Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Oregon

  Påmeldingsfristen gikk ut i Oregon i går. Delstaten har to delstatsverv, en senator og fem kongressrepresentanter på valg i år.

  Senator Jeff Merkley er favoritt til gjenvalg i denne moderat demokratiske staten, men han er ikke av de som har utmerket seg spesielt de siste seks årene, og den republikanske bølgen vi ser antydning til kan komme til å sette ham under hardere press, særlig siden delstatens utrulling av egen helsebørs har vært langt verre enn den føderale som har rammet Obama. To republikanere kan komme til å vise seg som sterke kandidater; delstatsrepresentant Jason Conger og lege Monica Wehby.

  Distrikt 1 er trygt demokratisk, og Susan Bonamici får greit gjenvalg. Tre republikanere kjemper om nominasjonen: Skadedyrutrydder Jason Yates, forretningskvinne Delinda Morgan og Bob Niemeyer.

  Distrikt 2 er det eneste republikanske i Oregon, og dekker de østlige 2/3 av staten. Greg Walden bør klare gjenvalg, men har muligens en seriøs utfordrer i fylkeskommisær Dennis Linthicum. Advokat Frank Vulliet, telekommunikasjonsarbeider Aela Christofferson og Barney Spera stiller for demokratene.

  Distrikt 3 er det mest demokratiske i hele Oregon og Earl Blumenauer får greit gjenvalg mot sin republikanske motstander, advokat James Buchal.

  Distrikt 4 er trygt demokratisk, i det minste så lenge det holdes av Peter DeFazio og så lenge republikanerne fortsetter å nominere professor Art Robinson.

  Distrikt 5 kan være jevnt med de rette kandidatene. Demokrat Kurt Schrader har holdt det greit i et par perioder, og republikanerne sliter med å finne den rette kandidaten. I 2014 stiller veteran Nathan Page, tidligere kongressrådgiver Ben Pollock og fylkeskommissær Tootie Smith. Jeg har dette som trolig demokratisk foreløpig.

  I guvernørracet tyder mye på at John Kitzhaber får sin fjerde periode. Republikanerne stiller med forretningsmennene Tim Carr og Gordon Challstrom, eiendomsmegler Bruce Cuff, delstatsrepresentant Dennis Richardson, Darren Karr og Mae Rafferty. Trolig demokratisk inntil videre.

  I tillegg er arbeidskommissæren på valg, her får sittende kommissær Brad Avakian (D) gjenvalg uten motstandere.

  Til sist er delstatsforsamlingen splittet; delstatshuset er klart demokratisk, men delstatssenatet er svært jevnt. Demokratene beholder trolig flertallet begge steder.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også