Mer

  Morgenkaffen, torsdag 27. mars: Obama i Europa mens demokratene forbereder høstens mellomvalgstrategi

  Morgenkaffen700

  God morgen! Det er torsdag, president Obama er på Italiabesøk, og Mor­gen­kaffen er servert.

  “America and the world and Europe has an interest in a strong and responsible Russia, not a weak one. But that does not mean that Russia can run roughshod over its neighbors. Just because Russia has a deep history with Ukraine does not mean it should be able to dictate Ukraine’s future. No amount of propaganda can make right something the world knows is wrong.”

  President Barack Obama i en tale i Palais Des Beaux Arts i Brussel i går.

  #AMPOL-NYTT

  • I går ble USA og EU enige om å samarbeide om hardere sanksjoner mot Russland dersom landet involverer seg ytterligere i Ukraina. Partene vurderer sanksjoner rettet mot Russlands energisektor, og et av målene skal være å gjøre Europa mindre avhengig av russisk gass. I etterkant av møtet uttalte Obama at Putin ”feilberegnet” dersom han trodde at han kunne splitte vesten med Russlands annektering av Krim-halvøya.
  • Obama talte for om lag 2000 tilhørere på Palais Des Beaux Arts i Brussel, etter samtalene med EU lederne. Obama fortsatte, ikke uventet, med å fordømme det han omtalte som Russlands ”rå maktbruk” i Ukraina. Obama omtalte også Putin som en trussel mot det internasjonale systemet som har blitt bygget opp gjennom lang tid og at Russland vil isoleres ytterligere hvis landet fortsetter på sin nåværende kurs.
  • En nye meningsmåling fra CBS News viser at selv om en majoritet (56 %) av amerikanerne støtter sanksjoner mot Russland, er 46 % uenig i Obamas håndtering av Ukraina-krisen. 38 % er fornøyd med hvordan presidenten har håndtert situasjonen. Dette bør sees i sammenheng med en dypere trend: 32 % oppgir at de mener USAs status i verden har forbedret seg under Obama, ned fra 60 % i 2009. 43 % mener at USAs omdømme har blitt dårligere under Obama, opp fra kun 12 % i 2009.
  • Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) er ikke nevneverdig imponert over Obama-administrasjonens utsettelse av fristen til å melde seg på helseforsikring gjennom ”Obamacare” (som opprinnelig var 31. mars): ”What the hell is this, a joke?” uttalte Boehner onsdag. Boehner sa også at “det er en del av det langsiktige mønsteret til denne administrasjonen å manipulere lovene etter eget forgodtbefinnende”.
  • Obama-administrasjonen uttalte på sin side at grunnen til at konsumentene har fått bedre tid til å skrive seg opp på den offentlige forsikringsordningen skyldes stor etterspørsel den siste tiden, og at de ikke kommer til å nekte folk helseforsikring bare fordi de ikke har fullført påmeldingen.
  • Det hvite hus og Kongressdemokrater planlegger en koordinert strategi for å reversere GOPs momentum i forkant av årets mellomvalg. New York Times melder at demokratene vil organisere en avstemning i Senatet om å heve minstelønnen til $ 10,10 om et par uker, og at de vil fortsette strategien gjennom våren med avstemninger med hensikt å redusere lønnsgapet mellom menn og kvinner, rentereduksjon på studielån og tette igjen skattehull for selskaper stasjonert utenlands.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  • Aller først: Påmeldingsfristen er ute i Missouri og South Dakota.
  • Den demokratiske senatskandidaten i Iowa, kongressmannen Bruce Braley, er i trøbbel. Årsaken? Kommentarer han kom med om at dersom man ikke valgte ham til Senatet ville den republikanske senatoren Charles «Chuck» Grassley — «en bonde fra Iowa som aldri tok juss» — kunne bli den nye lederen av justiskomiteen. Mildt sagt et lite heldig utspill i en jordbruksstat som Iowa. Braley har senere unnskyldt seg og vektlagt familiens gårsbakgrunn.
  • Borgermester i Charlotte, North Carolina, Patrick Cannon, ble arrestert onsdag og siktet for omfattende korrupsjon. Cannon tiltrådte så sent som i desember 2013.
  • Visepresident i amerikanske Røde Kors, Jill Bossi, vil stille som kandidat for det nystiftede American Party mot senator Tim Scott (R-South Carolina).
  • En måling fra Marquette gir Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) en 48-41 ledelse over skolestyremedlem Mary Burke (D).

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum (R) vant flere nominasjonsvalg i 2012 — deriblant annet Iowa — og gjorde det langt bedre enn de fleste hadde regnet med på forhånd. Vi har lenge gått ut ifra at han ønsker å prøve igjen i 2016 og nye uttalelser bekrefter det inntrykket. I går var Santorum på enda et Iowa-besøk og sa at han ”er veldig åpen” for et nytt presidentkandidatur. Santorum la til at han for øyeblikket gjør alt det han ville ha gjort dersom han allerede var en kandidat. Besøket til Iowa, som arrangerer det første caucusvalget i 2016, kommer bare to uker etter at Santorum besøkte New Hampshire, arrangøren av 2016s første primærvalg.
  • FiveThirtyEights Harry Enten påpeker at Hillary Clintons målinger er langt sterkere enn de var på samme tidspunkt foran 2008-valget og argumenterer for hvordan dette kan få konsekvenser for et eventuelt presidentkandidatur i 2016.
  • Minoritetsleder i Representantenes hus Nancy Pelosi (D-California) sa at 2016 ”absolutt” blir året for USAs første kvinnelige president, og at ”Hillary vil gå inn i Det hvite hus som en av de mest kvalifiserte [gjennom tidene]”, i en tale på Rutgers University onsdag.
  • MSNBCs Joe Scarborough kom ikke med like pene ord om Hillary ClintonMorning Joe onsdag: “Hillary is the neocon’s neocon. It’s going to be fascinating if she decides to run and she gets the nomination, that she will be more of a sabre-rattler and more of a neocon that the Republican nominee. Is that not the case? There’s hardly been a military engagement that Hillary hasn’t been for in the past 20 years.”

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Chris Christie stumbles”, av Alexander Burns og Maggie Haberman (Politico): “Florida Sen. Marco Rubio spent the past year getting battered over immigration reform — and building a presidential-level political operation with heavy investments in digital and data analytics. Louisiana Gov. Bobby Jindal has already visited New York City four times this year, pushing into big-money turf once dominated by New Jersey Gov. Chris Christie. Jeb Bush, the former Florida governor, has gamed out his 2016 options with a small team of longtime advisers, while Indiana Gov. Mike Pence has met with prominent conservatives, urging him to consider the race.” LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også