fall i valgdeltagelsen i mellomvalgår pga. det store antallet latinovelgere. Setet besittes i dag av republikaner David Valdao, som hadde en tafatt motstander, handelskammerleder John Hernandez, i 2012. Hernandez stiller på ny, og får følge av en annen demokrat, kongressrådgiver Amanda Renteria. Trolig republikansk.

  Distrikt 22 er trygt republikansk. Devin Nunes er garantert to nye år. Pensjonist Suzanna Marrero-Aguilera stiller som demokrat og John P. Catano som republikaner.

  Distrikt 23 er det mest republikanske i California og jeg gratulerer republikanernes sjefsinnpisker Kevin McCarthy med to nye år. Han har nemlig ingen motstandere i 2014.

  I distrikt 24 er kongresskvinne Lois Capps mer utsatt enn noen gang, selv om jeg fortsatt har dette som trolig demokratisk. En skokk kandidater stiller for å utfordre henne; forelegger Sandra Marshall og bankier Paul Coyne er demokrater, mens lege Brad Allen, tidligere kongressrådgiver Justin Fareed, bystyremedlem Dale Francisco, eiendomsmegler Alexis Stuart og skuespiller Chris Mitchum er republikanere.

  I distrikt 25 takker kongressmann Buck McKeon (R) for seg. To sterke republikanere stiller; tidligere delstatssenator Tony Strickland og delstatssenator Steve Knight; i tillegg finanskonsulent Troy Castana og forretningseier Navraj Singh. Lege Lee Rogers og testpilot Evan Thomas stiller som demokrater. Setet bør være trygt republikansk, og jeg vil ikke bli forbauset om Strickland og Knight går videre.

  Distrikt 26 holdes av Julia Brownley (D), som såvidt tok dette distriktet i 2012. Hun utfordres av delstatsrepresentant Jeff Gorell og eiendomsmegler Rafael Dagnesses på republikansk side. Jeg har dette setet som svakt demokratisk.

  Distrikt 27 er trygt for kongresskvinne Judy Chu (D). Som republikaner stiller privatdetektiv Jack Orswell.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også