Mer

  Påmeldingsfristen er ute i South Dakota

  Påmeldingsfristen gikk ut i South Dakota i går. Delstaten skal velge en senator, en representant og syv delstatsverv, samt hele delstatsforsamlingen i 2014.

  South Dakota er den delstaten der republikanerne er mest sikre på å kapre et demokratisk sete. Senator Tim Johnson (D) tar ikke gjenvalg, og republikanerne kommer til å nominere tidligere guvernør Mike Rounds. Han får intern konkurranse fra advokat Jason Ravnsborg, delstatsrepresentant Stace Nelson og delstatssenator Larry Rhoden. Demokratenes eneste kandidat hittil er tidligere kongressrådgiver Rick Weiland. Jeg har dette som trolig republikansk hittil, men alt tyder på at jeg snart kan vippe det til trygt.

  South Dakotas ene sete i Representanenes Hus innehas av republikaneren Kristi Noem. På demokratisk side stiller veteranen Corinna Robinson. Inntil jeg ser noen tegn i pengeinnsamlingen eller meningsmåingene på at Robinson er kokurransedyktig, anser jeg dette som trygt republikansk.

  Guvernør Dennis Daugaard var viseguvernør i åtte år under Mike Rounds og tar gjenvalg i 2014. Tidligere delstatsrepresentant Lora Hubbel stiller mot ham internt, mens demokratene stiller med tidligere borgermester og brannsjef Joe Lowe og delstatsrepresentant Susan Wismer. Trygt republikansk.

  Viseguvernøren plukkes ut av guvernørkandidatene og stiller sammen med dem. Daugaard har valgt sittende viseguvernør Matt Michels; ingen av de andre har valgt kandidater ennå.

  Det sitter i dag republikanere i de følgende vervene: Administrasjonsminister, finansminister, delstatsrevisor, justisminister og skole- og landkommissær. Alle untatt førstnevnte og sistnevnte tar gjenvalg. Delstatssenator Shantel Krebs stiller til administrasjonsminister og assisterende skole- og landkommissær Ryan Brunner stiller til kommisærjobben. Demokratene kommer til å nominere eventuelle motkandidater på delstatskonventet. Jeg har uansett alle disse vervene som trygt republikanske.

  Begge kamrene i delstatsforsamlingen er svært tungt republikanske, og det kommer de til å fortsett å være.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også