Mer

  Morgenkaffen, mandag 17. mars: Krim, Scott Brown, «McConnelling» og frustrerte demokrater

  Morgen-Brown

  God morgen! Det er mandag, det er St. Patrick’s Day (!), og Mor­gen­kaffen er servert. Senere i dag relanseres Five Thirty Eight under ESPNs-paraply Vi venter i spenning.

  «Look, it is a bogus thing. We used to call it plebecide in the days of Hitler and Stalin. It is a done deal.»

  Senator John McCain (R-Arizona) om folkeavstemningen på Krim, på CNNs «State of the Union».

  #AMPOL-NYTT

  • Senator John McCain har vært i Kiev og gitt sin støtte til Ukrainas regjering. På CNNs «State of the Union» tippet han 70% flertall i Krims folkeavstemning om innlemmelse i Russland (det ble 95%), og kalte det en «done deal.» McCain kritiserte imidlertid ikke Obama-administrasjonen, og sa at på kort sikt er det lite man kan gjøre mot Putin, men at det er viktig at både Europa og USA klarer å mobilisere til sanksjoner mot Russland. McCain mener også at man få til en langsiktig avtale om å gi militært utstyr og opplæring til Ukraina. På FOX News Sunday var hans kollega, senator Bob Corker (R-Tennessee) noe hardere og beskyldte Obama-administrasjonen for å ha skapt «an air of permissiveness.» USA har offisielt tatt avstand fra folkeavstemningen på Krim.
  • USA er i forhandlinger med 11 andre amerikanske og øst-asiatiske stater om å danne et Trans-Pacific Partnership med stor grad av frihandel. Nå melder The Hill at kritikere blant demokratene mobiliserer med utgangspunkt i den to år gamle frihandelsavtalen med Sør-Korea. Kritikken går på at handelsunderskuddet med Korea bare har økt, og at forhandlingene er, og har vært, for sentralisert i Obama-administrasjonen. Administrasjonen forsvarer sitt fokus på frihandelsavtaler, inkludert sin store frihet til å forhandle avtaler, og mener USAs eksport av tjenester til Sør-Korea er på god vei oppover.
  • Også på det militære feltet ser vi Obamas «pivot to Asia» ta flere dimensjoner. The Diplomat skriver at USA og Japan sammen utvikler et hurtigskip designet for bruk på grunt vann. Sannsynligvis får vi i fremtiden flere flernasjonale militære R&D prosjekter også utenfor NATO, hvor USA og andre land har felles interesser. I dette tilfellet er målet å vanskeliggjøre kinesisk press i området mellom Taiwan og Japan.
  • New York Times melder om økende frustrasjon blant demokrater på valg når det gjelder den Obama-tilknyttede organisasjonen «Organizing for Action» sin mangel på reklamevideoer som støtter opp om Affordable Care Act, bedre kjent som «Obamacare.» Flere og flere demokrater føler de må ut og forsvare en upopulær reform med minimal backup fra sentralt hold. På republikansk side går man nå sammen om å krystallisere et konservativt alternativ, melder Washington Post. Dette håper man vil gi ekstra drahjelp i å gjøre høstens valg til et valg om «Obamacare.» Tidligere har man dog ikke klart å få noe enighet om hva et alternativt forslag skal bestå av.
  • Republikanernes leder i senatet, senator Mitch McConnell (R-Kentucky), er i en tøff valgkamp for å beholde sin plass i Senatet. Men i det minste har hans siste kampanjevideo blitt en hit på nettet etter at komikeren Jon Stewart ba folk om å legge på egen musikk. «McConnelling» kalles det, og vi får vente og se om all PR er god PR for McConnell.
  • Politisk reklame på TV nærmer seg en krise, skriver Washington Post. For første gang oppgir færre enn halvparten av velgerne at vanlig TV er deres foretrukne medium. Flere ser TV i opptak, hvor de hopper over reklamen, eller bruker streamingtjenester. For fremtidens kampanjer betyr dette at smart bruk av reklame kan treffe sterkere enn tradisjonelle store reklamebudsjetter. Store bedrifter bruker mellom 20 og 30 prosent av sitt reklamebudsjett digitalt, imens politiske kampanjer bare bruker ca. 5 prosent. Det er altså en mulighet for en innovativ valgkampanje til å snu reglene på hodet.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Først av alt: Påmeldingsfristen er ute i Idaho, Iowa og Nevada.
  • Tidligere Massachusetts-senator Scott Brown (R) har endelig bestemt seg, og stiller i nabostaten New Hampshire, som er noe mer positiv til republikanere.
  • Republikanerne har endelig en kandidat i Rhode Islands-senatsrace, som kommer til å bli en ren walk-over for senator Jack Reed (D). Telekommunikasjonsmanager Raymond McKay (R) er slaktofferet.
  • Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) har 54% av velgerne i primærvalget bak seg, ifølge en måling fra Gravis.
  • En lokal måling i Georgia har den demokratiske delstatssenatoren Jason Carter med en knapp 41-38 ledelse på guvernør Nathan Deal (R).
  • Som jeg har sagt gang på gang: Donald Trump vil ikke stille til guvernør i New York.
  • Illinois-guvernør Pat Quinn (D) leder 64-36 på sin interne utfordrer, Tio Hardiman. Sistnevnte har knapt penger, medieoppmerksomhet eller politisk base, så 36% er ikke dårlig.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Senator Rand Paul (R-Kentucky) vant enda en 2016-strawpoll i helgen, etter at han vant CPAC-strawpollen for andre år på rad forrige helg. Meningsmålingen av konferansedeltakerne på Northeast Republican Leadership Conference, som gikk av stabelen i Nashua, New Hampshire i helgen, ga Paul 15 %. New Jersey-guvernør Chris Christie tok andreplassen med 13 %. Du leser mer om de øvrige resultatene her.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  Foto: Gage Skidmore
  Foto: Gage Skidmore

  «Verdens Mektigste By: Rollebytte i Washington», av Carl Straumsheim (AmerikanskPolitikk.no): «Demokratene i Senatet, ved hjelp av samarbeid med diverse uavhengige kandidater, har tviholdt på makten siden 2008, da en av deres kolleger, Barack Obama, sto øverst på stemmeseddelen. Det skulle egentlig ikke holdt lenger enn til 2010, da republikanerne kom sterkt tilbake. Men den konservative bølgen stanset i Senatet, takket være usmakelige kandidater som Christine O’Donnell i Delaware og Sharron Angle i Nevada. Det samme skjedde i 2012. Republikanerne hadde en gyllen mulighet til å kapre flertallet, men nominerte Richard Mourdock i Indiana og Todd Akin i Missouri — politikere som ikke kunne unngå å snakke om voldtekt. Det samme skjer neppe i 2014. I år ligger alt til rette for et republikansk brakvalg.» LINK

  «The Voice», av David Bromwich (Guernica Magazine): «How Obama became a publicist for his presidency (rather than the president).» En hardtslående analyse av hvor dypt «leading from behind»-prinsippet stikker hos president Obama. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også