Mer

  Morgenkaffen, onsdag 12. mars: Obama selger helsereformen hos Zach Galifianakis

  Morgen-ACAMarket

  God morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «In 2013, you pardoned a turkey. What do you have planned for 2014?»

  Zach Galifianakis til president Barack Obama:

  Obama og rådgiverne hans har skjønt hvordan de skal selge helsereformen til unge amerikanere: Ved hjelp av Funny Or Die-webvideo programmet «Between Two Ferns with Zach Galifianakis.» Bakgrunnen, slik den ble beskrevet av George Gooding i går kveld: «Innen 31. mars må presidenten få så mange unge, friske – og uforsikrede – til å registrere seg på den skandaleomsuste [nettsiden] healthcare.gov som overhodet mulig. Det hele handler om å balansere regnskapet til helseforsikringsselskapene; helsereformen krever [blant annet] at forsikringsselskapene ikke kan avvise noen, uansett sykdomsbilde.»

  #AMPOL-NYTT

  • Leder av senatets etterretningskomité, Dianne Feinstein (D-California), anklagde tirsdag CIA for å spionere på Kongressen. New York Times skriver at Feinstein mener etterretningsorganisasjonen har fjernet dokumenter fra datamaskinene til komitémedlemmer, som var i ferd med å avslutte en rapport om CIAs fengselsprogram. Målet var i følge Feinstein å skremme komiteen, noe hun mener er ulovlig og en underminering av Kongressens «konstitusjonelle rett til å kontrollere handlingene til den utøvende makt». «Nothing could be further from the truth», var CIA-direktør John O. Brennans svar på Feinsteins anklager.
  • Et panel ledet av republikanerne offentliggjorde tirsdag en rapport hvor de hevder at IRS-topp Lois Lerner løy til Kongressen. Lerner brukte det femte tillegget i Grunnloven ved å hevde sin uskyld i høringen fra ifjor, men republikanerne viser i rapporten til eposter hvor hun blant annet skriver om IRS sin granskning av Tea Party-søknader.
  • David Jolly (R) og Alex Sink (D) stod mot hverandre i tirsdagens spesialvalg til Floridas 13. distrikt i Huset, som har vært testarena for begge partier før mellomvalget. Politico skriver at en seier for Sink vil dempe pessimismen blant demokratene, mens republikanerne har fått muligheten til å prøve ut sine svertekampanjer mot Obamacare – som vil være et av hovedpunktene i deres argumentasjon over hele landet til høsten. Setet i Tampa-området av Florida ble ledig i oktober i fjor, da republikaneren Bill Young døde etter å ha sittet i over fire tiår. Jolly vant med 49 prosent av stemmene, mens Sink fikk 47 prosent. Mer under dagens Valgsnacks.
  • En tverrpolitisk majoritet støtter innføringen av sanksjoner mot Russland, men befolkningen er delt hva angår president Obamas håndteringen av russernes Ukraina-invasjon, skriver Washington Post. 70 prosent av demokratene støtter presidenten, mens 17 prosent av republikanerne gjør det samme. Hva angår sanksjonene ligger tallet rett over 60 prosent for begge grupper.
  • Antall nye amerikanere som har skaffet seg helseforsikring under Obamacare sank fra 1,1 millioner i januar til 942.000 i februar, i følge The Hill. Obama-administrasjonen er likevel optimistisk for at man vil se et byks i antallet registreringer før deadlinen den 31. mars. Totalt 4,2 millioner amerikanere har gjort dette siden oktober i fjor, skriver Politico.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • FL-13: Nattens suppleringsvalg i Florida ble vunnet av republikaner David Jolly med tallene 48,43-46,56 over demokrat Alex Sink. Vi minner om vår og RRHs måling, som ga en 2% seier til Jolly – seiersmarginen var 1,87%. Ikke dårlig!
  • Huset: PPP har målt stillingen på landsbasis og demokratene har nå en liten ledelse på republikanerne; 43-40.
  • Colorado-guvernør: Rasmussen har også målt guvernørracet i Colorado, og finner guvernør John Hickenlooper (D) med en grei ledelse på alle republikanske utfordrere. Dog virker det ikke som at de har spurt om tidligere kongressmann Bob Beauprez, som nylig erklærte seg som kandidat.
  • Maine-guvernør: Kongressmann Mike Michaud (D) har sluppet en intern måling som gir ham en 39-35 ledelse på guvernør Paul LePage (R), med uavhengige Eliot Cutler helt nede på 16%.
  • North Carolina-senat: PPP har målt og finner igjen jevnt løp i det republikanske primærvalget og jevnt løp mellom republikanerne og senator Kay Hagan.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  Vi nærmer oss relanseringen av AmerikanskPolitikk.no, noe som også innebærer at 2016-bloggen får en overhaling. Ett steg på veien: Følg @DetHviteHus2016 på Twitter og Presidentvalget 2016 på Facebook:

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «USA ut av Afghanistan. Hva skjer med hæren?», av Francis Rønnestad (AmerikanskPolitikk.no): «Obama-administrasjonen varsler tøffe kutt i hæren. Hva er bakgrunnen, og hva sier det oss om veien videre? Antall amerikanske soldater skal reduseres til det laveste nivået siden USA tok sin leder-rolle i andre verdenskrig og den kalde krigen. Beslutningen kan i ettertid bli stående som avslutningen på en 20 år lang debatt om hvilken rolle hæren skal ha i det amerikanske militæret, og enda viktigere; hvordan USA skal tilnærme seg ulike sikkerhetstrusler i fremtiden.» LINK

  «Obama Needs a New National Security Strategy», av Julianne Smith og Jacob Stokes (Politico Magazine): «The need for a new strategy stems in part from the success of the previous one: The United States has left Iraq, the war in Afghanistan is ending and Osama bin Laden is dead. President Barack Obama and Russian then-President Dmitry Medvedev signed a new nuclear treaty, and the U.S. economy is on the mend. But nobody’s feeling like patting themselves on the back, as this year’s NSS drafters face a long list of intractable problems for which there are no easy answers. Here are six issues that will be especially tough to tackle.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere, eller skriv inn e-postadressen din nedenfor:


  Christoffer Gundersen
  Christoffer Gundersen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2014.

  Les også