Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Idaho

  Påmeldingsfristen er ute i Idaho. Delstaten er en av de minste, og sender bare to kongressrepresentanter til DC. I tillegg er en senator og syv delstatsverv på valg.

  Når det gjelder senatet er tidligere viseguvernør Jim Risch (R) garantert gjenvalg; dette setet har ikke vært vunnet av en demokrat siden 1948. Advokat Nels Mitchell stiller for demokratene. Begge har ubetydelige interne utfordrere.

  De to kongressetene er også klart republikanske, men ikke mer enn at den konservative demokraten Walt Minnick tok et sete her i 2008. Før den tid må vi imidlertid tilbake til 1992 for å finne en demokratisk seier. I distrikt 1 kommer republikaner Raul Labrador til å vinne greit mot delstatsrepresentant Shirley Ringo (D). Labrador nevnes alt som en mulig etterfølger til Speaker John Boehner. Labrador har fire og Ringo en intern utfordrer. Trygt republikansk.

  I distrikt 2 blir kongressmann Mike Simpson (R) av mange ansett for å være for moderat, og han får derfor intern konkurranse fra advokat Bryan Smith, som bl.a. har støtte fra pengesterke og fiskalkonservative Club for Growth. En demokrat har meldt seg, 73 år gamle Richard Stalling, som var kongressmann på 80- og 90-tallet. Trygt republikansk.

  Guvernør Butch Otter (R) kommer til å vinne en tredje periode greit, selv om han utfordres internt av delstatssenator Russ Fulcher. For demokratene stiller skolestyrepresident A. J. Balukoff. Demokratene vant sist dette vervet i 1991.

  I Idah nomineres og velges viseguvernøren separat fra guvernøren. Brad Little (R) får en intern utfordring fra fylkeskommisær Jim Chmelik, men kommer til å ta både nominasjon og valget greit. Demokratene stiller med tidligere delstatssenator Bert Marley. De vant sist dette vervet i 1977, så dette er trygt republikansk.

  Administrasjonsminister Ben Ysursa (R) tar ikke gjenvalg, og fire republikanere kjemper om nominasjonen: Tidligere Speaker i delstatshuset, Lawerence Denney; fylkesfunksjonær Phil McGrane og de tidligere delstatssenatorene Evan Frasure og Mitch Toryanski. Demokratene stiller med delstatsrepresentant Hollie High Woodings. Demokratene har ikke holdt dette vervet siden 1967. Trygt republikansk.

  Finansminister Ron Crane tar gjenvalg, og to demokrater kjemper om å bli moset i november; Deborah Silver og W. Lane Startin. Trygt republikansk.

  Controller Donna Jones (R) trakk seg i fjor, etter en bilulykke og Brandon Woolf (R ble utnevnt som erstatter av guvernør Otter. Han utfordres internt av forretningsmann Todd Hatfield. Her stiller ikke demokratene noen kandidat.

  Justisminister Lawrence Wasden (R) tar gjenvalg, men utfordres internt av advokat Chris Troupis. For demokratene stiller Bruce Bistline. Trygt republikansk.

  Til sist har vi skoleinspektørjobben. Tom Luna (R) tar ikke gjenvalg og på republikansk side står kampen mellom lærer John Eynon, skoleinspektør Andy Grover og rektorene Randy Jensen og Sharri Ybara. Demokratene stiller med skolekonsulent Jana Jones. Igjen, trygt republikansk.

  Idahos deltatsforsamling er på valg annethvert år og har solide republikanske flertall i begge kamre. Det kommer ikke til å endre seg.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også