Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Arkansas

  Påmeldingsfristen gikk ut i Arkansas i begynnelsen av denne uken. Delstaten har full pakke i år, med senatsvalg og alle 7 delstatsverv i tillegg til kongressdelegasjonen.

  Senator Mark Pryor er sønn av tidligere guvernør og senator David Pryor og flyter nok litt på navnet og litt på sin forholdsvis moderate stemmegivning i Senatet. Imidlertid er Arkansas en delstat som har gått stadig mer republikansk de siste årene, og den polariseringen som har funnet sted mellom partiene svekker også Pryor. Hans republikanske motstander er veteran og kongressmann Tom Cotton, som ikke har gjort unna sin første periode i Huset ennå, men som allikevel anses som en kommende stjerne innad i partiet. Målingene viser relativt jevnt løp, men det er helt klart at Pryor nå kjemper for sitt politiske liv. Jeg har dette valget som svakt republikansk.

  Arkansas har fire kongressdistrikter, og er en av de siste sørstatene som fortsatt har hatt ett etterslep av konservative demokrater. Disse er på full vei ut og delstaten har gått fra 3-1 i demokratisk favør i 2008 til 4-0 til republikanerne i 2012.

  I distrikt 1 stiller Rick Crawford til gjenvalg og møter borgermester i småbyen Heber Springs, Jackie McPherson. Trygt republikansk.

  Distrikt 2 blir åpent, siden kongressmann Tim Griffin avstår fra gjenvalg og istedet går for det mindre mektige viseguvernørembetet. Tre republikanere kjemper om å få erstatte ham; delstatsrepresentant Ann Clemmer, bankier French Hill og tidligere oberst Conrad Reynolds. Demokratene stiller med tidligere delstatsrepresentant og borgermester Patrick Henry Hays. Litt avhengig av hvem som nomineres for republikanerne har jeg dette som trolig republikansk.

  Distrikt 3 har i flere år vært republikansk og Steve Womack har ingen demokratiske motkandidater. Det hadde han heller ikke i 2012.

  Distrikt 4 var demokratisk helt til 2012. Kongressmann Tom Cotton stiller som nevnt til Senatet og på republikansk side stiller advokat Tommy Moll og majoritetsleder i delstatshuset Bruce Westerman. Tidligere FEMA-direktør under president Clinton, James Lee Witt stiller for demokratene. Jeg har dette som trygt republikansk (distriktet er R+15).

  Guvernørracet i Arkansas kan bli spennende i år. Sittende guvernør, den demokratiske Mike Beebe er svært populær, men kan ikke stille på ny. Demokratene stiller med en av sine siste sentrumsorienterte politikere i staten, tidligere kongressmann Mike Ross. På republikansk side stiller den tidligere kongressmannen og føderale sikkerhetsministeren Asa Hutchinson. Begge har ubetydelig motstand i sine respektive primærvalg. Svakt republikansk foreløpig, men dette er en delstat som godt kan finne på velge en demokrat til guvernør samtidig som de velger en republikaner til senator.

  Viseguvernørjobben står for tiden tom, etter at republikaneren Mark Darr måtte gå av pga økomisk snusk. Kongressmann Tim Griffin og delstatsrepresentantene Debra Hobbs og Andy Mayberry stiller for republikanerne. Veikommissær og eiendomsutvikler John Burkhalter stiller for demokratene. Jeg tror Griffin er sterk nok til å vinne både primærvalget og det ordinære valget.

  Adminstrasjonsminister Mark Martin (R) tar gjenvalg, mens lederen av valgkommisjonen, Susan Inman, stiller for demokratene. Trolig gjenvalg.

  Justisminister Dustin McDa­niel kan ikke stille igjen. Han prøvde seg på guvernørvalget, men trakk seg etter at han selv avslørte at han hadde vært utro. Delstatsrepresentant Nate Steel stiller for demokratene, mens advokatene Patricia Nation, David Sterling og Leslie Rutledge stiller for republikanerne. Svakt republikansk, men kan meget vel gå i begge retninger.

  Dagens finansminister er demokratiske Charles Robinson. Han ble oppnevnt av guvernør Beebe etter at den forrige finansministeren ble arrestert av FBI, og kan ikke stille i 2014. Fylkesfunksjonær i Saline og tidligere delstatspartiformann, Dennis Milligan og delstatsrepresentant Duncan Baird kjemper om den republikanske nominasjonen. For demokratene stiller delstatskasserer og revisor Karen Garcia. Trolig republikansk.

  Delstatsrevisor, demokraten Charlie Daniels, tar ikke gjenvalg. Aktivist og tidligere kampanjeleder Ken Yang og delstatsrepresentant Andrea Lea stiller for republikanerne. Regina Stewart Hampton, som jobber ved revisorkontoret, stiller for demokratene. Trolig republikansk.

  Det siste vervet er landkommisjonær, der republikaneren John Thurston tar gjenvalg. Landskapsarkitekt Mark Robertson stiller for demokratene, men dette er trygt republikansk.

  Halve delstatssenatet og hele delstatshuset er på valg i 2014. Republikanerne har et solid flerall i førstnevnte og meget knapt i det siste, men kommer trolig til å styrke stillingen.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også