Presidentens kone har alltid vært et yndet medieobjekt, enten de var elsket eller hatet. Vi tar for oss de beste førstedamehistoriene fra Det hvite hus.

I dag skal førstedamene forsøke å være Jackie Kennedy, altså moteikoner, og de er forventet å gjøre mer enn å omdekorere i Det hvite hus. Michelle Obama ønsker å bekjempe fedme blant barn. Før henne jobbet Laura Bush — som hadde bakgrunn som bibliotekar — for å bedre amerikaneres leseevne. Hillary Clinton forsøkte å få i stand en nasjonal helseforsikring, og stilte til Senatsvalg. Men majoriteten av USAs førstedamer var aldri superseriøse.

Fra den verste til den varmeste

”The Worst First Lady”, ble det sagt om Florence Harding, grunnet hennes taktløse og overbærende personlighet. Hun var skilt og forlatt av en kvinnebedårer, noe som gjorde at hun falt ned på den langt tryggere og gråere Warren G., da han var 25 og hun 30 år gammel. Kjekt var det jo at han ble senator og senere president, noe som medførte en heftig glans å sole seg i. Dessverre døde Warren bare to år etter at Hardingene inntok Det hvite hus, og vonde tunger vil hevde at det var Florence som stod bak. Det må likevel påpekes at dama var den første førstedamen til å stemme, foreta en flyreise, bruke et videokamera og eie en radio. Ikke dårlig.

Rachel Jackson var på sin side ikke bare gift med Andrew Jackson da hun ble førstedame, fordi hennes eksmann aldri hadde signert skilsmissepapirene. Ekteskapet var derfor ikke rettslig sett over, noe som skapte furore i USA. Media omtalte henne som ”An American Jezebel”, som jo er en bibelsk referanse, med henvisning til at hun både var promiskuøs, prostituert og på generelt grunnlag en tvilsom kvinne (…).

Dolley Madison var den populære kona til nummer fire, James, og den eneste førstedamen til å få et honorary seat i Kongressen. Hun var kveker og burde ideelt sett vært ikke-materialistisk, men denne dama likte å kle seg i flotte klær. Hun gikk heller ingen steder uten sin sniffetobakk, og var den første amerikaneren til å svare på et telegram, attpåtil fra oppfinneren sjøl, Samuel Morse. Folket digget Dolley, og er det rart historikere peker på hennes råhet som en avgjørende faktor for mannens gjenvalg?

En som var hakket mer fin på det var Pat Nixon, kona til gode gamle Dick. ”Hun var den varmeste førstedamen jeg noen gang dekte, og den som elsket folket mest”, sa den velkjente korrespondenten Helen Thomas om henne. Noe som heller aldri må glemmes om Pat, er at hun var den første førstedamen til å ha på seg bukser offentlig!

Yndige murmeldyr og strikte regelryttere

En annen yndig skapning var Mamie Eisenhower, Dwights bedre halvdel. Hun elsket å slange seg i sengen på presidentværelset til utpå formiddagen og snakke i telefonen, noe som ga henne det passende tilnavnet ”Sleeping Beauty” av tjenerne i Det hvite hus. Grace Coolidge hadde også en fin tid som førstedame, siden Calvins største hobby var å kjøpe klær til henne. Hun var kjent for å være mye penere enn ham, noe Calvin visste å dyrke; så langt gikk det at han nektet henne å gå vanlig kledd. En pen stemme hadde Grace også, og hun var den første av førstedamene til å snakke inn nyhetsdokumentarer. Og for de som ikke kunne høre henne, jobbet hun som døvelærer.

Rutherford B. Hayes hadde tverrere kvinne ved sin side. Lucy Hayes var sterkt i mot slaveriet, i en tid da dette var uvanlig. I tillegg nektet hun at det ble servert alkohol i Det hvite hus, noe som ga henne klengenavnet ”Lemonade Lucy”. Sarah Polk, James Polks ektemake, forbød på sin side dansing og kortspill i Det hvite hus. Men Sarah veide opp med å være sekretæren til presidenten, altså hennes mann, uten å ta lønn for det. Og når en i dag hører ”Hail to the Chief” når presidenten kommer inn i et rom, så var det godeste Sarahs idé i utgangspunktet.

Barbara Bush var også en kompromissløs dame. Hun var mor til fem og bestemor til ti, og lot sine nærmeste få høre det når hun var uenig. Hennes skarpe tunge gjorde at ektemannen, president George H. W. Bush, bad henne innstendig om ikke å latterliggjøre ham ute på offentlig oppdrag. Barbara var den andre førstedamen i historien til å være kone og mor til en president, etter Abigail Adams. Derfor måtte hun sikre seg å bli den første til å skrive memoarer fra sin hund Millies perspektiv, som nådde New York Times bestselgerlister.

Dyreglad, kinesisktalende eller Pocahontas

Som førstedame tok Edith Roosevelt, Teddys kone, med seg seks barn inn i Det hvite hus, samt et helt lass med dyr: Fra ponnier, marsvin, høner og øgler, til papegøyer, slanger, små bjørner og griser. Likevel var hun kjent for sin eleganse og gode smak, og fordi hun inviterte kunstnere og klassiskmusikere på fest. Noen år senere skulle Den store depresjonen etterlate seg et lass med fattige. Lou Hoover fikk imidlertid overtalt sin Herbert til å gi tusenvis av dollar til de som skrev til dem. Som førstedame var Lou kjent for å servere kaffe og snitter til veteraner som marsjerte rundt i Washington, i tillegg til at hun snakket flytende kinesisk. Artigere er det jo at foreldrene gav henne et nøytralt fornavn, Lou, i tillegg til et maskulint mellomnavn, Henry. De må nok ha ønsket seg en gutt.

Kun to presidenter har hatt to førstedamer mens de bodde i Det hvite hus: John Tyler og Woodrow Wilson. Letitia Tyler ble den første førstedamen til å dø i Det hvite hus, noe som betød at hun aldri rakk å bli den første til å bli fotografert. For det ble nemlig hennes etterfølger, Julia Tyler, som også ble den første til å gifte seg der. Ellen Wilson var den første profesjonelle kunstneren til å bli førstedame, så da hun døde måte godeste Woodrow toppe henne. Han falt ned på Edith Wilson, som var av direkte avstamning fra den amerikanske indianerprinsessen Pocahontas.

Vi har likevel tidenes first lady i vente, dersom Hillary skulle stikke av med seieren i 2016. Det bør i alle fall ikke være noe tvil om hva amerikanske karikaturtegnere bør stemme. Bill ikledd kjole, veske og høyhælte sko, stående bak sin utkårede, er et bilde verden bare få se.