Mer

  Påmeldingsfristen er ute i California I

  Påmeldingsfristen gikk ut i California allerede 7. mars, men det har tatt nesten tre uker før administrasjonsdepartementet har klart å samle alle opplysninger fra fylkene (hvor folk melder seg på) til sentralt hold. Nå er den endelige oversikten klar, og jeg tar en kjapp gjennomgang.

  Siden California er en enorm stat, deler jeg opp gjennomgangen i tre deler; delstatsverv og to biter om Kongressen. Med 53 representanter må det nesten bli slik. Merk at California har en «top two» valgordning, der alle kandidater stiller mot hverandre i primærvalget. De to med flest stemmer, uavhengig av partitilhørighet, går videre til valget i november.

  Guvernørvervet er i praksis allerede avgjort. Jerry Brown tar gjenvalg, og har for lengst vist at han har moderert seg på gamle dager. På 70-tallet var han kjent som «guvernør månestråle» for sine sprø innfall og ideer, men over 30 år senere er han en modell for fiskal ansvarlighet; jeg vil faktisk påstå at mannen tilhører høyrefløyen i det demokratiske partiet i California.

  Republikanerne kommer til å nominere enten delstatsrepresentant Tim Donnelly eller tidligere Bush-rådgiver Neil Kashkarian, men de skal være fornøyde om de tar noe særlig over 40%. En drøss ukjente navn, tredjepartier og uavhengige stiller i tillegg.

  Viseguvernøren nomineres og velges uavhengig av guvernøren. Sittende viseguvernør Gavin Newsom (D) kommer til å bli gjenvalgt med overveldende flertall, og teller ned dagene til han kan gå for guvernørvervet, slik han alltid har ønsket seg. Den sterkeste republikaneren er tidligere delstatspartileder Ron Nehring. Som i guvernørvalget er det en skokk ukjente tredjepartier og uavhengige kandidater.

  Tredje post på rangsstigen er administrasjonsminister. Debra Bowen (D) kan ikke stille på ny og de siste dagers korrupsjonsbråk rundt delstatssenator Leland Yee (D) gjør at delstatssenator Alex Padilla (D) nærmest kan spasere til seier. Tenketankdirektør Pete Peterson (R) tar trolig den andre plassen i primærvalget. Oppdatert 31.03: Yee har trukket seg.

  Controller John Chiang (D) kan ikke ta gjenvalg og går istedet for finansminister. To tungvektere kjemper på demokratisk side; skattekommissær Betty Yee og Speaker i delstatshuset, John Perez. Republikanernes sterkeste navn er trolig Fresno-borgermester Ashley Swearengin.

  Finansminister Bill Lockyer (D) kan ikke ta gjenvalg, og går endelig av etter å ha hatt delstatsverv siden 1973. Controller John Chiang får konkurranse fra regnskapsfører og republikaner Greg Conlon.

  Justisminister Kamala Harris (D) kommer til å få greit gjenvalg. En tidligere delstatssenator ved navn Phil Wyman (R), samt et lite kobbel republikanske advokater stiller mot henne.

  Forsikringskommisær Dave Jones (D) tar gjenvalg. Delstatssenator Ted Gaines stiller som republikaner.

  Endelig er skoleinspektørstillingen formelt uavhengig, men den sittende inspektøren, Tom Tor­lakson er demokrat. Han tar gjenvalg og får konkurranse fra forretningsmann Marshall Tuck (D) og lærer Lydia Guiterrez (R).

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også