Mer

  Påmeldingsfristen er ute i New Mexico

  Påmeldingsfristen gikk ut i New Mexico denne uken. Hele batteriet på en senator, tre kongressmedlemmer og syv delstatsverv er på valg i 2014.

  Når det gjelder senatet anser jeg det som overveldende sannsynlig at demokraten Tom Udall får greit gjenvalg. Dette er en stat som kunne vært i spill med den rette republikaneren, men de to som kjemper om sitt partis nominasjon er begge for svake. Tidligere delstatspartileder og velstående forretningsmann Allen Weh har tidligere prøvd seg på guvernørnominasjonen (i 2010), og klarte bare å overbevise velgerne om at han var selve inkarnasjonen av en «rich, white guy», mens advokat og tidligere fylkespartileder David Clements er altfor fersk til å bli tatt alvorlig i dette racet. Med mindre bunnen faller ut av demokratenes standing rundt om i landet er dette trygt demokratisk.

  I det 1. distriktet er Michelle Lujan Grisham klar for to nye år. Dette setet er svakt tegnet om til å bli mer demokratisk siden den gang republikaneren Heather Wilson holdt det. De kandidatene republikanerne nå stiller med, de to forretningsmennene Mike Frese og Richard Priem, har neppe mye sjangs.

  I distrikt 2 tror demokratene at de skal klare å legge press på republikaneren Steve Pearce, men det tviler jeg på. Advokat og tidligere fylkeskommissær Roxanne Lara samt advokat Leslie Endean-Singh stiller, og det er førstnevnte som er demokratenes store håp. Inntil jeg ser målinger som viser Lara konkurransdyktig, har jeg dette som trygt republikansk.

  I det 3. distriktet får demokraten Ben Lujan greit gjenvalg; han tok 63% mot den republikanske kvegbonden Jeff Byrd i 2012, og tallene endrer seg ikke så mye på to år.

  Guvernør Susana Martinez har gått fra å bli betraktet som en middelmådig kandidat i 2010 til å bli et av republikanernes store håp i 2016. Som hispanjol, kvinne og guvernør dekker hun mange av de velgergruppene republikanerne sliter med å nå. Imidlertid må hun først få gjenvalg i New Mexico. Fem demokrater kjemper om sitt partis nominasjon; justiminister Gary King, delstatssenatorene Linda Lopez og Howie Morales, tidligere rådmann Lawrence Rael og forretningsmann Alan Webber. Jeg har dette valget som trolig republikansk.

  Viseguvernøren nomineres separat, men velges sammen med guvernøren. Republikaneren John Sanchez tar gjenvalg, mens to demokrater kjemper om sitt partis nominasjon; advokat Deb Haaland og forsker Marie Julienne.

  Sittende administrasjonsminister er republikaneren Dianna Duran. Hun utfordres av fylkesfunksjonær Maggie Oliver (D). Trolig republikansk.

  Finansminister James Lewis (D) kan ikke stille igjen, og tre demokrater kjemper om sitt partis nominasjon: skattekonsulent Tim Eichenberg, tidligere fylkeskommisjonær Patrick Padilla og advokat John Wertheim. For republikanerne stiller tidligere kongressrådgiver Rick Lopez. Svakt demokratisk.

  Delstatsrevisor Hector Balderas (D) kan ikke stille på ny, og erstattes som kandidat av delstatssenator Tim Keller. Tidligere delstatsrepresentant Robert Aragon stiller for republikanerne. Svakt demokratisk.

  Justisminister Gary King stiller til guvernør, og demokratene kommer til å nominere delstatsrevisor Hector Balderas til å erstatte ham. Republikanerne stiller med advokat Susan Riedel og Jim Baiamonte. Svakt demokratisk.

  Landkommissær Ray Powell (D) stiller til gjenvalg og får konkurranse av den republikanske kvegbonden Aubrey Dunn. Trolig demokratisk.

  Delstatssenatet er ikke på valg før i 2016, men delstatshuset er på valg annethvert år. Demokratene har et forholdsvis lite flertall der, og det kommer de trolig til å beholde.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også