Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Pennsylvania

  Påmeldingsfristen gikk ut i Pennsylvania tidligere i uken. Delstaten har valg på 18 kongressmedlemmer og to delstatsverv, i tillegg til delstatsforsamlingen.

  Til tross for at Pennsylvania har gått demokratisk i alle presidentvalg siden 1992 har staten beholdt et republikansk flertall i delegasjonen til Representantenes Hus, og begge kamre i delstatsforsamlingen er også republikanske. Dette skyldes dels noe gerrymandering fra sistnevnte og dels at mange av demokratenes velgere er klumpet sammen rundt storbyene. Den demokratiske strategen James Carville sa engang om Pennsylvania at staten var «Philadelphia and Pittsburgh, with Alabama in the middle«, og det er noe i det. Kun to av distriktene er, slik jeg ser det, utsatt – og begge er nær ved å være trygge.

  Distrikt 1 og to 2 ligger i Philadelphia og kommer til å gjenvelge hhv Robert Brady og Chaka Fattah mot svak republikansk motstand.

  Distrikt 3 vil gjenvelge Mike Kelly (R) mot svak demokratisk motstand, mens Scott Perry i distrikt 4 får konkurranse av tidligere Harrisburg-borgermester Linda Thompson. Heldigvis for Perry er Thompson mektig upopulær også blant demokrater, så dette er trygt republikansk. I distrikt 5 blir Glenn Thompson (R) trygt gjenvalgt.

  Distrikt 6 er enn så lenge ørlite grann for jevnt til å utrope en vinner. Setet er svært jevnt, men har hatt for vane å velge republikanere til Huset. Kongressmann Jim Gerlach takker for seg, og erstattes av fylkeskommisær Ryan Costello. På demokratisk side blir det kamp mellom forretningsmann og ex-republikaner Mike Parrish og lege og Irakveteran Manan Trivedi, som alt har tapt to ganger for Gerlach. Mesteparten av partiapparatet støtter den moderate Parrish, mens grasrota og aktivistene støtter den progressive Trivedi. Jeg har dette setet som trolig republikansk.

  Distrikt 7 og 8 er også jevne på papiret, men i begge får de republikanske kongressmennene for svak motstand. Trygt gjenvalg for Pat Meehan og Mike Fitzpatrick.

  Distrikt 9 og 10 er solid republikanske og Bill Shuster og Tom Marino har intet å frykte. Disttrikt 11 er litt jevnere, men Lou Barletta (R) kommer også til å bli gjenvalgt.

  Distrikt 12 er det andre distriktet jeg holder som litt usikkert. Her sitter republikaneren Keith Rothfus, som slo ut en sittende demokrat i 2012. Psykolog Erin McClelland og veteran og tidligere kongressrådgiver John Hugya stiller for demokratene. Jeg har dette som trolig republikansk inntil videre.

  Distrikt 13 holdes av kongresskvinne Allyson Schwartz, som stiller til guvernør. Fire demokrater kjemper om å erstatte henne; lege Val Arkoosh, delstatsrepresentant Brendan Boyle, delstatssenator Daylin Leach og tidligere kongresskvinne (1993-5) Marjorie Margolies. Setet er trygt demokratisk.

  I distrikt 14 blir Michael Doyle (D) gjenvalgt uten motstand og i distrikt 15 er Charlie Dent (R) like heldig. I distrikt 16 vil Joe Pitts (R) slå tilbake demokrat og tidligere delstatsrepresentant Tom Houghton.

  I distrikt 17 får Matt Cartwright (D), som slo ut en sittende kongressmann fra eget parti i 2012, konkurranse fra tre republikanere: Pilot Matt Dietz, racerbileier Matt Connolly og fylkesobdusent Dave Moylan. Trygt demokratisk. I distrikt 18 har Tim Murphy (R) ingen utfordrere.

  Guvernørembetet er på valg i 2014, og sittende guvernør Tom Corbett (R) er trolig landets minst populære og demokratene lukter blod. De seks som kjemper om nominasjonen er de tidligere miljøministerne John Hanger* og Kathleen McGinty, finansminister Rob McCord, tidligere delstatsrevisor Jack Wagner, kongresskvinne Allyson Schwartz og forretningsmann Tom Wolfe. Litt avhengig av hvem demokratene til sist nominerer har jeg dette som svakt demokratisk.

  Pennsylvania nominerer viseguvernøren separat fra guvernøren, men de velges samlet. For republikanerne stiller Jim Cawley på ny, mens på demokratisk side kjemper seks kandidater om nominasjonen: Tidligere kongressmann Mark Critz; fylkeskommissær Mark Smith; bystyremedlem Brad Koplinski, fotballtrener Jay Paterno, delstatsrepresentant Brandon Neuman og delstatssenator Mike Stack.

  Hele delstatshuset og halve delstatssenatet er på valg i 2014. Republikanerne har små flertall i begge kamre, og jeg tror ikke det kommer til å endre seg.

  * Hanger trakk seg torsdag.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også