Mer

  Morgenkaffen, mandag 24. mars: Obama til Europa mens Nate Silver vurderer høstens senatsvalg som oss

  Morgenkaffen700

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert. President Barack Obama er på vei til Europa, nærmere bestemt Haag, der han i dag skal delta på et møte med andre statsledere om atomvåpen og terrorisme. Senere på dagen møter han Kinas president Xi Jinping.

  «I think effective leaders typically are able to see the future to a certain degree and then try and take actions to shape it in some way. And that’s, of course, what this President has failed to do and his Secretary of State Hillary Clinton as well.»

  Mitt Romney, republikanernes presidentkandidat i 2012, med en kombinert kritikk av Obama og Hillary til Bob Schieffer på CBS’ «Face the Nation.»

  #AMPOL-NYTT

  • Tidligere presidentkandidat Mitt Romney (R) var på CBS’ «Face the Nation» for å snakke om Obamas utenrikspolitikk i går. Romney ble latterliggjort av Obama i 2012 for å ha sagt at Russland utgjorde USAs største utenrikspolitiske utfordring. Nå slår han tilbake, og sier at en effektiv leder handler for å forme fremtiden, ikke bare reagerer på andres handlinger. Ifølge Romney burde Obama ha forberedt mulige sanksjoner mot Russland før Viktor Janukovitsj ble styrtet, slik at man effektivt kunne mobilisere mot russisk aggresjon. Han bandt også Putins politikk til den nølingen president Obama har vist overfor til Syria. Romney gikk også et stykke lenger enn de fleste når han argumenterte for en utvidelse av NATO østover, til de landene som måtte ønske det. Romney har vært svært frittalende under Krim-krisen, noe som både har gitt ham ris og ros.
  • Senator Dianne Feinstein (D-California), lederen av etterretningskomiteen i Senatet, mener hun har stemmene til å offentliggjøre rapporten om CIAs avhørsmetoder under Bush-administrasjonen, melder Politico. Arbeidet med rapporten har skapt store politiske bølger etter at det ble avslørt at CIA overvåket komiteens datamaskiner. CIA hevder på sin side at folk knyttet til demokratene har hacket seg inn i CIAs systemer på jakt etter hemmelig informasjon.
  • President Barack Obama (D) feiret fireårsdagen for Affordable Care Act (bedre kjent som «Obamacare») ved å hevde at prisveksten i helsevesenet er lavere enn på femti år. Reformen har møtt mye kritikk, og spesielt ungdommen, som skal stå for mye av finansieringen, har latt være å melde seg inn. Deadlinen for å tegne helseforsikring er 31. mars, og fra og med 1. april innføres det en bot for ikke å ha helseforsikring.
  • Tidligere president Jimmy Carter (D), som er ute med ny bok med fokus på kvinners rettigheter, ble intervjuet på NBCs «Meet the Press» i går. Carter sa blant annet at Obama ikke har rådført seg med ham om Russland — noe tidligere presidenter gjorde — og at han ikke bruker e-post når han kommuniserer med statsledere ettersom han går utifra at e-posten hans blir overvåket. Carter sender gode, gamle brev i posten.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Det relanserte nettstedet (FiveThirtyEight.com) til analytikeren Nate Silver er ute med sin første vurdering av senatsvalget til høsten, og det er svært mye som er likt med stalltipsene mine (både i februar og mars): Republikanerne vinner seks seter og tar tilbake flertallet.
  • Påmeldingsfristen er ute i Utah.
  • En PPP-måling av borgermestervalget i DC viser sittende borgermester Vincent Grey likt med sin hovedutfordrer, bystyremedlem Muriel Bowser. Begge har 27%.
  • En ny måling fra konservative Gravis gir guvernør Scott Walker (R) en 49-44 ledelse på demokrat Mary Burke.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Aldri før, siden primærvalg ble måten man utpekte en presidentkandidat på, har Det republikanske partiet vært så splittet når det gjelder hvem som skal bli deres kandidat i 2016. Dette skriver FiveThirtyEight. På samme tidspunkt foran tidligere nominasjonsvalg har det alltid vært en eller flere potensielle kandidater over 20 prosent. Denne gangen vaker hele feltet mellom 10-15 prosent. Demokratene på sin side er mer samlet om Hillary Clinton enn de noensinne har vært om en kandidat som ikke stilte som sittende president.
  • Washington Posts Dan Balz skriver at republikansk suksess i årets mellomvalg kan hindre partiet i å nå bredt nok ut til å vinne det kommende presidentvalget. Slik Senatet ser ut nå kan de nemlig vinne et flertall gjennom stater Obama tapte i 08/12 alene. Siden velgere i mellomvalg er hvitere og eldre enn i valg der man også velger president, kan man derfor vinne med en mer konservativ strategi enn man kan i et presidentvalg.
  • Hillary Clinton balanserte på lørdag så nært man komme å erklære et presidentkandidatur, uten å faktisk gjøre det. Ifølge Washington Examiner er hun «very much concerned about the direction of our country» og «obviously thinking about all kinds of decisions.»

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Rand Paul’s Foreign Policy Is a Mess», av Will Marshall (Politico): Marshall påpeker svakheter i Pauls utenrikstenkning, og forklarer hvorfor libertarianisme fungerer best innenriks. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også