Mer

  Påmeldingsfristen ute i Nebraska

  Påmeldingsfristen gikk ut i Nebraska i helgen. Delstaten er ganske så republikansk, og det eneste virkelig utsatt embetet slik jeg ser det, er det 2. kongressdistriktet. De øvrige to, samt senatssetet på valg og alle delstatsvervene bør gå republikansk.

  Senator og tidligere guvernør Mike Johanns takker for seg etter bare en seksårsperiode, og det er flere republikanere som kjemper om nominasjonen. De to fremste er tidligere finansminister Shane Osborn og universitetspresident Ben Sasse. Bankier Sid Dinsdale, forretningsmann Clifton Johnson og advokat Bart McLeay stiller også for republikanerne. For demokratene stiller advokat David Domina og veteran Larry Marvin. Bonde Jim Jenkins, som bla. har ledet delstatens etanolstyre stiller som uavhengig kandidat. Dette forblir garantert et republikansk sete.

  Nebraska sender tre kongressrepresentanter til DC. I det 1. distriktet er Jeff Fortenberry klar for en ny periode. Som i 2010 får han intern konkurranse fra veteran Dennis Parker og musiker Jessica Turek. Eneste påmeldte demokrat er advokat Dennis Crawford.

  Distrikt 2 besittes av Lee Terry, som har hatt et par svært jevne valg. Han har ikke just gjort det lettere for seg selv med en del tonedøve kommentarer under budsjettkrisen i fjor høst, men jeg holder ham som svak favoritt mot den demokratiske tidligere delstatssenatoren Brad Ashford. Begge får ubetydelig konkurranse i primærvalgene.

  Det 3. distriktet er ett av landets største, og er bunnsolid republikansk. Adrian Smith er garantert to nye år selv om han får intern konkurranse fra veteran Tom Brewer. Bonde Mark Sullivan stiller for demokratene.

  Nebraska har i tillegg seks delstatsverv som alle skal velges i 2014. Det viktigste er guvernørjobben, der hele seks republikanere kjemper om nominasjonen; justisminister Jon Bru­ning, delstatssenatorene Tom Carlson og Beau McCoy, advokat Bryan Slone, delstatsrevisor Mike Foley og forretningsmann Pete Ricketts. På demokratisk side stiller tidligere universitetsregent Chuck Hassebrook.

  Viseguvernørkandidatene utpekes av guvernørkandidatene etter at nominasjonen er avgjort.

  Administrasjonsminister John Gale har ingen motstandere, verken internt eller eksternt og vi gratulerer med gjenvalget.

  Finansminister Don Stenberg går for gjenvalg og utfordres internt av finanskonsulent Christopher Costello. Demokratene stiller med collegeprofessor og økonom Michael O’Hara.

  Delstatsrevisorembetet blir tomt, siden Richard Foley stiller til guvernør. Den republikanske delstatssenatoren Charlie Janssen og revisor Larry Anderson kjemper om den republikanske nominasjonen. Vinneren møter den demokratiske delstatssenatoren Amanda McGill.

  Endelig har vi justisministerjobber, der Jon Bruning går for guvernørvervet. Fire republikanere kjemper om å erstatte ham, alle er advokater: Brian Buescher, Mike Hilgers, Doug Peterson og Pete Pirsch (som også er delstatssenator). Advokatene Allan Eurek og Janet Stewart stiller for demokratene.

  Nebraska er den eneste delstaten som bare har ett kammer i delstatsforsamlingen. Medlemmene er formelt partiløse, men i realiteten er alle tilknyttet enten demokratene eller republikanerne. Sistnevnte har et solid flertall, og det kommer til å fortsette etter november, der ca halvparten av forsamlingen er på valg.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også