Mer

  Morgenkaffen, fredag 14. mars: Bistand til Ukraina utsatt, mens helseministeren gir demokratene hodebry

  Morgen-Senatet

  God morgen! Det er fredag, og Mor­gen­kaffen er servert. Vi publiserer som vanlig «Fun Fact Fredag» rundt lunsjtider.

  «I tried to run for president back at the end of the ’90s and 2000 and no one was interested. And, I really was trying. Now, I’m not interested and everyone puts your name up. So I don’t know what that says about life.»

  Ohio-guvernør John Kasich (R), i et intervju med WBNS-TV. Kasich stilte som presidentkandidat foran valget i 2000 og anses som en mulig outsider for republikanerne i 2016.

  #AMPOL-NYTT

  • Reuters melder at bistandspakken til Ukraina, som ble vedtatt i en senatskomitee på onsdag, vil bli utsatt til senere denne måneden. Spliden står om hvorvidt reform av IMF (International Monetary Fund) skal bli tatt med i lovforslaget. Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) oppfordret Senatet til å få gjennom en versjon av lovforslaget i Huset som ikke tok for seg IMF reformen. «The IMF money has nothing to do with the Ukraine» skal Boehner ha sagt. Obama-administrasjonen har vært veldig for IMF-reformen.
  • Forhandlingene i Senatet om å gjenopplive arbeidsledighetstrygd til langtidsledige ser ut til å resultere i en løsning støttet av begge partier. Avtalen kan annonseres allerede i dag.
  • CNN melder at utsagn fra helseminister Kathleen Sebelius, kan vise seg å by på trøbbel for demokratene i november: «I think premiums are likely to go up, but go up at a smaller pace than what we’ve seen since 2010. The increases are far less significant than they were prior to the passage of the Affordable Care Act,» skal Sebelius ha sagt i Kongressen. Spørsmålet om økt pris på såkalte «premiums» (månedlig betaling for helseforsikring) har vært et hett tema i diskusjonen om Obamacare, hvor mange motstandere av helsereformen nevner dyrere premiums som et eksempel på hvordan enkeltmennesker må betale mer for helseforsikring enn før. Problemet med uttalelsen, sett fra et politisk ståsted (selvsagt), er at den altfor lett kan benyttes i republikanernes valgkampreklamer. Det trengs ikke store klippejobben for at seerne skal få inntrykk av at uttalelsen er en innrømmelse fra Obama-administrasjonen om at prisene vil stige.
  • Under et rådhusmøte på torsdag, ble New Jersey-guvernør Chris Christie (R-New Jersey) stadig avbrutt mens folk i salen prøvde å stille guvernøren spørsmål. Christie skal ha fått nok etter kort tid og bedt bråkmakerne være stille, eller bli kastet ut. Advarselen til Christie ble ikke tatt seriøst, og gruppen på fire ble deretter kastet ut. Gruppen skal ha vært fra Rowan University i New Jersey, og vært ute etter å holde Christie «ansvarlig» for Bridgegate skandalen i New Jersey.
  • Sarah Palin har i det siste støttet en rekke håpefulle konservative republikanere som stiller til senatsvalg i november. I Mississippi støtter Palin delstatsenator Chris McDaniel, som stiller til valg mot sittende senator Thad Cochran (R-Mississippi). Cochran har sittet som senator i Washington, D.C. siden 1978. I Nebraska støtter Pailn Ben Sasse, som er president av Midland University. Sasse, med hjelp av Palin, kjemper om setet til senator Mike Johanns (R-Nebraska), som ikke stiller til gjenvalg. Dagen før gav Palin sin støtte til Oklahomas delstatsspeaker, T.W. Shannon, som ønsker plassen til Tom Coburn (R-Oklahoma) i Senatet, som heller ikke søker gjenvalg. De tre kandidatene er alle konservative republikanere, og støttes av Palin fordi de utgjør en klar kontrast til de mer moderate stemmene i partiet.
  • (Den katolske) Speaker John Boehner inviterte torsdag Pave Francis til å tale i Kongressen. «Pope Francis has inspired millions of Americans with his pastoral manner and servant leadership, challenging all people to lead lives of mercy, forgiveness, solidarity, and humble service.». Paven besøker USA i september senere i år.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  • Aller først: Påmeldingsfristen er ute i New Mexico og Pennsylvania.
  • Tidligere Massachusettssenator Scott Brown (R) har visstnok begynt å hyre en stab til en senatskampanje i New Hampshire, ifølge Associated Press.
  • FL-13: Republikaner David Jolly ble sverget inn på torsdag, etter å ha vunnet suppleringsvalget tirsdag. Dermed er stillingen i Huset 233 republikanere mot 199 demokrater (inkludert tre tomme seter).
  • Arizona-guvernør Jan Brewer (R) vil ikke utfordre delstatens begrensning på gjenvalg, og takker dermed rolig for seg.
  • Quinnipiac har målt senatsvalget i Iowa og finner at Bruce Braley (D) har en tosifret ledelse på sine republikanske motstandere. Den store forskjellen skyldes for en stor grad hvor kjent kandidatene er.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  … følg oss på Facebook (Presidentvalget2016) og Twitter (@DetHviteHus2016) …

  • Hillary Clinton holder fortsatt ledelsen i diverse 2016-målinger, denne gangen fra Iowa. Ifølge en Quinnipac University måling ville 48 % stemt for Clinton om hun var demokratenes 2016 kandidat. Bare 35% sa de ville ha stemt på Chris Christie dersom han var den republikanske kandidaten.
  • Ting er imidlertid ikke bare positivt for Hillary Clinton. Ifølge en Bloomberg National Poll, tror bare 41% av amerikanere på den tidligere utenriksministeren når hun sier at hun aldri så noen forespørsler om økt sikkerhet i Benghazi før angrepene. 51% sier de ikke tror på Clinton, mens 8% ikke er sikre.
  • I samme måling (Bloomberg National Poll) ble amerikanere spurt om de tror på Chris Christies unnskyldning om at han ikke visste noe om «Bridgegate» før han leste om det i avisen, og at hele planen var utført av hans medhjelpere uten at han visste om det. 63% sier de ikke tror på guvernøren. 26% tror ham, mens 11% er usikre.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Feinstein Is Right, The CIA’s Out of Control», av Tim Weiner (Politico): «Five years of frustration boiled over when Sen. Dianne Feinstein flayed the CIA on the Senate floor Tuesday. She accused the agency of lying, cheating and stealing to block a 6,300-page report on the CIA’s secret prisons and torture from seeing the light of day. In essence, she said, the CIA was spying on the Senate Intelligence Committee’s staff to cover its own misdeeds.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også