Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Nevada

  Påmeldingsfristen er ute i Nevada. Delstaten har ingen senatsvalg i år, men fire kongresseter og seks delstatsverv skal fylles.

  Distrikt 1 kommer til å holdes greit av kongresskvinne Dina Titus (D). Hun får en intern utfordring fra Darren Welsh og pensjonist Herb Peters. Advokat Jose Padilla og lege Annette Teijeiro stiller for republikanerne.

  Distrikt 2 kommer til å holdes like greit av kongressmann Mark Amodei (R). Butikkmanager Brian Dempsey, lege Vance Alm, ingeniør Ed Lee og advokat Kristen Spees stiller for demokratene..

  Ditrikt 3 er det jevneste i Nevada, og kongressmann Joe Heck (R) tok bare såvidt over 50% i 2012. Den demokratiske kandidaten i 2014 er Erin Bilbray, som er medlem av partiets nasjonalkomite. Hun får en intern utfordring fra Zachary Campbell. Nevada har svært mange latinoer, som erfaringsvis ikke har så høy deltagelse i mellomvalgår. Det vil svekke demokratene. Jeg har dette setet som svakt republikansk foreløpig.

  Distrikt 4 ble nyopprettet i 2012. Det holdes av Steven Horsford (D), som er Nevadas første svarte kongressmann. Horsford får intern konkurranse fra Mark Budetich Jr og Sid Zeller. For republikanerne stiller delstatsrepresentant Cresent Hardy, Mike Monroe, Carlo Poliak og konsulent Niger Innis. Jeg har dette racet som svakt demokratisk foreløpig, bla fordi Horsford bare tok såvidt over 50% i 2012.

  Guvernør Brian Sandoval er enormt populær, men får allikevel intern konkurranse fra forretningsmann Eddie Hamilton, Gary Marinch, Bill Tarbell og veteran Thomas Tighe. En skokk mindre kjente demokrater stiller mot ham: Charles Chang, antropologiprofessor Frederick Conquest, lege Steve Fry, forretningsmann Bob Goodman, casinomanager Chris Hyepock, Fernardo Lopes, kunstner Allen Rheinhart, advokat John Ruthledge og Abdul Shabazz. Dette vervet er nå trygt republikansk.

  Det kommer imidlertid til å bli hard kamp om viseguvernørvervet, som nomineres og velges separat fra guvernøren. Republikaner Brian Krolicki kan ikke ta gjenvalg og partiet har rekruttert delstatssenator Mark Hutchison til å ta over; han får en intern utfordring fra tidligere delstatssenator Sue Lowden, men bør overleve den. Han får imidlertid sterk konkurranse fra delstatsrepresentant Lucy Flores (D) som har senator Harry Reids valgkampmaskin i ryggen. Reids store frykt er å bli utfordret av Sandoval i 2016, og sjansene for det antas å minske dersom Sandoval får en demokrat som viseguvernør.

  Videre nedover i rekkene er det en smule stollek. Administrasjonsminister Ross Miller kan ikke stille på ny, men finansminister Kate Marshall stiller. For republikanerne stiller minoritetslederen i delstatssenatet, Barbara Cegavske. Svakt demokratisk foreløpig, men vi skal ikke utelukke at Sandoval kan trekke flere andre republikanere med seg.

  Finansminister Kate Marshall kan ikke stille på ny, men hun går altså for administrasjonsposten. Controller Kim Wallin har erklært seg som kandidat for demokratene. Forretningsmann Dan Schwarz stiller for republikanerne. Igjen, svakt demokratisk.

  Controller Kim Wallin kan ikke stille igjen, men går altså for finans. Delstatsrepresentant Andrew Martin og regnskapsfører Mike Schaefer stiller for demokratene. Avokat Cort Arlint, regnskapsfører Barry Herr og konsulent Ron Knecht stiller for republikanerne. Svakt demokratisk.

  Til sist har vi justisminister. Sittende minister Catherine Masto (D) kan ikke stille på ny, og takker for seg. Administrasjonsminister Ross Miller stiller for demokratene. Advokat og barnebarn av en tidligere senator, Adam Laxalt stiller for republikanerne. Svakt demokratisk.

  Hele delstatshuset og halve delstatssenatet er på valg i 2014. Demokratene har et solid flertall i førstnevnte, mens det er uhyre jevnt i Senatet, som kan vippe over til republikansk kontroll.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også