Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Iowa

  Påmeldingsfristen har gått ut i Iowa. Delstaten har et senatsvalg, fire kongressrepresentanter og syv delstatsembeter som skal fylles.

  Mangeårig senator Tom Harkin (D) tar ikke gjenvalg og kongressmann Bruce Braley blir den demo­kra­tiske kan­di­daten. Fem republikanere kjemper om sitt partis nominasjon; radiovert og professor Sam Clovis har ikke samlet inn mye, men representerer de mer entusiastiske Tea Party-kreftene. Tidligere føderal anklager Matt Whitaker har samlet inn en del, men har ingen naturlig base. Delstatssenator Joni Ernst har et godt resume på papiret, og er kanskje den kandidaten som ligger nærmest en genereisk republikaner, men hun har hatt en ganske slett pengeinnsamling. Den fjerde seriøse kandidaten er non-profitdirektør og mangemillionær Mark Jacobs, som i stor grad har finansiert egen valgkamp og som i det minste ikke vil mangle penger mot Braley. I tillegg kommer bilselger Scott Schaben. Inntil videre har jeg dette som svakt demokratisk, men det skal ikke mye til før det vipper.

  I distrikt 1, som blir tomt fordi Braley stiller til Senatet, kjemper fem seriøse demokrater om nominasjonen; delstatsrepresentantene Pat Murphy og Anesa Kajtazovic, bystyremedlem Monica Vernon, advokat Dave O’Brien og tidligere delstatssenator Swati Dandekar. På republikansk side stiller to nominasjonstapere fra tidligere år; eiendomsutvikler Rod Blum (2012) og forretningsmann Steve Rathje (2010), i tillegg advokat Gail Boliver. Trolig demokratisk.

  I distrikt 2 tar David Loebsack (D) gjenvalg. Delstatsrepresentant Mark Lofgren og lege Mari­an­nette Miller-Meeks (som var partiets kandidat i 2008 og 2010) stiller for republikanerne. Trolig demokratisk.

  Distrikt 3 holdes av Tom Latham (R), som fikk distriktet sitt slått sammen med et annet, men beseiret den demokratiske kongressmannen. Han ville vært ganske trygg på gjenvalg, og kanskje til og med favoritt om han hadde gått for Senatet, slik mange ville, men istedet går han av. Demokratene kommer til å nominere tidligere delstatssenator Staci Appel. På republikansk side står kampen mellom kandidaten fra 2010, delstatssenator Brad Zaun; lobbyist Monte Shaw; entreprenør Robert Cramer; lærer Joe Grandanette; David Young, som tidligere var stabssjef for senator Grassley og administrasjonsminister Matt Schultz. Jeg holder dette setet som svakt republikansk og avventer resultet av nominasjonsstriden før jeg gjør noen endringer.

  Distrikt 4 holdes i dag av Steve King (R), som er ukarakteristisk kontroversiell og stridbar til å være fra Midtvesten. Demokratene stiller med veteran Jim Mowrer. Trolig republikansk.

  Guvernør Terry Branstad (R) går mot slutten av sin femte (!) periode,og er klar for en sjette. Demokratene stiller med delstatssenator Jack Hatch. Jeg tror Iowa er klare for å krone Branstad til konge på livstid. Trygt republikansk.

  Viseguvernøren nomineres og velges sammen med guvernøren. Kim Reynolds tar gjenvalg for republikanerne, mens Hatch ikke har valgt en kandidat ennå.

  Administrasjonsminister Matt Schultz stiller til Kongressen, og den eneste republikaneren i racet er tidligere administrasjonsminister Paul Pate. Politisk konsulent Brad Anderson stiller for demokratene. Svakt republikansk.

  Både finansminster og justisminister står uten republikanske kandidater og er dermed trygge gjenvalg for demokratene.

  Delstatsrevisor Mary Mosiman ble utpekt av Branstad til å fylle vervet da den forrige revisoren gikk av. Advokat og tidligere skolestyreleder Jon Neiderbach stiller for demokratene. Trolig republikansk.

  Til sist er landbruksminister Bill Northey (R) ganske sikker mot lærer Sherrie Taha (D). Trolig republikansk.

  Hele delstatshuset og halve delstatssenatet er på valg i 2014. Begge er jevne, med et knapt flertall for hvert sitt parti og begge kan teoretisk skifte i 2014.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også