Mer

  Primærvalg i Illinois

  Illinois er delstat nummer to til å avholde primærvalg, og den første til å avgjøre alle nominasjoner, siden den i motsetning til Texas kun har èn valgrunde. Delstaten har 18 seter i Kongressen, men det er reelle primærvalg av noen interesse i maksimalt to av dem. I tillegg har et par valg til delstatsverv en viss spenning. Valglokalene stenger kl 01:00 norsk tid, og du kan følge opptellingen her.

  Det er to republikanske kandidater til Senatet, men vinneren er forlengst klar; delstatssenator Jim Oberweis. Den andre republikaneren er konsulent Doug Truax.

  Finansrådgiver Diane Harris og blomsterforhandler Sharon Brannigan kjemper om den republikanske nominasjonen i distrikt 3. Vinneren vil uansett tape i november.

  I distrikt 4 stiller forsikringsagent Alexandra Eidenberg og akti­vist Jorge Zavala mot kongressmann Luis Guiterrez i det demokratiske primærvalget. De er sjanseløse.

  Helsekonsulent Manju Goel og veteran Larry Kaifesh stiller for republikanerne i distrikt 8. Også her vil vinneren tape i november.

  I distrikt 9 stiller logistikkarbeider David Earl Williams og lærer Susanne Atanus for republikanerne. Igjen, trygt demokratisk.

  Distrikt 11 er ett av de to marginalt interessante distriktene, siden kongressmann Bill Foster (D) ikke er helt trygg i dette setet. Delstatsrepresentant Darlene Senger, fylkesråd Chris Balkema, radiovert Ian Bayne og forretningsmann Bert Miller er kandidater for republikanerne.

  Distrikt 13 er det andre interessante primærvalget. Jeg har kongressmann Rodney Davis (R) sete som svakt republikansk, og han har to interne utfordrere. Veterinær Mike Firsching er pengelens og uinteressant, men advokat og tidligere Miss America, Erica Harold, har drevet en tildels bitter valgkamp; trolig fordi det aldri ble avholdt noe primærvalg i dette distriktet. Kongressmann Tim Johnson hadde alt blitt renominert, men trakk seg og Davis ble valgt av partistyret. Harold mener trolig at hun kunne vunnet et primærvalg i 2012. Jeg tror hun tar feil, men at Davis uansett drar dette i land.

  På demokratisk side har det også vært småskittent, men tidligere dommer Ann Callis vil trolig beseire fysikkprofessor George Gollin. Også fredsaktivist David Green stiller.

  For demokratene i distrikt 14 stiller pen­sjo­nist Dennis Anderson mot forretningsmann John Hosta. Setet er trygt republikansk.

  I distrikt 16 får kongressmann Adam Kinzinger konkurranse om den republikanske nominasjonen fra IT-konsulent David Hale.

  I distrikt 18 stiller lærer Rob Mellon og bonde Darrel Miller for demokratene. Trygt republikansk sete.

  Når det gjelder guvernørvalget er nominasjonene på det nærmeste avgjort. Sittende guvernør Pat Quinn (D) er svært upopulær, men kommer ikke til å tape for sin blakke utfordrer, aktivisten Tio Hardiman. På republikansk side har investor Bruce Rauner overstrømmet tv-kanalene med sine reklamer og leder solid på målingene. De andre kandidatene er delstatssenatorene Bill Brady og Kirk Dillard, samt finansminister Dan Rutherford, som ble felt av en sexskandale med en tidligere ansatt.

  Viseguvernørkandidatene plukkes sammen med guvernørkandidatene.

  Det siste primærvalget er til finansministervervet, som blir ledig når Dan Rutherford går av. For republikanerne kjemper delstatsrepresentant Tom Cross og fylkesrevisor Bob Grogan om nominasjonen. Jeg har selve valget som svakt republikansk.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også