Mer

  Morgenkaffen, torsdag 13. mars: Obama møtte Jatsenjuk mens Kongressen forbreder Ukrainsk tiltakspakke

  Morgenkaffen700

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  “The issue now is whether Russia is able to militarily dominate a region of somebody else’s country, engineer a slapdash referendum and ignore not only the Ukrainian constitution but a Ukrainian government that includes parties that are historically in opposition with each other.”

  President Barack Obama tok i går imot Ukrainas fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk i Det hvite hus. I samtaler med pressen i etterkant av møtet, gikk Obama hardt ut mot forslaget til parlamentet i Krim om å holde en folkeavstemning søndag om hvorvidt regionen skal bli en del av Russland.

  #AMPOL-NYTT

  • I går møtte altså president Obama Ukrainas fungerende statsminister Jatsenjuk i Det hvite hus for å formelt annerkjenne den nye regjeringen i Ukraina og for å legge press på Putin til å løsne det russiske militærgrepet på Krim-halvøya. I samtaler med reportere etter samtalene med Jatsenjuk omtalte Obama den nevnte folkeavstemningen som en ”lovstridig” avstemning. Obama understreket imidlertid at den ordinære demokratiske prosessen i Ukraina over tid vil kunne øke Russlands innflytelse i landet, så fremt Russland tillater det å fungere. Jatsenjuk uttalte at hans regjering er ivrig etter å forhandle med Russland, men at Ukraina “er og kommer til å være en del av den Vestlige verden”.
  • Senatets utenrikskomité stemte torsdag for en tiltakspakke med økonomisk støtte til Ukraina og sanksjoner rettet mot russiske og ukrainske personer mistenkt for å ha hatt en rolle i volden som oppstos som følge av protestene i Kiev. Obama-administrasjonene har anmodet Kongressen om å vedta lovforslaget umiddelbart, men det er høyst usikkert om tiltakspakken vil bli stemt over innen søndag – dagen parlamentet i Krim skal avholde en folkeavstemning om regionen skal skilles fra Ukraina for å bli en del av Russland.
  • Nestleder i Senatets etterretningskomité, Saxby Chambliss (R-Georgia) kastet tvil om Dianne Feinsteins (D-California) alvorlige anklager mot CIA om at de har spionert og blandet seg inn i komiteens arbeid i forbindelse med en undersøkelse som omfatter Bush-administrasjonens. ”Selv om folk snakker som om at vi kjenner alle relevante fakta rundt denne saken, er sannheten en annen.” uttalte Chambliss fra Senatsgulvet. Vi kommer tilbake med mer om denne saken, som utvilsomt kommer til å rulle videre i tiden framover.
  • CNN melder at i underkant av 24 timer etter at videoen med Obama og komikeren Zach Galifianakis i showet «Between Two Ferns» ble publisert på nettet tirsdag, har trafikken til helsereformens nettside HealthCare.gov, økt med 40 %. Mer en 13 millioner har sett vidoen der Obama oppfordrer unge til å skaffe seg helseforsikring på den offentlige markedsplassen før fristen den 31. mars.
  • En ny CNN/ORC International måling tyder samtidig på en liten medvind for helsereformen.
  • Representantenes hus stemte onsdag for et lovforslag (233 mot 181 stemmer) som vil muliggjøre at Kongressen kan saksøke den utøvende makten (president-administrasjonen) ”hvis de unnlater å håndheve lovene i landet”, som et tilsvar på en Obama-administrasjon som – ifølge mange republikanere – rutinemessig ignorerer viljen til Kongressen. Republikanerne har blant annet oppgitt Obamas nedprioritering av lettelser i velferdskrav, og forsinkelser av ulike håndhevelsesbestemmelser i Obamacare som eksempler på områder der Obama-administrasjonen ikke følger opp lovene som er vedtatt i Kongressen. Det finnes imidlertid et demokratisk-ledet Senat (enn så lenge), så vedtaket forblir nok i det lavere kammeret.
  • Obama vil forsøke å oppgradere regelverket som unntar mange fast-lønnede arbeidere retten til overtidsbetaling. Obama vil i dag be Arbeidsdepartementet granske regelverket om forholder mellom overtid og fastlønn, med hensikt om å gjøre det vanskeligere å ikke utbetale overtid, melder Reuters.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Aller først: Påmeldingsfristen er ute i Oregon.
  • Iowa-guvernør Terry Branstad (R) leder 46-35 over delstatssenator Jack Hatch ifølge Quinnipiac.
  • En måling gir den republikanske kongressmannen Bill Cassidy en 46-42 ledelse over senator Mary Landrieu (D-Louisiana).
  • En måling gir senator Kay Hagan (D-North Carolina) en 45-41 ledelse over republikaner Thom Tillis.
  • Rasmussen har målt guvernørracet i Wisconsin, og finner dødt løp, 45-45 mellom guvernør Scott Walker (R) og demokrat Mary Burke.
  • I følge en ny Wall Street Journal-måling er 37% av velgerne mer tilbøyelig til å stemme for en kandidat som støttes av Bill Clinton, sammenlignet med 22 % for en kandidat som har mottatt en støtteerklæring fra Obama i valgkampen. Kroneksempelet: Senatsracet i Kentucky, der Allison Lundergan Grimes (D) har hatt Clinton på besøk, mens hun tidligere ikke la skjul på at hun ikke ville ha Obamas hjelp.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Lousiana guvernør Bobby Jindal (R) lanserer PACen ”Stand up to Washington” i løpet av dagen, en organisasjon med formål om å hjelpe konservative kandidater til å bli valgt inn i Kongressen. PACen vil være en god anledning for Jindal til å reise rundt i USA og samle inn penger til republikanske politikere, mens han samtidig knytter kontakter og forbedrer sine egne muligheter i 2016 dersom han velgere å stille.
  • Ifølge en ny måling fra Iowa-avisa The Des Moines Register medgir 57 % av velgerne i Iowa – delstaten som avholder det første (caucus)valget i nominasjonskampen – at de misliker måten New Jersey-guvernør Chris Christie (R) har håndtert den såkalte ”Bridgegate” saken på. Ingen nyhet at Christies stjerne har falt innad i republikanske sirkler som en direkte følge av skandalen i New Jersey. Men Iowa er Iowa.

  Følg 2016-bloggen på Facebook og Twitter!

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  “3 numbers in the NBC-Wall Street Journal poll that should worry Democrats”, av Chris Cillizza (Washington Post): «On the heels of Democrats’ surprising loss in a Florida special election on Tuesday comes a new NBC-Wall Street Journal national poll that will (and should) trigger even more nervousness within the party as the November midterm election draws closer.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.


  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også