Mer

  Morgenkaffen, tirsdag 11. mars: Iowa uttaler seg om 2016 mens spillet om Ukraina fortsetter

  Morgen-sunrise

  God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I don’t think there’s really this vast civil war in the Republican Party like many in the left like to suggest there is. I think we’re a party with a vibrant debate, adding ideas, solving problems, and I think we’re going to be OK.»

  Representant Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) på CBSs «Face the Nation» søndag.

  #AMPOL-NYTT

  • President Obama var i samtaler med Kinas president Xi Jinping søndag kveld. Fokuset for samtalen var å finne en fredelig løsning på konflikten mellom Russland og Ukraina, melder Reuters. Obama skal møte Ukrainas nye president Arseniy Yatsenyuk i Det hvite hus onsdag.
  • En ny CNN/ORC meningsmåling viser at 59 % av amerikanere støtter økonomiske sanksjoner mot Russland som tilsvar mot landets militæroffensiv på Krim-halvøya. En stor majoritet av amerikanerne er i mot en militær intervensjon; 17 % støtter et luftangrep mot Russland, mens 12 % støtter amerikanske bakkestyrker på Krim-halvøya. Nesten halvparten – 48 % – oppgir at Obama har håndtert Ukraina-krisen på en tilfredsstillende måte, mot 43 % som mener at Obama har håndtert situasjonen på en utilfredsstillende måte, og 9 % oppgir at de er usikre. De akseptable tallene ser imidlertid ikke ut til å ha påvirket Amerikanerens generelle tilfredshet med Obamas arbeidsinnsats . Et flertall – 53 % – gir Obama «tommel ned» for hans jobb som president, mens 43 % gir Obama «tommel opp» for jobben hans i Det hvite hus.
  • Obama-administrasjonen varslet mandag Kongressen om at de ikke kommer til å gjennomføre reformene i Medicare Part D – det føderale programmet for reseptbelagte legemidler til seniorer. Obama-administrasjonen ønsket opprinnelig å begrense andelen av reseptbelagte legemidler som er tilgjengelige for seniorer for å redusere offentlige utgifter, men forslaget ble altså skrinlagt etter stor motstand i Kongressen og blant andre interessenter.
  • Mandag anmodet flere kongressmedlemmer Pentagon om å gjøre det enklere for Sikher å tjenestegjøre i den amerikanske hæren ved å lette på uniformkravene, slik at Sikher kan ha skjegg, langt hår og turban i samsvar med religionen. Anmodningen kommer i et tverrpolitisk brev som ble sendt av representantene Joseph Crowley (D-New York) og Rodney Frelinghuysen (R-New Jersey). Det er underskrevet av 105 kongressmedlemmer.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Aller først: Påmeldingsfristen er ute i Georgia.
  • FL-13: PPP har målt i helgen, og deres siste resultat før nattens suppleringsvalg er 48% til demokrat Alex Sink mot 45% til republikaner David Jolly og 6% til libertarianer Lucas Overby. Blant de 60% som alt har stemt, har 52% stemt på Sink, mens 45% har stemt på Jolly og 3% har stemt på Overby. Imidlertid sier de 40% som ikke har stemt at de vil stemme på Jolly med 45-41 overvekt, og hele 10% går til Overby. Det mener jeg er et urealistisk høyt tall for ham.
  • AR-senat: En demokratisk måling viser 46-46 mellom senator Mark Pryor (D) og kongressmann Tom Cotton (R).
  • CO-senat: Rasmussen har målt og finner meget jevnt løp. Senator Mark Udall (D) har 42%, mot 41% for kongressmann Cory Gardner (R).
  • GA-senat: PPP har målt det republikanske primærvalget for en demokratisk organisasjon, og finner kongressmann Paul Broun i ledelsen med 27%, mot 14% for kollega Phil Gingrey og 13% for kollega Jack Kingston. Alle republikanerne ligger jevnt med, eller så vidt bak demokrat Michelle Nunn.
  • KY-senat: Konservative POS har målt det republikanske primærvalget og finner senatorMitch McConnell med en klar 61-23 ledelse over sin interne utfordrer Matt Bevin.
  • IA-guvernør: Lokalavisen Des Moines Register har målt og finner guvernør Terry Branstad (R) med en solid 44-29 ledelse på demokrat Jack Hatch.
  • VT-guvernør: Republikanerne i Vermont har endelig en kandidat til å stille mot guvernørPeter Shumlin til høsten. Emily Peyton virker imidlertid mer som en hippieaktig figur enn en tradisjonell republikaner, og kommer nok til å få konkurranse om nominasjonen.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • En ny Des Moines Register meningsmåling har undersøkt hvilke kandidater Iowa-velgeren ønsker seg i 2016 blant de kandidatene som stilte til Det hvite hus i 2008 eller 2012. Velgerne i Iowa ble spurt om hvem de ønsket seg av Mike Huckabee, Rick Santorum, Rick Perry og visepresidentkandidat i 2012 Paul Ryan på republikansk side, og Joe Biden og Hilary Clinton på demokratisk side. Best ut kom Paul Ryan: 67 % av velgerne i Iowa ønsker at han skal stille. Ryan havnet dermed rett over Mike Huckabee – 65 % – som vant Iowa caucuset i 2008. Kun 50 % oppgir at de vil at Rick Perry skal stille, og bare 48 % ønsker at hans utfordrer og vinner av Iowa caucuset i 2012, Rick Santorum, skal stille. Halvparten av velgerne i Iowa vil at Hillary Clinton skal stille – noe som regnes som gode tall i denne målingen – mens 30 % ønsker et Joe Biden kandidatur i 2016.
  • Senator Rand Paul (R-Kentucky) kritiserte senator Ted Cruz (R-Texas), i en artikkel for nettstedet Breitbart News. Paul nevnte ikke Ted Cruz med navn, men det var innlysende at han siktet til Cruz. I artikkelen gikk Paul til angrep på Cruz sine gjentatte referanser til Ronald Reagan for å legitimere sin utenrikspolitikk, samt Cruz sin kritikk av tidligere republikanske nominasjonene: “I don’t claim to be the next Ronald Reagan nor do I attempt to disparage fellow Republicans as not being sufficiently Reaganesque. I will remind anyone who thinks we will win elections by trashing previous Republican nominees or holding oneself out as some paragon in the mold of Reagan, that splintering the party is not the route to victory.”
  • Lederen for Iowa GOP, A.J Spiker, gir seg i jobben til fordel for å arbeide for Rand PAC – en organisasjon som støtter senator Rand Paul (R-Kentucky).
  • Hillary Clinton (D) skal tale på den femte Women in the World Summit neste måned. Clinton skal dele scenen sammen med lederen for det Internasjonele Pengefondet (IMF), Christine Lagarde, på det årlige arrangementet som fokuserer på kvinners rettigheter.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  Will the GOP champion missile defense to deter Russia?, av Repecca Kaplan (CBSNews): «In a rare moment of bipartisan agreement, the U.S. response to Russia’s invasion of the Crimean Peninsula has largely coalesced around non-military options like aid packages for Ukraine and the threat of sanctions for Russia. But on Sunday, former Vice President Dick Cheney lambasted the administration for taking military options off the table.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også