Mer

  Morgenkaffen, tirsdag 25. mars: Ukraina-pakke vedtatt i Senatet mens Christie bedyrer sin uskyld

  Morgen-Senatet

  God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «We are deeply concerned that the Ukraine aid legislation reported by the Senate Foreign Relations Committee contains ‘reform’ provisions that would unnecessarily double the United States contribution to the International Monetary Fund (IMF), part of the largest proportional increase ever, yet ultimately undermine our influence in that body in a manner that provides no actual relief to Ukraine.»

  Senator Ted Cruz (R-Texas) er, i likhet med mange andre republikanere (særlig i Huset), kritisk til den Ukrainske tiltakspakken som ble vedtatt av Senatet igår. Årsaken: Støtten til Det internasjonale pengefondet (IMF), som du leser mer om nedenfor.

  #AMPOL-NYTT

  • Senatet vedtok mandag en tiltakspakke til Ukraina bestående av 1 milliard dollar i økonomiske hjelpetiltak. Pakken ble vedtatt med 78 mot 17 stemmer. Lovforslaget gir også Obama-administrasjonen utvidede fullmakter til å utvide sine økonomiske sanksjoner mot Russland, mens støtten til Det internasjonale pengefondet (IMF) blant annet endres og utvides. Representantenes hus har tidligere vedtatt en tiltakspakke som ikke omfatter IMF.
  • Den konservative organisasjonen Heritage Action annonserte mandag at de vil straffe medlemmer av Representantenes hus som stemmer for Senatets tiltakspakke til Ukraina. Grunnen er at Heritage, i likhet med flere republikanske Kongressmedlemmer, er kritiske til en klausul i tiltakspakken som blant annet vil overføre 63 milliarder dollar fra IMFs krisefond til et generelt administrert IMF fond og øke USAs bidrag til IMF. USA er det eneste store landet som enda ikke har vedtatt reformene som ble vedtatt av IMF tilbake i 2010.
  • Senator John McCain (R-Arizona) anmodet derimot Huset om å stemme for Senatets tiltakspakke umiddelbart: «Pass this legislation as soon as possible and fight about less important issues later on. If we get hung up for another week because of our failure to act it sends exactly the wrong signals. I believe [Putin] is watching carefully for the reaction of the West and how we are going to assist the Ukraine.”
  • Etter et møte i Haag i går annonserte president Obama og andre G-7 ledere at et G-7 toppmøte i Brussel i juni vil erstatte G-8 møtet som skulle avholdes i Sotsji, Russland. I en felles uttalelse sa G-7 landene at gruppen opprinnelig ble dannet på bakgrunn av ”felles oppfatninger og felles ansvar”, men at ”Russlands handlinger de siste ukene ikke samsvarer med dette. Under disse omstendighetene vil vi ikke delta i det planlagte Sotsji-møtet”. G-7 annonserte samtidig at de er ”klare til å intensivere” sanksjonene mot Russland.
  • Speaker of the House John Bohener (R-Ohio) kom mandag med en sterk oppfordring til USAs Høyesterett om å reversere bestemmelsene om ”prevensjonsmandatet” i Affordable Care Act. Bohener omtalte bestemmelsene – som innebærer at arbeidsgiver må betale for prevensjonsmidler som en inngåelse i de ansattes helseforsikring – som en ”forferdelig byrde” på det religiøse Amerika.
  • En gjennomgang bestilt av New Jersey-guvernør Chris Christie (R) har konkludert med at Christie ikke var involvert i broskandalen i september i fjor. I september i fjor sørget flere av Christies medarbeidere for å stenge innfartsårer fra Fort Lee til den høyt trafikkerte George Washington broen for å hevne seg på en borgermester som ikke støttet Christies gjenvalg. Hendelsen – omtalt som ”Bridgegate” – ble gransket av advokatfirmaet Gibson Dunn & Crutcher, som fikk full tilgang til Christies personlige dokumenter. Advokatfirmaet foretok minst 70 intervjuer med ansatte både i og utenfor Christie-administrasjonen. Gjennomgangen har imidlertid blitt møtt med skepsis fordi advokatfirmaet ikke fikk intervjue flere sentrale personer i saken. New York Times melder dessuten at advokatfirmaet har ”tette bånd” til Christie-administrasjonen.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky), sitert av Fortune, om hvorfor republikanerne ikke har en felles 2014-strategi i mellomvalgene: «This is not a presidential election. This is a bunch of elections in different states.»
  • Rasmussen har målt senatsracet i Alaska og finner viseguvernør Mead Treadwell (R) med en 47-44 ledelse på senator Mark Begich (D). I en match mot tidligere justisminister Dan Sullivan (R) har både Sullivan og Begich 44%.
  • Guvernørvalgkampen er i full gang i Illinois. Guvernør Pat Quinn (D) forsøkte seg med en web-reklame der han sammenlignet sin republikanske konkurrent, investoren Bruce Rauner med den kjente Simpsons-karakteren Mr. Burns. Reklamen ble imidlertid hurtig tatt ned, da FOX klagde over misbruk av copyrightmateriale.

  • En måling finner at New York-guvernør Andrew Cuomo (D) leder 61-26 på sin republikanske utfordrer, fylkesråd Rob Astorino.
  • Det republikanske partiet i Massachusetts hadde sitt delstatsmøte i helgen og nominerte kandidaten fra 2010, forretningsmann Charlie Baker, som guvernørkandidat og bystyremedlem Brian Herr som senatskandidat.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Både tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) og Hillary Clinton (D) talte på en konferanse for høyere utdanning i Dallas, Texas mandag. Opptredenen førte selvsagt til nye 2016 spekulasjoner.
  • Appropos førstnevnte: I følge folk nær Bush, som Washington Post har snakket med, kommer han ikke til å ta noen avgjørelse om 2016 før tidlig i 2015. Bush-rådgiveren Sally Bradshaw sier følgende: «People who thought he was not looking at this race six months ago were underestimating his interest, and people who think he’s made a decision and is moving forward to run right now are exaggerating where his thinking is.»
  • Panelet på CNNs ”State of the Union på søndag – bestående av Newt Gingrich, Neera Tanden og Susan Page – anser alle senator Rand Paul (R-Kentucky) som en ”definitiv faktor i 2016”. Ifølge Tanden er styrken til Paul at han er villig til å ikke bare utfordre demokrater, men også republikanere. Dette sa Newt Gingrich, som forsøkte å bli republikanernes presidentkandidat i 2012, seg enig i: ”Rand Paul has been the most consistently principled person talking about issues. And yeah, Neera’s right, he takes on Republicans – so what? That’s good for America. I’d love to see Hillary take on Democrats with the same courage that Rand Paul is taking on Republicans.”

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også