Mer

  Morgenkaffen, onsdag 19. mars: Sanksjoner og overvåkning mens Jeb Bush øyner Det hvite hus

  Morgen-PutinObama

  God morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Comrade @BarackObama, what should do those who have neither accounts nor property abroad? Or U didn’t think about it?«

  Russlands visestatsminister Dmitry Rogozin på Twitter. Rogozin er én av de som nå blir rammet av USAs sanksjoner etter russernes invasjon på Krim-halvøya i Ukraina.

  #AMPOL-NYTT

  • Polens president, Bronislaw Komorowski, hevdet i går overfor visepresident Joe Biden at USA har tillatt Russland å bygge opp sine militære styrker igjen, skriver ABC News. Komorowski hevdet at russernes handlinger på Krim-halvøya derfor ikke burde komme som en overraskelse på amerikanerne, noe Biden sa seg uenig i. «Russia has increased their budget, but I want to remind you that you have an ally whose budget [is larger] than the next 10 nations combined. So while others may not have stood up to their responsibilities, the United States has more than stood up to its responsibilities,» svarte Biden direkte til Komorowski.
  • Husets majoritetsleder, Eric Cantor (R-Virginia), ønsker å flere sanksjoner mot Russland for å ha annektert Krim-halvøya, skriver Roll Call. «I’ve asked House Committees to examine additional steps that can be taken to impose greater costs to Russia,» sa Cantor tirsdag. Han sa også at han «gledet seg til å jobbe med Obama-administrasjonen» med å håndtere utfordringen skapt av russerne.
  • National Security Agency (NSA) har bygget et overvåkningssystem som er kapabel til å ta opp 100 prosent av et annet lands telefonsamtaler for en gitt periode, melder Washington Post, med utgangspunkt i informasjon fra Edward Snowden. NSA kan med dette systemet få fatt på samtaler så langt tilbake som en måned etter at de tok sted, og en leder for programmet sammenligner det med en tidsmaskin – et system som kan spille av stemmen til en hvilken som helst telefonsamtale, uten at man trenger å overvåke vedkommende på forhånd.
  • President Obama har fått erfare at det er vanskelig å få godkjent sine kandidater til offentlige verv, selv om filibustermulighetene for nettopp slike verv ble reformert i Senatet i fjor høst. Politico skriver at Det hvite hus møter sitt andre opprør fra egen leir på dette feltet, i løpet av de siste to ukene. Det er demokrater fra rurale strøk som gjør opprør mot Obamas kandidat til stillingen som generalkirurg, Vivek Murthy. Republikanerne er nærmest enstemmig imot Murthys kandidatur, mens kilder i Senatet hevder at åtte til ti demokrater også er skeptiske. Murthys syn på våpenpolitikk skal være hovedårsaken til motstanden.
  • Tirsdag forsikret president Obama landets latinobefolkning om at de trygt kan tegne helseforsikring gjennom Obamacare, uten å bekymre seg for at myndighetene kommer på døra for å ta familiemedlemmer som oppholder seg ulovlig USA. Obama har blitt sterkt kritisert fra venstre for å ha trappet opp utsendelsen av innvandrere uten oppholdstillatelse etter at han tok over fra Bush.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Aller først: Illinois hadde primærvalg i natt. Milliardæren Bruce Rauner, som brukte bøttevis av sine egne penger i valgkampen, vant det republikanske guvernørprimærvalget. Han møter dermed guvernør Pat Quinn (D). Resten av resultatene finner du her.
  • PPP har målt guvernørracet i Colorado, og finner guvernør John Hickenlooper (D) med en tosifret ledelse på alle sine republikanske konkurrenter.
  • Delstatssenator Owen Hill har avsluttet sin kampanje for den republikanske senatsnominasjonen i Colorado og har gått ut med støtte til kongressmann Cory Gardner (R). PPP finner for øvrig at Gardner ligger rett bak senator Mark Udall (D-Colorado) 40-42.
  • En lokal måling av guvernørracet i Florida har demokrat Charlie Crist med en syltynn 34-33 ledelse på guvernør Rick Scott (R).
  • Emerson College har målt guvernørracet i Texas, og finner justisminister Greg Abbott (R) med en 49-42 ledelse på delstatssenator Wendy Davis (D).
  • ND-1: Demokratene har faktisk klart å få en troverdig kandidat til å stille mot kongressmann Kevin Cramer (R). Delstatssenator George Sinner er sønn av en tidligere guvernør og har en viss appell til republikanere, siden han representerer et distrikt som gikk 52-46 for Romney i 2012. Jeg endrer min rating til trolig republikansk.
  • PA-6: Forretningsmann Mike Parrish trekker seg fra den demokratiske nominasjonskampen, og dermed står lege Manan Trivedi igjen som den eneste kandidaten. Tatt i betraktning at Trivedi er betydelig til venstre for Parrish og at han også har tapt to ganger før i dette distriktet, endrer jeg min vurdering til trygt republikansk.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Mer og mer tyder på at tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) kan komme til å stille som presidentkandidat i 2016, skriver Reuters. De nærmeste ukene skal han hjelpe kandidater fra partiet i stater som Tennessee, New Mexico og Nevada med å samle inn penger. Deretter skal han tale for en republikansk-jødisk koalisjon i Las Vegas, hvor han vil møte en flere andre potensielle republikanske presidentkandidater. En rekke personer nær Bush hevder at kvalene har blitt mindre hva angår et presidentkandidatur, og at han nå sparrer med sine nærmeste om fordeler og ulemper ved å stille på en mer seriøs måte enn tidligere.
  • Senator Ted Cruz (R-Texas) tar turen til Iowa for fjerde gang på åtte måneder, rapporterer AP. Cruz gjør dermed som senator Rand Paul (R-Kentucky), og satser på mange besøk før andre potensielle 2016-kandidater tar turen. Des Moines Register melder følgende: «He’d never stepped foot in Iowa in his life until he came last summer to get acquainted with Iowa Christian conservative ministers at an event in Des Moines.»
  • Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) kommer med bok neste måned… Tittelen: A Fighting Chance. Forlaget beskriver den slik: «An unlikely political star tells the inspiring story of the two-decade journey that taught her how Washington really works–and really doesn’t.»

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «My Dinner With Vladimir», av Adi Ignatius (Politico Magazine): «What struck me most during the conversation was the extent to which Putin is burdened by, and no doubt motivated by, a conviction that the West looks down on Russians. At one point I tossed a softball question, asking if there were Western misconceptions of Russia he’d like to clear up. He suddenly became agitated and went on a rant: I don’t believe these are misconceptions, he spluttered. Everybody is made to believe it’s OK to pinch the Russians. They are a little bit savage still, or they just climbed down from the trees and probably need to have their hair brushed … and the dirt washed out of their beards.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Christoffer Gundersen
  Christoffer Gundersen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2014.

  Les også