Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Utah

  Påmeldingsfristen gikk ut i Utah på torsdag. Delstaten har i år fire kongressvalg og ett suppleringsvalg til et delstatsverv. I tillegg er ca tre fjerdedeler av delstatsforsamlingen på valg.

  Utah har et noe spesielt nominasjonssystem. Alle kandidater stiller først på et nominasjonskonvent i april; i første runde elimineres alle unntatt de tre med flest stemmer. I runde to elimineres den med tredje flest stemmer. Til sist velges det mellom de to med flest stemmer, og hvis en av dem tar over 60% er vedkommende nominert.

  Dersom ingen får over 60% går avgjørelsen til primærvalget i juni. Fra og med 2016 vil det imidlertid bli mulig å komme med i dette primærvalget dersom man bare samler inn nok underskrifter. Hensikten er å skaffe mer valgbare kandidater, siden det ofte er de mest ideologisk vrangsynte i begge partier som stiller opp på konventene.

  Utah har altså fire seter i Huset; tre republikanske og ett demokratisk. Det sistnevnte setet vil etter min mening skifte parti, siden den sittende kongressmannen går av.

  I sete 1 vil Rob Bishop (R) få trygt gjenvalg. I 2012 gruste han forretningskvinne Donna McAleer, som stiller på ny for demokratene, men som får intern konkurranse fra lege Peter Clemens. Også Bishop har en intern utfordrer, fitnessinstruktør David Chiu.

  I sete 2 får Chris Stewart (R) seriøs konkurranse både internt og eksternt, men setet skal være trygt republikansk (R+18). Det kom beskyldninger mot Stewart om triksing og brutte løfter allerede før konventet var over i 2012, så det kommer ikke som noen overraskelse at andre republikanere vil prøve seg her. Stewart får intern konkurranse fra eiendomsmegler Zach Hartman, tidligere kongressrådgiver Vaughn Hatton og advokat Larry Meyers. Det gjenstår å se hvor mye penger og delegater de kan samle.

  Delstatssenator Luz Robles stiller for demokratene. Hun er en seriøs kandidat, men dette setet er bare for republikansk til at hun har noen sjanse.

  I sete 3 er Jason Chaffets (R) trygg på gjenvalg. Fotograf Mark Hedengren og dataprogrammerer Robert Stevens stiller mot Chaffets internt. Brian Wonnacott stiller for demokratene.

  Endelig har vi sete 4, som for tiden holdes av demokraten Jim Matheson. Han er sønn av en tidligere guvernør, og er trolig den eneste demokraten i Utah som kan holde dette republikanske distriktet, som med (R+16) er det mest konservative av alle distrikt som holdes av en demokrat. Han sier takk for seg i år, og erstattes trolig av advokat Doug Owen, som er sønn av en tidligere kongressmann, men også ingeniør Bill Peterson stiller.

  På republikansk side blir den nominerte trolig borgermester Mia Love, som kom svært nær ved å slå Matheson i 2012. Forretningsmannen Bob Fuehr, som tapte nominasjonen i 2012 og skolestyremedlem Jennifer Johnson stiller også. Som nevnt holder jeg altså dette nå som et trygt republikansk sete.

  Utah holder normalt valg på delstatsvervene i presidentvalgår, men det skal holdes et suppleringsvalg til justisministerjobben, som alt har skiftet tre ganger siden 2012. Sittende justisminister, Sean Reyes stiller til valg for republikanerne. For demokratene stiller advokat Charles Stormont. Som nesten alt annet i Utah er dette trygt republikansk.

  Til sist er hele delstatshuset og halve delstatssenatet på valg i år. Republikanerne har massive flertall begge steder, og det kommer ikke til å endre seg.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også