Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Georgia

  Påmeldingsfristen gikk ut i Georgia i forrige uke. Egentlig skulle både fristen og primærvalgene kommet mye senere på året, men en domsstol satte nye datoer slik at også utenlandske (les: militære) velgere skulle få tid til å delta.

  Georgia har et senatsvalg som er det nest mest utsatt republikanske setet; dvs ikke veldig utsatt. Senator Saxby Chambliss tar ikke gjenvalg og demokratene tror de skal ha en sjanse her, særlig dersom republikanerne nominerer feil kandidat.

  Republikanernes felt består av syv kandidater: Advokat Art Gardner, predikant Derrick Grayson, tidligere administrasjonsminister og guvernørkandidat Karen Handel, forretningsmann (og fetter av en tidligere guvernør) David Perdue, samt tre kongressmenn; Paul Broun, Phil Gingrey og Jack Kingston.

  Handel og Kingston regnes som de mest valgbare, mens Gingrey og særlig Broun anses for å være i overkant konservative, selv for Georgia. Dersom noen av disse to vinner vil jeg oppgradere dette valget til svakt republikansk; foreløpig er det trolig republikansk.

  Demokratene kommer til å nominere Michelle Nunn, som har et ikke ubetydelig forsprang på sine republikanske konkurrenter tidlig i prosessen fordi hennes far, Sam Nunn, i flere år var senator fra denne staten. Han var populær, og dette smitter over på datteren. Når selve valgkampen kommer igang og Nunn klistres opp til Obama og helsereformen blir det nok andre boller og Nunn skal få slite selv mot relativt bisarre kandidater som Broun og Gingrey.

  Georgia sender 14 kongressmedlemmer til Washington; 9 republikanere og 5 demokrater. Jeg holder ett av de fem demokratiske setene som utsatt, noe avhengig av hvem som vinner den republikanske nominasjonen; de andre er trygge for det partiet som har dem i dag.

  I distrikt 1 stiller Jack Kingston til Senatet. Seks republikanere stiller: Delstatsrepresentant Jeff Chapman og delstatssenator Buddy Carter har vært regnet som tidlige favoritter, men investor og tidligere kongressrådgiver John McCallum har også samlet inn mye cash i det siste. De resterende er forretningsmann Darwin Carter og legene Bob Johnson og Earl Martin. For demokratene stiller leveransemann Brian Reese, veteran Marc Smith og eiendomsmekler Amy Tavio.

  Distrikt 2 var jevnt før, men ble tegnet mer demokratisk og Sanford Bishop er sikret to nye år. Optiker Greg Duke og pensjonist Vivian Childs stiller for republikanerne.

  Distrikt 3 tilhører Lynn Westmoreland (R) så lenge han gidder å holde på det, og eneste konkurrent er intern.

  Distrikt 4 innehas av en av Husets to buddhister, Hank Johnson. Han har hatt en del merkelige uttalelser gjennom årene og det har vært stilt spørsmålstegn ved om han er helt i vater. Skandalene har fått fylkessheriff Thomas Brown til å stille mot ham internt. Ingen republikanere er påmeldt i dette tungt svarte distriktet.

  John Lewis (D) i distrikt 5 har ingen konkurrenter.

  Tom Price (R) vil få greit gjenvalg i distrikt 6 mot en ubetydelig demokrat.

  Robert Woodall (R) vil likeså få greit gjenvalg mot en annen demokrat i distrikt 7.

  I distrikt 8 er Austin Scott (R) helt uten konkurrenter.

  I distrikt 9 får Doug Collins (R) greit gjenvalg mot en enslig demokrat.

  I distrikt 10 er det trangt om plassen til Paul Broun, som altså sikter mot Senatet. Hele syv republikanere vil erstatte ham; forretningsmennene Mike Collins (sønn av en tidligere kongressmann) og Stephen Simpson, advokat Gary Gerrard, delstatsrepresentant Donna Sheldon, reserveoberst S. Mitchell Swan, tidligere fylkesformann Brian Slowinski og radiovert Jody Hice, som tok 44% i et primærvalg mot nåværende kongressmann Woodall i 2010. Dette oppgjøret er svært åpent. Ja, og en demokrat stiller også.

  Likeså er det trangt om saligheten i distrikt 11, der ingen demokrater stiller. Phil Gingrey sikter også mot Senatet og her er det seks republikanere som stiller: Tidligere kongressmann og presidentkandidat for det libertarianske partiet i 2004, Bob Barr, husmor Susan Davis, forretningsmann Allan Levene, delstatsrepresentant Ed Lindsey, delstatssenator Barry Loudermilk, veteran Larry Mrozinski og forretningskvinne Tricia Pridemore. Igjen, ganske åpent.

  Distrikt 12 er det eneste i Georgia som holdes av en hvit demokrat, John Barrow. Det gikk klart til både McCain i 2008 og Romney i 2012, men Barrow hang seg fast med 54% forrige gang. Republikanerne har fem kandidater; forretningsmann Eugene Yu (som droppet ned fra senatsvalget), sykepleier Dianne Vann, delstatsrepresentant Delvis Dutton, kongressrådgiver og partiets kandidat i 2008, John Stone og entreprenør Rick Allen, som tapte nominasjonen i 2012. Jeg har dette som svakt demokratisk; Barrow har tross alt vist seg som en mester i å vinne jevne valg og ingen av republikanerne har så langt demonstrert at de er noe bedre enn tidligere tapere.

  Distrikt 13 holdes av David Scott (D), som får en intern konkurrent, Ingen republikanere har meldt seg her.

  Endelig har vi distrikt 14, som holdes av Tom Graves (R), som også får en intern konkurrent, men ingen demokrat mot seg.

  I tillegg til de føderale valgene har Georgia hele 8 delstatsverv som skal fylles i høst. Alle besittes i dag av republikanere, og jeg ser ingen grunn til at demokratene skal klare å erobre noen av dem.

  Jeg tror guvernør Nathan Deal er trygg, både mot sine interne utfordrere, borgermester David Pennington og delstatens skoleinspektør John Barge, og mot den demokratiske delstatssenatoren Jason Carter. Sistnevnte er barnebarn av tidligere president (og guvernør) Jimmy Carter, uten at det nødvendigvis gjør ham særlig valgbar utenfor Atlanta. Deal har fått en del kritikk mot seg, også fra republikansk hold, men jeg tror bare ikke de to interne motkandidatene er sterke nok til å utnytte det.

  Viseguvernør Casey Cagle kommer til å mose tidligere delstatssenator Connie Stokes, som er demokratenes kandidat. Likeså vil administrasjonsminister Brian Kemp lett beseire Gerald B. Beckum og Doreen Carter, som stiller for demokratene. Justisminister Sam Olens vil vinne over advokat og tidligere delstatssenator Greg Hecht.

  Når det gjelder valget på ny skoleinspektør er det et veritabelt masseslagsmål på gang. John Barge stiller som nevnt til guvernør og hele 6 demokrater og 9 republikanere kjemper om å erstatte ham. For demokratene stiller Tarnisha Dent, tidligere skolestyremedlem Denise Freeman, Jurita Mays, delstatsrepresentant Alisha Morgan, lærer Rita Robinzine, og Valarie Wilson. For republikanerne stiller dr. Mary Kay Bacallo, advokat Ashley Bell, stabssjef til den nåværende skoleinspektøren Mike Buck, lærer Sharyl Dawes, Allen Fort, tidligere skolestyremedlem Nancy Jester, forsvarskontraktør Fitz Johnson, lærer Kira Willis og tidligere skoleadministrator Richard Woods.

  Landbruksminister Gary Black vil beseire demokrat Christopher Irvin, forsikringskommisjonær Ralph Hudgens vil mose både tidligere delstatsrepresentant Keith Heard og forsikringsarbeider Liz Johnson som stiller for demokratene, og endelig vil arbeidskommisjonær Mark Butler slå delstatsrepresentant Robbin Shipp (D).

  Georgia har dessuten valg på hele delstatsforsamlingen, der republikanerne har solide flertall i begge kamre. Det kommer ikke til å endre seg vesentlig etter høstens valg.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også