Mer

  Primærvalg i Texas

  Texas er første delstat til å holde primærvalg i 2014. Staten holder sine valg over to omganger; dersom ingen får over 50% i først runde avholdes en ny runde med de to med flest stemmer den 27. mai.

  Jeg har tidligere hatt en gjennomgang av alle valgene over tre artikler, som kan beskues her, her og her. Derfor blir dette bare en kort oppsummering og ingen lang analyse.

  Kongressmann Steve Stockmans utfordring av senator John Cornyn ser ut til å ha rent ut i sanden. Stockman har omtrent ikke samlet inn penger eller for den saks skyld ført noen reell kampanje i det hele tatt, og risikerer å havne på tredjeplass eller enda svakere. Uansett ser det ut til at Cornyn tar over 50% allerede i natt.

  På demokratisk side kjemper partiet en desperat kamp for å unngå at Kesha Rogers blir nominert som deres kandidat. Afroamerikaneren Rogers er tilhenger av den rabiate Lyndon LaRouche og har bla. lenge tatt til orde for å stille president Barack Obama for riksrett. Det er sannsynlig at ingen av kandidatene tar 50% i denne runden, og Rogers får trolig følge av den velstående tannlegen David Alameel til neste runde.

  Til tross for at Texas har det nest høyeste antallet kongressdistrikter, 36 i tallet, er det bare en håndfull som er interessante.

  I distrikt 4 går den 90 år gamle republikaneren Ralph Hall for gjenvalg. Som i 2012 har han flere interne motstandere, men en av dem, tid­li­gere føderal anklager John Ratc­liffe har spyttet en del penger inn i valgkampen, og jeg vil ikke utelukke at han tvinger Hall inn i en ny valgomgang og i så fall er alle muligheter åpne.

  I distrikt 23 kjemper tre republikanere om å få møte kongressmann Pete Gallego. Tidligere kongressmann Quico Canseco vil gå for omkamp, men også lege Robert Lowry og tidligere CIA-agent Will Hurd stiller. Det er helt uvisst hvem av dem som går videre.

  I distrikt 33 utfordres den demokratiske kongressmannen Mark Veasey internt av advokaten Tom Sanchez, som har sprøytet inn nærmere en million dollar fra egne lommer. Distriktet er delt mellom svarte og latinske velgere, og Sanchez har overrasket mange med sin offensive pengebruk. Dog skal antall svarte velgere foreløpig være større enn antall latinostemmer i dette distriktet og president Obama gikk ut med støtte til Veasey på fredag.

  Endelig har vi distrikt 36, der Steve Stockman etterlater seg et åpent sete. Hele tolv republikanere kjemper om nominasjonen i dette trygge setet; bystyremedlem og advokat John Amdar, de tidligere borgermesterne Brian Babin, John Manlove og Robin Riley, kongressrådgiver Doug Centilli, entreprenør og tidligere dommer Phil Fitzgerald, advokat Chuck Meyer, forretningsmann og tidligere bystyremedlem Kim Morrell, lærer Pat Kasprzak, forretningsmann Ben Streusand, bonde Jim Engstrand, og forsikringsagent Dave Norman. Jeg må tilstå at med så mange kandidater er det nær umulig å si noe sikkert; de som har samlet inn mest cash (dog inkludert egenfinasiering) er i synkende rekkefølge Streusand, Babin, Centilli, Manlove og Amdur. Som før nevnt var Centilli tidligere stabssjef for kongressmann Kevin Brady, så han har muligens en politisk styrke de andre kandidatene mangler. Dette går uansett helt sikkert til runde to.

  Til siste har vi de mange delstatsvervene i Texas. Mange kandidater stiller, men nominasjonene til guvernørjobben er i praksis klare; republikanerne stiller med justisminister Greg Abbott, mens demokratene nominerer delstatssenator Wendy Davis.

  Fire tunge republikanere stiller til viseguvernørvervet, og mye tyder på at sittende viseguvernør David Dewhurst kommer til å tape i år; dog går dette til en ny runde i mai. Dewhurst vil nok komme med der, trolig får han følge av delstatssenator Dan Patrick. De to andre navnene er landbrukskommissær Todd Staples og landkommissær Jerry Patterson.

  Det er også tett strid om comptrollervervet; del­stats­se­nator Glenn Hegar, del­stats­re­pre­sen­tant Harvey Hil­der­bran, syke­pleier Debra Medina (som stilte mot guvernør Rick Perry i primærvalget i 2010) og tid­li­gere del­stats­re­pre­sen­tant Raul Torres kjemper alle om den republikanske nominasjonen. De tre førstnevnte kan alle gå videre.

  Del­stats­re­pre­sen­tant Dan Branch, del­stats­se­nator Ken Paxton og jern­bane­kom­mi­sjonær Barry Smit­herman kjemper om den republikanske nominasjonen til justisminister. Her går nok Branch og Paxton videre.

  Landbrukskommisjonær Todd Staples sikter mot viseguvernør, og her stiller de tid­li­gere del­stats­re­pre­sen­tan­tene Sid Miller og Tommy Mer­ritt, bor­ger­mester J. Allen Carnes, advokat Eric Opiela og finansrådgiver Joe Cotton i det republikanske primærvalget. Instinktivt vil jeg tippe at Miller og Merritt går videre, men dette er helt åpent. På demokratisk side blir det strid mellom coun­try­mu­siker og tid­li­gere uav­hengig guver­nør­kan­didat (i 2006) Kinky Friedman, og kvegbøndene Hugh Fitz­sim­mons og Jim Hogan. Det demokratiske nominasjonsvalget har kun akademisk interesse, da alle disse vervene kommer til å gå til republikanerne.

  Advokat George P. Bush (sønn av Jeb og nevø av W.) stiller til landkommissær; han får intern kon­kur­ranse fra tek­no­logi­kon­su­lent David Watts i det republikanske primærvalget, men bør vinne på navnet alene.

  Endelig har vi valg til den såkalte jernbanekommisjonen. Her kjemper geolog Becky Berger, advokat Malachi Boyuls, olje­in­ge­niør Ryan Sitton og tid­li­gere del­stats­re­pre­sen­tant Wayne Chris­tian om den republikanske nominasjonen. Igjen har jeg ingen anelse om hvem som går videre til mai.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også