Mer

  Verdens Mektigste By: Hvem hater Russland mest?

  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  WASHINGTON, D.C. — Verdens Mektigste By er midt inne i en ny skrytekonkurranse. Hvem hater Russland mest?

  VerdensMektigsteByDet er lite som samler Kongressen mer enn en felles fiende, enten det er Nazi-Tyskland, kommunist-Russland, terrorister eller — vel — Russland igjen. Det viser seg nå at OL i Sotsji ikke var nok til å mette stormaktenes appetitt på konflikt, og etter Russlands inntog på Krimhalvøya har amerikanske politikere stilt seg i kø for å opptre mest mulig Putin-fiendtlig.

  Det har lønnet seg for ni av dem.

  På torsdag innførte Russland forbud mot innreise for seks amerikanske politikere: Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) og majoritetsleder i Senatet Harry Reid (D-Nevada); senatorene Dan Coats (R-Indiana), Mary Landrieu (D-Louisiana), Robert Menendez (D-New Jersey) og John McCain (R-Arizona); og Obama-rådgiverne Caroline Atkinson, Dan Pfeiffer og Ben Rhodes.

  AmerikanskPolitikk.no har analysert hvordan de ni svarte på å bli bannlyst av russiske myndigheter. I stigende rekkefølge:

  Delt sisteplass: Atkinson, Pfeiffer og Rhodes

  Rådgiverne holdt seg i skinnet, og har etter denne journalistens mening ikke uttalt seg i etterkant av de nye sanksjonene. Rhodes tvitret litt om Afrika torsdag kveld, mens Pfeiffer retweetet arbeidsministeren på besøk hos burgersjappa Shake Shack. Skuffende, men som forventet. Presidentenes kvinner og menn må nok beherske seg.

  Sjetteplass: John Boehner

  Boehner gadd ikke kommentere selv, og lot talsmannen Michael Steel svare Putin. “Speakeren er stolt over å bli inkludert på en liste av de som våger å stå imot Putins aggresjon,” sa Steel.

  Femteplass: Mary Landrieu

  Senatoren fra Lousiana slåss for sin politiske fremtid om dagen. Hun stiller til gjenvalg i et vanskelig år og en konservativ delstat, og tjener på å få internasjonal oppmerksomhet fra folkefiende nr. 1. Men til lokalavisen The Times-Picayune fremførte Landrieu en replikk som raskt sporet av.

  “Å bli straffet av Putin er en hedersbetegnelse,” sa Landrieu, som nevnte at hun ville fortsette å lede USA som verdens energistormakt. “Og det vil helt klart ikke hindre meg fra å slåss for foreldreløse barn i Russia og verden rundt.”

  Fjerdeplass: Robert Menendez

  Menendez, som representerer New Jersey, svarte med en kommentar som inneholdt noen passende adjektiver og substantiver, blant dem “brutalt,” “fullstendig ubeklagelig,” “Den kalde krig,” “frihet,” “demokrati” og “suverenitet.” Han får ståkarakter.

  Tredjeplass: Harry Reid

  Landrieu fikk hjelp fra majoritetslederen, som retweetet sine demokratiske kolleger og la til: “President Putin, det er en ting å plukke på meg, men jeg ville ikke tulle med Mary.”

  Andreplass: Dan Coats

  Staben til Coats kjedet seg tydeligvis på kontoret fredag morgen. De tvitret ut en liste med russiske reisemål, ferieaktiviteter og hobbyer som senatoren må liksom-avlyse, inkludert en tennismatch med Maria Sharapova. Men 10 punkter er litt mye, selv på en fredag, og senatoren viste at han var tydelig inspirert av vinneren:

  Førsteplass: John McCain

  “Dette betyr vel at påskeferien i Sibir er avlyst, aksjene i Gazprom er tapt og min hemmelige bankkonto i Moskva er frosset,” sa McCain på torsdag. “Jeg kommer uansett ikke til å stanse å kjempe for frihet, uavhengighet og for Ukrainas territoriale integritet, inkludert Krimhalvøya.”

  Mesterlig.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også