Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Montana

  Påmeldingsfristen gikk ut i Montana i går. Delstaten har ett senatsvalg og et valg til Huset i år; alle delstatsvervene er på valg samtidig med presidentvervet.

  Senator Max Baucus (D) gikk av i januar for å bli ambassadør til Kina. Guvernør Steve Bullock (D) oppnevnte sin viseguvernør, John Walsh (D) til å erstatte Baucus frem til november. Walsh får konkurranse om den demokratiske nominasjonen fra tidligere viseguvernør John Bohlinger og kvegbonde Dirk Adams, men er storfavoritt til å vinne.

  For republikanerne stiller kongressmann Steve Daines, men han utfordres internt av delstatsrepresentant Champ Edmunds og forretningskvinne Susan Cundiff. Montana er en delstat som gjerne velger demokrater lokalt, selv om de velger republikanere til presidentvalget, men jeg har dette valget som svakt republikansk.

  Republikanerne har hatt et bedre grep om delstatens eneste sete i Huset. Kongressmann Daines stiller som sagt til Senatet i 2014 og en skokk republikanere ønsker å erstatte ham; delstatssenatoren Elsie Arntzen og Matt Rosendale, de tidligere delstatssenatorene Corey Stapleton og Ryan Zinke og eiendomsinvestor Drew Turiano.

  Demokratene ser ut til å nominere tidligere kongressrådgiver John Lewis, men også John Driscoll stiller. Jeg tror republikanernes kandidater er noe sterkere og har dette valget som trolig republikansk.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også