Mer

  Morgenkaffen, torsdag 20. mars: Senatorer vil ha en sterkere Iran-linje fra Obama

  Morgenkaffen700

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  “We are not going to be getting into a military excursion in Ukraine. I think even the Ukrainians would acknowledge, for us to engage Russia militarily would not be appropriate and would not be good for Ukraine, either.”

  President Obama understreker at USA ikke vurderer militære reaksjoner mot Russland, men at USA vil fortsette med å mobilisere alle de diplomatiske ressursene de har tilgjengelig.

  #AMPOL-NYTT

  • Pressesekretær Jay Carney uttalte i går at at Russland er ”direkte ansvarlig” for de omkomne på Krim-halvøya, uavhengig av om det var offisielle russiske styrker eller Russland-sympatisører som sto bak da en Ukrainsk soldat ble drept i regionen. Carney kalte dette ”spesielt urovekkende”, og sa at denne hendelsen vil bidra til å isolere Russland ytterligere.
  • Et stort flertall av amerikanske senatorer sendte i går en sterk oppfordring til Obama om at han må stille tøffe krav til Iran i forbindelse med de pågående forhandlingene av landets atomprogram. Brevet er skrevet av senatorene Robert Menendez (D-New Jersey) og Lindsey Graham (R-South Carolina), og undertegnet av 83 senatorer. Brevet anmoder Obama om å insistere på at Iran ”ikke har noen iboende rett til anrikelse av uran” i en eventuell ferdigskrevet atomavtale.
  • Utenriksminister John Kerry ringte onsdag til Israels president Benjamin Netanyahu. Kerry skal ha kommet med sterk kritikk av uttalelsene fra Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon i en tale mandag om at Obamas utenrikspolitikk er svak og at Israel ikke lenger kan stole på USA i atomforhandlingene med Iran.
  • Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) omtalte i går Senatets lovforslag om å forlenge midlertidig føderal trygd i fem måneder som ”unworkable”. Etter måneder med forhandlinger har Senatet kommet til enighet om å stemme over et forslag som vil forlenge trygden til personer som har brukt opp trygderettighetene sine på delstatsnivå. Boehner poengterte at avtalen sannsynligvis ikke har noen fremtid i Huset dersom den godkjennes av Senatet.
  • Obama har lenge forsøkt å samle støtte og momentum for føderale klimatiltak. Nå får presidenten hjelp av flere store teknologifirmaer, inkludert Google og Microsoft. Initiativet fra teknologiselskapene kom samtidig som Det hvite hus annonserte et nytt føderalt innsatsprogram for å gjøre offentlig klimaforskning mer tilgjengelig for allmenheten, blant annet gjennom nettsiden climate.data.gov. Google annonserte blant annet at de vil utvikle avanserte kart som vil illustrere konsekvensen av klimaendringer, mens Microsoft vil tildele gratis programvarer og datalagring til personer som deltar i selskapets klimakonkurranser.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Et Hillary Clinton-kandidatur i 2016 er langt fra en “done deal” melder Clinton-rådgivere, ifølge CNN.
  • Senator Ted Cruz (R-Texas) har enda en gang fått behov for å distansere seg fra senator Rand Paul (R-Kentucky) — en krevende rival dersom begge stiller i 2016. Cruz, som var i Iowa (…) i går, fikk spørsmål om sitt synspunkt på Pauls uttalelse om at republikanerne må bli ”enige om å være uenige” i verdispørsmål. Cruz svarte følgende: «I think that we should continue to defend our shared values. There are some who say the Republican party should no longer stand for life. I don’t agree with that. There are some who say the Republican party should no longer stand for traditional marriage. I don’t agree with them, either.»
  • Senator Rand Paul (R-Kentucky) talte i går på University of California, Berkeley. Talen bestod blant annet av hard kritikk mot det omfattende overvåkningsprogrammet til National Security Agency (NSA). I et intervju med New York Times i forkant av talen uttalte Paul blant annet følgende: “The first African-American president ought to be a little more conscious of the fact of what has happened with the abuses of domestic spying.” Politico har mer.
  • De finnes de som har overbevist seg om at MSNBCs Joe Scarborough — den tidligere kongressmannen (R) fra Florida som leder morgenprogrammet «Morning Joe» — går med planer om å stille som presidentkandidat. Scarboroughs kommentar, sitert av New York Times: «I’m not running, and I’m not considering running.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også